Tarih: 20.04.2014 10:35

Japonlardan Akkuyu Nükleer Santrali Belgeseli

Facebook Twitter Linked-in

japon_akkuyu_belgesel (4)Mersin Gülnar’da Rus Kamu şirketi tarafından yapılması planlanan Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali için Japon devlet televizyonu belgesel çekmeye başladı. Japonlar da Türkiye’de Nükleer Santral kurmayı planlıyor.

Japon Devlet Televizyonu (NHK) Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan Akkuyu NGS projesini belgesel haline getiriyor. ‘NHK Special’ adında, ekonomisi gelişmekte olan dünya ülkelerinin enerji kaynaklarına ilişkin belgesel hazırlayan Japon devlet televizyonu NHK, Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 20 milyar dolarlık yatırımla Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan Akkuyu NGS projesini konu aldı.

japon_akkuyu_belgesel (3)Mayıs-Haziran 2014’te NHK’de yayınlanacak olan belgeselin Türkiye ayağındaki çekimleri, Akkuyu NGS’nin projesinin hayata geçirileceği Büyükeceli beldesinde yapıldı. NHK Türkiye Temsilcisi Aki Yasuo Kankılıç, program prodüktörü Yoshito Uematsu, kameraman Shigeyuki Matsukı ve ses uzmanı Shinji Sako’dan oluşan ekip, Akkuyu NGS A.Ş. Devlet ve Halkla İlişkiler Genel Müdürü Tahir Agayev, Akkuyu NGS A.Ş. PR Bölüm Başkanı Vasiliy Korelskiy ve Akkuyu  NGS A.Ş. Büyükeceli Bilgilendirme Merkezi Müdürü Eyüp Lütfi Sarıcı’nın da katılımıyla Büyükeceli beldesi ve çevresinde çekimler gerçekleştirdi.

BROŞÜR DAĞITILDI

Sipahili köy kahvesinde başlayan çekimler öncesinde Akkuyu NGS A.Ş. yetkilileri tarafından Akkuyu NGS projesini anlatan kitapçık ve broşürler dağıtıldı. Akkuyu NGS A.Ş. Büyükeceli Bilgilendirme Merkezi Müdürü Eyüp Lütfi Sarıcı, projeye dair bilgiler verdi, santralle birlikte bölgenin gelişeceğini ve refah düzeyinin artacağını savundu.

JAPONLARA YOL GÖSTERECEK”

japon_akkuyu_belgesel (2)Ekonomisi gelişmekte olan ülkelerin enerji kaynaklarını konu alan bir belgesel hazırladıklarını aktaran NHK Türkiye Temsilcisi Aki Yasuo Kankılıç, şunları kaydetti: “Gelişmekte olan dünya ülkelerinin enerjilerini nasıl karşıladığını ve enerjisini karşılayabilmek için nasıl hazırlık yaptıklarını anlatmak için bu belgeseli hazırlıyoruz. Türkiye, nükleer enerji ile enerjisi açığını kapatmaya hazırlanıyor. Başta Japonlar olmak üzere dünya ülkeleri Türkiye ile yakından ilgileniyor. Biz de belgeselimize konu etmek istedik. Daha önce Brezilya başta olmak üzere gelişmekte olan dünya ülkelerinin enerji kaynaklarını belgeselimize konu ettik. Fakat, Japonlar da Türkiye’de bir nükleer santral yapmaya hazırlanıyor. Bu doğrultuda bu belgesel çekimi oldukça önemlidir. Bu belgeselle birlikte Japonlar sadece Türkiye’nin enerjisini nasıl karşıladığını öğrenmeyecek, Türk halkının nükleer santrallere nasıl baktığını da öğrenmiş olacak.”

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ

japon_akkuyu_belgesel (1)Akkuyu Nükleer Enerji Santrali, Mersin’in Gülnar ilçesinde bulunan Akkuyu mevkiinde inşa edilecek olan nükleer enerji santrali. İnşasının tamamlanması halinde Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacak. Akkuyu sahası imzalanan ikili devletlerarası anlaşma sonucunda Rus kamu şirketi Atomstroyexport (ROSATOM'a bağlı Atomenergoprom'un alt şirketi) bedelsiz olarak teslim edildi.. Rus kamu şirketi buraya kendi bulacağı finansal kaynaklarla nükleer santral inşa edecek ve ürettiği elektriği 15 senelik alım garantisi ile Türk tarafına satacak. Santralın ne zaman devreye alınacağına ilişkin kesin tarihler bulunmuyor. 1200 MWe'lık dört üniteden oluşacak ve 4800 MWe'lık kurulu gücü ile tek başına Türkiye'nin elektrik üretiminin yaklaşık %6'sını karşılaması öngörülüyor.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —