İşadamları Tarıma Yöneldi
Manşet Haber 21.10.2013 00:49:58 0

İşadamları Tarıma Yöneldi

İşadamları Tarıma Yöneldi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sanayici, işadamı, üst düzey şirket yöneticisi, bürokrat, mimar, mühendis, avukat gibi değişik mesleklerden çok sayıda girişimcinin, stratejik bir sektör olan tarıma yatırım yaptığını bildirdi.

besir_atalaytzobŞemsi Bayraktar, son yıllarda tarım sektörüne yatırım yapan iş adamlarını dikkat ve takdirle izlediklerini belirterek, “Diğer sektörlerden tarıma yatırımı destekliyoruz ama plansız, programsız, hesapsız yatırıma karşıyız. İş bilmeden, hesapsız yatırım, patlamaya hazır bir bomba halini alır. Sektöre de zarar verir. Tarım sabır ister, sebat ister. Çiftçimizde bu var. Sebat ve sabır gösteremeyecekler bu işe girmesin. Bunlar olmadan bu işte başarılı olunamayacağını bilsinler” dedi.

Bayraktar, fevkalade meşakkatli bir iş olan tarıma yatırım yapacakların, en ufak zorlukta işi bırakmaması gerektiğini, çiftçinin işi bırakmadığını, çalışmaya devam ettiğini ve meşakkate göğüs gerdiğini vurguladı.

Şemsi Bayraktar, 1 Ocak 2001-31 Ağustos 2013 tarihleri arasında tarım sektöründe 57’si yabancı, 1495’i yerli sermayeli olmak üzere 1552 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini bildirdi. Aktif ve tamamlanma vizesi yapılmış bu teşvik belgelerinin 255 milyon liralık bölümü yabancı sermaye, 7 milyar 362 milyon liralık bölümü yerli sermaye olmak üzere 7 milyar 617 milyon liralık yatırım öngördüğünü belirten Bayraktar, “bu teşvik belgeleri yatırıma dönüşürse, 53 bin 907 istihdam yaratılacak. Yabancı sermayeli teşvik belgeleriyle yapılacak yatırımların yaratacağı istihdam 2 bin 822 iken, yerlilerin yatırımların yaratacağı istihdam 51 bin 85’i buluyor” dedi.

TZOB Genel Başkanı olarak tarımın patronu olan Şemsi Bayraktar, tarıma yatırım yapan patronlara sektörle ilgili tavsiyelerde bulundu.

TARIM YATIRIMCILARI

Bayraktar, tarım sektörüne yatırım yapanlar arasında, bir kısmı daha sonra sektörden çıksa daKoç, Sabancı, Doğuş, Doğan, Yaşar, Tekfen, Anadolu, Cıngıllıoğlu, Okan, Söktaş, Özaltın, Kazancı, Kipaş, Limak, Diren, Fiba, Borusan, Sütaş, Teknik Yapı, Sezer, Sel, Esas, Silkar, Arıkanlı, Özler, Orka, Öztiryaki, Şeker Piliç, Konya Şeker, Saray Halı, Global Menkul Kıymetler, Ramsey, Doruk, Aksa Enerji, Dimes, Kar, Görgünler, Elta Elektrik, Yıldız, Kayhan, Tahincioğlu Ailesi, Ethem Sancak, Murat Yalçıntaş gibi grupların ve yatırımcılarının olduğunu bildirdi.

YATIRIM ALANLARI 

TZOB Genel Başkanı, tarıma yatırım yapan işadamlarının, profesyonel yönetici ve meslek sahiplerinin daha çok besi hayvanı üretme, devlet üretme çiftliği kiralama, seracılık, jeotermal seracılık, meyve bahçesi, organik tarım, balık çiftliği, keçi çiftliği, zeytincilik, bağcılık gibi alanlara yatırım yaptığını bildirdi.

YATIRIMCILARA ÖNERİLER

Tarımın stratejik bir sektör ama devlet desteği olmadan yürümeyen bir iş olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarım açık bir fabrika. İklim şartlarındaki değişikliklere, ürün bolluğuna veya azlığına göre fiyatların, dolayısıyla gelirin son derece istikrarsız olduğu bir sektör. Ürün bol olursa, talep fazlalığı nedeniyle fiyat ucuzluyor. Üretici, emeğinin karşılığını alamıyor, zarar ediyor. İklim şartları kötü giderse, yeterince ürün alınamıyor, üretici yine zarar ediyor. Doğa şartlarına bu kadar bağlı başka bir sektör yok. İyi bir ürün, iyi bir fiyat elde etmenin istisnai bir durum olduğu unutulmamalıdır. Tarıma yatırım yapanın bunu iyi bilmesi, yatırımın uzun vadede kendisine kazanç sağlayacağını idrak etmesi lazım.

Diğer sektörlerden tarıma yatırımı destekliyoruz ama plansız, programsız, hesapsız yatırıma karşıyız. İş bilmeden, hesapsız yatırım, patlamaya hazır bir bomba halini alır. Sektöre de zarar verir. Tarım sabır ister, sebat ister. Çiftçimizde bu var. Sebat ve sabır gösteremeyecekler bu işe girmesin. Bunlar olmadan bu işte başarılı olunamayacağını bilsinler. Fevkalade meşakkatli bir iş olan tarıma yatırım yapacakların, en ufak zorlukta işi bırakmaması lazım. Çiftçimiz işi bırakmıyor, çalışmaya devam ediyor, meşakkate göğüs geriyor. Tarıma yatırım yapan işadamları da böyle hareket etmeli. Tarıma gireceklerin bir iki yıl zarar ettiklerinde işi bırakmamaları gerekiyor. Zorlukların altından kalkabilenler, bu işten kazanç sağlarlar.

Önemli olan patron olmak değil, kırsal kalkınmaya destek vermektir, tarım kesiminin sorunlarına çare olmaktır, çiftçiyi kalkındırmaktır. Çiftçiyle birlikte hareket eden, çiftçiye destek veren, çiftçiden destek bulur. İşbirliğinden çiftçi de kazanmalı, yatırımcı da. Böyle olursa sorunlar daha çabuk aşılır.”

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

22.8° / 12.5°