KADER’DEN
Manşet Haber 28.11.2018 19:29:27 0

KADER’DEN 'YEREL SİYASET VE KADIN'

KADER’DEN 'YEREL SİYASET VE KADIN'

Kadın Adayları destekleme Derneği (KADER) Adana Şubesi tarafından 2017 yılında yapılan çalıştay Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş tarafından kitaplaştırıldı ve 'YEREL SİYASET VE KADIN' adıyla yayınlandı.
“Türkiye Yerel Siyaset ve Kadın Muhtarlar Çalıştayı”, Kadın Adayları Destekleme Derneği Adana Şubesi'nin organizasyonu Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu, Çukurova Üniversitesi ve Çukurova Belediyesinin desteği ile Adana Büyük Sürmeli Oteli'nde 16-17 Aralık 2017 tarihinde yapıldı. 2 gün süren çalıştay kitap haline getirildi. “Yerel Siyaset ve Kadın” adı verilen kitap ile ilgili Ç.Ü Öğretim Üyesi İsmail Güneş şu görüşlere yer verdi:
“Çalıştay raporunun temel bulgularının yansıra kitapta Muhtarlığın tarihçesi, kadınların seçme seçilme hakkını elde etmesi, Türkiye’de bu alanda ilk seçilen kadın muhtar, belediye başkanları ve milletvekilleri ve mevcut durumun değerlendirilmesi gibi konular eklenerek çalışma genişletilmiş ve son aşamada KADER Adana Şubesi tarafından bastırılarak kamuoyu ile paylaşıldı.
Nüfusun yüzde 50 yüzde 50 dağılım gösterdiği düşünülürse siyasal temsilde, yerel yönetimlerde, iş yaşamında, üst düzey yöneticilerde, servet dağılımında geride kalan bir kadın tablosu hem dünya hem de Türkiye için geçerlidir. Toplum olarak bu acı gerçeğin dışında olmamamıza rağmen bu gerçeği görmezden gelerek davranamayız. Tüm dünyada cinsiyet eşitsizliği ve sosyal, ekonomik ve siyasal alanda eşitsizlikler yaşanırken toplum olarak kendi durumumuzun da sorgulanması gerekmektedir. Sorunlara çözüm üretmenin ön koşulu gerçeklerle yüzleşmek ve sorgulamaktan geçer.
Çoğu kez kadın temsili değil temsilci kadınlar değişik düzeyde yönetimlerde yer almaktadır. Temsilci seçtiğimiz kurum ve kuruluşlarımızda ağırlıklı yapının erkekler lehine olduğunu görüyoruz. Bu tablo eski söz ve söylemlerin bittiği, savunulamayacak bir noktadır. Bu anlamda toplumsal dinamikler, çağın gerekleri artık yeni söylemlere ve bununla uyumlu hareketlere ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır.
Toplumsal değişim, zamanın ruhu, insan aklı ve onuruna yakışmayan her türlü eşitsizlik zaman için sorgulanacak ve yine zamanla daha eşitlikçi uygulamalar eski uygulamaların yerini alacaktır. Bu tür emek ve gayretler bu süreçleri kısaltmaya ve toplumsal farkındalık ve duyarlılıkları artırmaya dönük çalışmalardır.
Hiçbir medeni toplum sosyal yaşamda, ekonomik yaşamda, siyasal yaşamda kadını dışlayarak başarıya ulaşamamıştır. Bizlere düşen görev ideal olana ulaşma yönünde çaba göstermektir.”
Kitabın basılı versiyonunun KADER Adana Şubesinden temin edilebileceği bildirildi.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

26.1° / 19°