TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası 11. Olağan Genel Kurulunda Mehmet Tatar güven tazeledi.
Oda Başkanı Dr. Mehmet Tatar, “Dünya nüfusunun giderek daha da yoksullaştığı, üretimden uzaklaştırıldığı, alım gücü düşük insanların sosyal yaşamdan dışlandığı, ekonomik, siyasal yaşamın, sosyal hakların giderek yok edildiği bir ortam yaratılmıştır” dedi.
Mesleki sorunlara da değinen Tatar şunları söyledi;
“Jeoloji Mühendisliği hizmetlerini yerine getiren meslektaşlarımızın karşı karşıya kaldıkları en önemli sorunlardan biri serbest/haksız rekabet koşullarının mesleki kaliteyi tehdit etmesidir. Kâr ve rant üzerine kurulu bir sistemde hizmet alma anlayışından çok bir imza bulunsun en ucuzundan olsun “anlayışı sektörde hem fiyat kırmacı anlayışı getirmiş, hem de meslek etiği sorunu yaratmaya başlamıştır. 1998 Ceyhan ve 1999 Marmara 2011 Van depremleri halkımızın jeolojiye olan ilgisini arttırmış, deprem konusunda duyarlı hale getirmiştir. Ancak yeni yerleşim alanlarının belirlenmesinde halen jeolojik özellikler dikkate alınmamaktadır. Ovalar, özellikle 1. derece tarım alanları yerleşime açılarak hem doğal zenginliğimiz yok edilmekte hem de deprem açısından risk alınmaktadır. Yeni yerleşim alanları mutlaka kaya zeminlere planlanmalı, alüvyon zeminlerden kaçınılmalıdır. Özellikle toplu konut alanlarının bu yönde planlanması kentleşmenin sağlam zeminlere doğru gelişmesinin önünü de açacaktır. Depremle ilgili mühendislik disiplinlerin yerel yönetimlerde görev olması zorunlu hale getirilmelidir. Bir an önce gerekli yasaların (imar yasası, afet yasası gibi) çıkartılmasının yanı sıra sağlıksız ve çarpık kentleşmeye yol açan imar affı yasalarının çıkartılmaması gerekmektedir. Bunun için yeni yerleşim alanlarının seçiminde, her tür ve ölçekteki yerleşim planlama kararlarının Afet Tehlike Haritaları, Mühendislik jeolojisi ve hidrojeoloji haritaları, mikro bölgeleme ile plana esas jeolojik – jeoteknik etütler gibi temel verilere dayandırılmasını, afet tehlike ve risk verilerinin yönlendirici kabul edilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır”
TMMOB’un daha aktif, daha geniş kitlelere ulaşabilmesi ve daha güçlü olması için her bir üyeye görev düştüğünü ifade eden Dr. Mehmet Tatar, “Bir Kurumun güçlü olması ancak birlikteliğin ve örgütlülüğün sağlanmasıyla mümkündür” diyerek sözlerini tamamladı.
Mehmet Tatar’ın hazırladığı tek listeyle seçime gidildi. Yapılan seçim sonunda, JMO Adana şube yönetim kurulu Dr.Mehmet Tatar, Doç.Dr. Mustafa Akyıldız, İsmail.Ergan, Meltem Akdoğan, Emre Büyüközer, Müzeyyen Yıldırım ve Erol Güzel’den oluştu. Yeni Yönetim Kurulu önümüzdeki günlerde bir araya gelerek görev dağılımı yapacak.