'KADININ İNSAN HAKLARI MÜCADELESİ BİTMEYECEK'
'KADININ İNSAN HAKLARI MÜCADELESİ BİTMEYECEK'
Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi, 25 Kasım 'Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü' nedeniyle basın açıklaması yaptı.
Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, basın açıklamasının ardından günün anlam ve önemine değindi. 2018 yılının ilk 6 ayında 242 kadının öldürüldüğünü, 2002-2017 yılları arasında 14.293 kadın cinayet sonucu yaşamını yitirdiğini belirten Av. Küçük, topluma, insana ve kadına bakış açısının yansımalarını ortaya koyan üzücü ve vahim bir tablo olduğunu vurguladı.
Kadına karşı şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu ifade eden Av. Küçük, siyasi iktidarın yönetimde olduğu son 16 yılda kadına yönelik aile içi şiddet, cinsel istismarın yüzde 400 arttığına işaret etti.
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, eğitimin her geçen niteliksiz hale geldiğini, Kurtuluş Savaşımızın, Cumhuriyetin değersizleştirildiği, Atatürk'ün müfredattan çıkarıldığı dönemde toplumsal aydınlanma, toplumsal ilericiliğin kasten ve bilinçli olarak geriye götürüldüğünü gördüklerini belirtti.
Türkiye'nin hukukçularının, savunmayı temsil eden avukatların bu olumsuzlukların ortadan kalkması için ve tamamen sonlanana kadar çaba sarf edeceğini belirten Av. Küçük, 'Kadına yönelik şiddetin gericilikten beslendiğini, artan yoksulluğun da, ekonomik sorunların da şiddeti tetiklediğini ifade ederken temelde eğitimin yattığı tespitini vurgulamalıyız. Çağdaş ve ilerici, toplumun her alanında yer alan kadınlarımızla geleceğe daha umutla bakmak istiyoruz'
Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Ceyda Esay Büyükdağ, İstanbul Sözleşmesi’nin öneminden bahsederek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi için sözleşmede düzenlenen hükümleri anlattı.
Adana Adliyesi içerisinde bulunan Mahmut Esat Bozkurt Avukatlar Salonumuzda geniş katılımlı basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya kadın avukatların yanı sıra Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük, Kadın Hakları Merkezi Koordinatörümüz Av. Sinem Tanrısınatapan Keskin, Av. Timur Ortatepe katıldı.
Kadınların hukuki, ekonomik, sosyal ve siyasi alanda eşit biçimde yer alamadığını ve yaşam haklarının ihlal edildiğini belirten Av. Büyükdağ, ülkemizde her 3 kadından birinin fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kaldığını ve her yıl artan oranda yüzlerce kadın öldürüldüğüne dikkat çekti.
'CİNSİYET EŞİTLİĞİ SIRALAMASINDA 130. SIRADAYIZ'
Dünya Ekonomik Formu’nun 2017 yılı Küresel Cinsiyet Uçurumu raporunda Türkiye'nin cinsiyet eşitliği sıralamasında 144 ülke arasında 130'uncu sırada yer aldığını ifade eden Av. Büyükdağ, son olarak şöyle konuştu:
'Devlet ve siyasi iktidarlar, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın önlenmesi için gerekli yasal düzenlemeleri yapmak, tedbirleri almak, toplumsal zihniyetin dönüşümünü sağlayacak politikalar üretmek ve bunun ödünsüz uygulaması için çalışmak, bu alanda faaliyet gösteren Barolarımız ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmak durumundadır.
Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu ve Baroların Kadın Hukuku Komisyonu/ Merkezleri olarak; dün olduğu gibi bugün de; kadınlarımızın Cumhuriyetimiz sayesinde elde ettiği kazanımlara aykırılık oluşturacak yasal değişikliklerin karşısında olmaya devam ederek; kadınların insan haklarının ihlallerine yol açan her türlü davranışa, tutuma karşı, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması mücadelemizi etkin ve kararlı bir şekilde sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz'