İZMİR ATATÜRK ANITI
İZMİR ATATÜRK ANITI
Cumhuriyet Meydanı'na 1932’de dikildi. Millî Mücadele'yi simgelemekte, İzmir halkının ve tüm vatanın, Atatürk'e minnet ve şükranlarını görsel olarak da ifade etmektedir. .
Anıt, koyu kırmızı Afyonkarahisar mermerinden bir kaide üzerinde, Atatürk'ün, 'Ordular, İlk Hedefiniz Akdeniz’dir İleri,' emrini verdiği anı simgeler. Atlı bronz heykelden oluşur. Kaidenin üç cephesinde Kurtuluş Savaşı ve zafer konulu bronz kabartmalar vardır. Koyu kırmızı renk, savaş meydanlarında dökülen kanı çağrıştırır.
Kaide üzerinde Atatürk at üzerinde mareşal üniformalı olarak, sol eliyle atının dizginlerini tutarken, sağ elinin işaret parmağıyla denizi göstermektedir. Atının dizginlerini tutması, yönetimin kendisinde olduğunu ifade eder. İşaret parmağıyla denizi göstermesi ise hedefin ne olduğunu belirtir. Burada Atatürk savaş yöneten komutandır.
Kaidenin üç cephesinde Kurtuluş Savaşı ve zafer konulu bronz kabartmalar vardır.
Ön yüzde, Kurtuluş Savaşı'na katılan kahraman kadın ve askerlerimiz simgelenir. Ön düzlemde ay yıldızlı bayrağı taşıyan beli hançerli kahraman bir köylü kızı İzmir yolunda ilerlerken görülmektedir. Beli hançerli ve kararlı adımlarla yürüyen köylü kızı bu milletin kadınıyla, erkeğiyle her an vatan savunmasına hazır bir millet olduğunu simgeler.
Kaidenin sağ yan kısmında bulunan kabartma Kemalpaşa yolunda, Belkahve mevkiinden ordunun İzmir'e yürüyüşünü gösterir. Dört askerin bir topu iple dağın tepesine çıkarmaya çalışmasının gösterildiği bu sahnede, ayrıca silah yüklü bir kağnı ve uzaktan İzmir Körfezi görülür. Genelde milletin, özelde askerlerimizin hiç bir engel ve imkansızlık tanımadığını gösterir.
Atatürk, Belkahve mevkiindeki asırlık bir çınar ağacı altındaki çeşmeden avuçlarıyla su içerken gösterilir. Atamız doğanın insanlara sağladığı nimetleri paylaşmanın ve eliyle su içmenin huzuru içindedir.
Kaidenin sol yanındaki kabartmada, Türk ordusunun İzmir'e girişinin halkta uyandırdığı sevinç anlatılır. Tüfeğini havaya kaldırmış bir Türk askeri ve cepheden dönen oğluna sarılmış bir ihtiyar, savaştan dönen babalarını kucaklamaya koşan çocuklar, asker oğlunu kavuşmanın sevinciyle kollarını havaya kaldırmış başı örtülü kadın gibi ayrıntılar işlenmiştir. Zafere ve özgürlüğe kavuşmanın mutluluğunu anlatmaktadır.
ZAFER GÜZEL OLSA DA;
- BARIŞ HUZUR VE MUTLULUKTUR.