Kadının da erkeğin de sorunu
SAĞLIK 8.06.2014 00:40:28 0

Kadının da erkeğin de sorunu

Kadının da erkeğin de sorunu

İstenmeyen tüyler artık sadece kadınların değil erkeklerin de sorunu. Modern çağın getirdiği ‘bakımlı’ erkek olgusu her geçen gün daha fazla sayıda kişiyi etkisine alıyor. Hal böyle olunca istenmeyen tüylerden kurtulmak amacıyla erkekler de çözüm arayışına giriyor.  Özellikle sırt, omuz, kaş ve ense gibi bölgelerdeki tüylerinden rahatsız olup bunlardan kurtulmaya çalışan birçok erkek lazer epilasyona yöneliyor. Lazer epilasyon uygulamasında kadın-erkek ayırımı bulunmuyor. Ancak aman dikkat! Uygun doz uygulanmazsa yöntem fayda yerine zarar verebiliyor.

Acıbadem Adana Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doktor Ahu Özbilen, lazer epilasyonun vücudun hemen hemen bütün bölgelerine uygulanabildiğini belirtirken bu yöntem ile istenmeyen tüylerden hızlı ve sağlıklı bir şekilde kurtulmanın mümkün olduğunu söylüyor. “Lazer epilasyon ile kıl kökü imha edilirken hedef seçici olarak ısıtma yapılmakta ve böylece kıl köklerindeki hücreler yakılarak hasara uğratılmaktadır” diyen Dr. Özbilen, yöntemin uzman kişilerce uygulanmasının son derece önemli olduğunu belirtiyor. Dr. Özbilen, yaz ayları öncesinde revaçta olan yöntemi anlattı.
Yaz mevsiminde daha da sorun ediliyor

Applying moisturizer creamYazın kapıya dayandığı, güneşin artık kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladığı şu günlerde doğal olarak insanların aklına ilk fırsatta tatile gitmek geliyor. Güneşin sıcaklığı altında uzanarak güneşlenme isteği de bu tatil hayallerini tetikleyen belki de en önemli unsur. Ancak, hayaller bir anda “istenmeyen tüyler” sorunu ile gölgelenebiliyor. Eskiden kadınlara has olarak bilinen “istenmeyen tüyler” sorunu artık günümüzün bakımlı görünme isteğinde olan erkekleri için de geçerli. Soruna çare arayan erkeklerin sayısı her geçen gün artıyor. Hal böyle olunca “hızlı ve sağlıklı” diye sunulan yöntemler hayli ilgi çekiyor. Lazer epilasyon da istenmeyen tüylerden kurtulmanın en hızlı ve en sağlıklı yolu diye sunulanlar arasında. Lazer epilasyonda üretilen lazer ışınının cilt üzerinden zararsızca geçerek kıl köklerinde rengi belirleyen melanin pigmenti tarafından emilme özelliğini sahip olduğunu belirten Acıbadem Adana Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doktor Ahu Özbilen, kıl kökü tarafından emilen bu enerjinin ısıya dönüşerek kıl kökünü tahrip ettiğini anlatıyor. Vücudun hemen hemen bütün bölgelerine lazer epilasyon uygulaması yapılabiliyor.
Amerikan FDA onaylı

Lazer epilasyon uygulamasının güvenilirliği ve etkinliğinin Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA (Food and Drug Association) tarafından 1996 yılında onaylandığını belirten Dr. Özbilen, “Uygulamalar, deneyimli kişiler ve uzman doktorlar kontrolünde yapıldığı sürece güvenlidir. Lazer enerjisi belirli bir dalga boyundaki ışındır. Cilde zarar vermeden geçerek kıl köküne ulaşan bu ışın demeti, vücutta herhangi bir artık madde bırakmaz, ayrıca herhangi bir kanserojen etkisi de bulunmamaktadır. Bu nedenle Amerikan FDA tarafından uzun süre yapılan incelemeler sonucu zararsız bulunup etkili bir şekilde epilasyon amaçlı kullanım için onaylanmıştır” diyor. Lazer epilasyon ile kökleri tahrip edilen kılların bir daha çıkmadığını, FDA tarafından da onaylanan bu durumun, uzun süreli klinik çalışmalarla da kanıtlandığını belirten Dr. Özbilen, erkeklere uygulanan lazer epilasyon ile kadınlara uygulanan lazer epilasyon arasında hiçbir fark bulunmadığını söylüyor.
Erkeklerin de ilgisi artıyor

Erkeklerde lazer epilasyon daha çok sakal, sakal üstü, sırt, göğüs, omuz ve ense gibi bölgeler için tercih ediliyor ancak bu bölgelerin dışında (göz çukuru hariç) tüm bölgelere uygulanabiliyor. Lazer epilasyon ile kıl kökü imha edilirken hedef seçici olarak ısıtma yapılıyor ve böylece kıl köklerindeki hücreler yakılarak hasara uğratılıyor. Dr. Özbilen, “Kıl kökü tarafından emilen enerji ısıya dönüşerek kılın kök hücresini tekrar büyüyemeyecek şekilde tahrip eder. Milisaniyeler içinde cilde uygulanan lazer ışını, cilt hücrelerine zarar vermeden geçerek kıl kökündeki renk pigmentleri tarafından emilir. Tüm epilasyon lazerleri kıl gelişimini geciktirip kılların daha zayıf ve azalarak çıkmasını sağlarlar” diyor ve kalıcı epilasyon için kıl kökünün papilla denilen kıl üretici kısmının yok edilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Ortalama 6-8 seans ile kalıcı çözüm

Tek bir seans lazer uygulaması ile kıllardan tamamen kurtulmanın mümkün olmadığını çünkü kıl köklerinin hepsinin lazer uygulama anında aynı büyüme evresinde olmasının imkansız olduğunu ve bunlar için ek lazer epilasyon seanslarının uygulanması gerektiğini anlatan Dr. Özbilen, “Kılların renklerinde ve büyüme evrelerinde olan değişikliklerden ötürü lazer epilasyon seansı sayısı kişiye göre hatta aynı kişide vücudun farklı bölgelerine göre de değişir. Lazer epilasyon uygulaması esnasında kılların farklı evrelerde olması, kalıcı ve kesin neticenin ortalama 6 – 8 seans sonrası alınmasına neden olur. Ayrıca lazer ışınının uygulama süresi ve dozu kişinin cilt tonu ve yapısal özelliklerine göre değişiklik gösterir” diyor. Lazer epilasyon uygulamasının bilinen kalıcı bir yan etkisi bulunmadığını ancak uygulama sonrasında kıl köklerinin enerjiden etkilendiğinin belirtisi olan hafif kabartılar ve kızarıklıklar oluşabileceğini belirten Dr. Özbilen, uygulama bölgesinde görülebilecek bu durumun çok kısa bir zaman içerisinde kaybolacağını, uygulama yapılırken çok hafif bir yanmanın da hissedilebileceğini söylüyor.

Genital bölgeye uygulandığında da güvenli

Gerçek lazer cihazlarının kıl kökünü hedef alarak röntgen ışınları gibi vücutta yayılmadığını, sadece uygulanıldığı bölge ve alan üzerinde reaksiyon gösterdiğini belirten Dr. Özbilen, “Lazer sadece kıl kökünü hedef aldığı için vücuttaki diğer organlar üzerinde bir zarara yol açmaz” derken halk arasında en çok sorulan konuların da, genital bölgeye lazer uygulanması durumunda kısırlığa neden olup olmayacağı ve yumurtalıklar açısından lazerin zarar verip vermediği olduğunu söylüyor.  “Lazerin yaklaşık 20 yıldır uygulanan bir yöntem olduğunu ve uzmanlar tarafından lazerin yumurtalığa yansıyabilecek, olumsuz etkileyebileceği bir durumun kesinlikle söz konusu olmadığını söyleyen Dr. Ahu Özbilen, “Bu bölgelerde görülebilecek yan etkiler diğer bölgelerde olduğu gibi, kızarıklık, yanık gibi reaksiyonlardan farklı değildir” diyor.
Uzman doktor ile görüşme şart

Lazer epilasyon hormon bozukluklarında da etkili. Ancak seans sayısının daha uzun oluyor. Önce hormon testleri ile sorunun tanımlanıyor, gerekirse ilaç tedavisine başlanıyor. İlaç tedavisine başlanması ile birlikte doktor uygun görürse lazer seanslarına da başlanabiliyor. Günümüzde uygulanan lazer epilasyon uygulamalarının oldukça güvenli ve ekonomik olduğunu ancak lazer epilasyonu uygulayan kişinin tecrübesi ve kullanılan cihazların kalitesinin çok büyük önem taşıdığını belirten Dr. Özbilen, lazer epilasyon öncesinde mutlaka uzman doktor ile görüşülmesi gerektiğini vurguluyor. Her tıbbi uygulamada olduğu gibi lazer epilasyonda da bazı riskler olabiliyor. Bu riskler ancak tecrübeli hekimin takip ve kontrolü ile ayrıca güvenlik özellikleri artırılmış lazer cihazları kullanılarak en aza indirgenebiliyor. Dr. Özbilen “Eğer lazer ışınının dozu doğru ayarlanamazsa, kıl kökleri yeteri kadar tahrip olmaz, yeterli dozdan daha aşırı doz uygulanırsa da ciltte tahriş ve yanık lekeleri oluşturabilir” diyor.

 

 

 

 

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

30.9° / 17.1°