İŞİTME KAYBI, OKUL BAŞARISINI ETKİLİYOR
Manşet Haber 6.09.2018 22:48:03 0

İŞİTME KAYBI, OKUL BAŞARISINI ETKİLİYOR

İŞİTME KAYBI, OKUL BAŞARISINI ETKİLİYOR

İşitme kayıplarının okul başarısını olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, yeni ders yılı başlamadan genel bir sağlık kontrolü yapılmasını öneriyor. Uzmanlar, sessiz seyreden kulak nezlesinin işitme kaybına yol açabileceğine dikkat çekti.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Murat Topak, okulların açılmasına kısa bir süre kala kulak sağlığının önemine dikkat çekti.
İşitme kaybının okul başarısını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Prof. Dr. Murat Topak, alınacak bazı önlemlerle işitme kaybına neden olabilecek hastalıkların tespit edilebileceğini ifade etti. Çocuklarda orta kulak iltihaplarının yanı sıra en sık görülen rahatsızlıklardan birinin de sessiz seyreden kulak nezlesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Murat Topak, kulak nezlesinin işitme kaybına yol açtığını belirtti.
“Kulak nezlesi” olarak tanımlanan Efüzyonlu Otitis Media’nın (EOM)aktif enfeksiyon bulgularının eşlik etmediği, orta kulaktaenflamatuar karakterde bir sıvı birikimi tablosu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Murat Topak, “Hastalığın gelişiminde etkili olan en sık rastlananfaktörler arasında östaki tüpünün fonksiyon bozukluğu, adenoid dokusu (geniz eti), üst solunum yolları enfeksiyonları, alerjik rinit sayılabilir. Hastalardaişitmede azalma, kulakta dolgunluk hissi ve nadiren de basınç değişikliklerine bağlı hafif ağrı olabilir” uyarısında bulundu.
İşitme kaybının çocuklarda birçok olumsuzluğa yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Topak, bu sorunları da şöyle sıraladı:
“Dil gelişiminde sorunlar: Dil ve konuşmanın gelişmesinde sorunlar ve artikülasyon kusurları,
Öğrenme güçlüğü: Kavram geliştirmede zorluk, okul başarısı sorunları, müzik ve ritm algılarında bozukluk
Davranış sorunları: Sosyal uyum zorluğu, içe kapanıklık sayılabilir.”
Kulak nezlesinin genellikle çocukluk çağında ve daha çok kış aylarında görülen bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Murat Topak, “Çocukların 10 yaşına kadar % 90’ının en az bir kez EOM yaşayacağı belirtilmektedir. Ancak çoğu defa sessiz seyrettiği için birçoğu gizli kalmakta birçoğunun da başlangıç ve bitişi kesin olarak bilinememektedir” dedi.
Bu önerilere kulak verin!
Kulak nezlesine neden olan faktörlerin ve risk faktörlerinin göz önünde bulundurulması ve erken tanı için dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Murat Topak, “Örneğin bir üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra işitme ile ilgili bir sorun olup olmadığı konusunda şüphe durumunda bir sağlık merkezine başvurulmalıdır” uyarısında bulundu.
Biberonla beslerken bebeği yatırmayın
Prof. Dr. Murat Topak, diğer önerilerini şöyle sıraladı:
“Yapılan araştırmalarda sık ve kuralsız antibiyotik kullanımının, prematüre doğumun, anne sütü ile beslenmenin erken bırakılmasının, biberonla beslenmenin, yarık damak ve dudak anomalilerinin EOM gelişiminde risk faktörleri olduğu tespit edilmiştir.
Beslenme pozisyonu önemlidir, anne sütü ile veya biberonla besleme sırasında çocuğun yatar durumda olmaması gerekir.Ayrıca çocuklarda sık rastlanan adenoid vegetasyon (geniz eti)ve neden olabildiği sinüs enfeksiyonları tedavi edilmelidir.
Olumsuzluğa yol açan çevresel faktörlere de dikkat edilmelidir örneğin kalabalık aile ortamı, kötü hijyen koşulları, evde sigara içilmesi, kalabalık kreş ortamı, hava kirliliği bunlar arasındadır.”
3 ayda iyileşmezse cerrahi tedavi uygulanıyor
Kulak nezlesinde öncelikle medikal tedavi uygulandığını, daha sonra cerrahi tedavinin gündeme geldiğini ifade eden Prof. Dr. Murat Topak , “Medikal tedavide ilk adım antibiyotik tedavisidir. Hasta daha sonra takip edilir. Hastalık 3 ay içinde düzelmezse cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavide en sık uygulana yöntem ventilasyon tüpü takılmasıdır. Bu ameliyattavarsa adenoidektomi( geniz eti temizlenmesi) de yapılır. Cerrahigirişimden sonra da hasta takip edilir” diye konuştu.
İşitme kaybından şüpheleniyorsanız uzmana danışın
Okulların açılmasına az bir zaman kaldığını belirten Prof. Dr. Murat Topak, ailelerin çocuklarında işitme kaybı olduğundan şüpheleri varsa mutlaka bir uzmana danışmaları gerektiğini belirterek “Okullar yakında açılacak. Anne-babaların çocuklarında işitme kaybı olduğundan şüpheleri varsa mutlaka muayene ettirmeleri gerekir. İşitme kayıpları çocuklarda okul başarısını olumsuz yönde etkileyen bir faktördür” uyarısında bulundu.
Orta kulak iltihapları sık görülüyor
Prof. Dr. Murat Topak, çocuklarda kış aylarında en çok orta kulak iltihapları, akut orta kulak iltihabı ve kulak nezleleri, üst solunum yolları enfeksiyonlarının görüldüğünü belirterek ilkbahar, yaz ve sonbaharda alerjik nezleler, yaz aylarında ise suyla sık karşılaşma sonucu dış kulak yolu enfeksiyonlarının ve viral üst solunum yolları enfeksiyonlarının sık görüldüğüne dikkat çekti.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

11.1° / 4.4°