KADINLARA, POZİTİF AYRIMCILIK İSTEDİ
KADINLARA, POZİTİF AYRIMCILIK İSTEDİ
ADANA(ULUS)--TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen ve milletvekili arkadaşları tarafından verilen önergeyle; KOSGEB destek programlarının eksikliklerinin belirlenmesi ve kadın girişimcilerin pozitif ayrımcılıkla destek programlarından daha kolay yararlanabilmelerinin sağlanması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması istendi.
Türkmen önergesinde; Türkiye’nin kadının iş gücüne katılımında OECD ülkeleri içinde sonuncu, dünyada ise 127. Sırada olduğuna dikkat çekerek, “nüfusun yaklaşık yarısını (38,2 milyon) kadınlar oluşturmaktadır. Çalışma çağındaki 28 milyonu aşkın kadın nüfusunun 11,5 milyonu ev kadınlarından oluşuyor. Eğitime devam eden, emekli, iş bulma umudu olmayan, mevsimlik çalışan kadınlar da eklendiğinde, çalışma çağında olup da iş gücüne dahil olmayan kadın sayısı 20 milyona yaklaşıyor” dedi
ÇALIŞAN KADIN SAYISI 5 MİLYON
İşgücü olarak geriye kalan 8,7 milyonluk kadın nüfusunun, 1 milyon 33 bininin işsiz, çalışır gözüken kadınların 2,4 milyonunun da kırsal kesimde ücretsiz aile işçisi olduğunu ifade eden Türkmen, “yani 28 milyondan fazla çalışma çağındaki kadın nüfusu içinde ücretli-yevmiyeli, işveren ya da kendi hesabına çalışanların sayısı sadece 5 milyon civarında” diye konuştu.
Gençlerin ve kadınların eğitime ve istihdama daha fazla katılmasının sağlanması, mevcut ve her geçen gün daha da bozulan bu eğilimin nedenlerinin dikkatle araştırılması ve değerlendirilmesinin zorunluluk olduğunu ve genç kadınların eğitime ve istihdama katılmalarını teşvik edici etkili yeni kamu politikalarına ihtiyaç duyulduğunu savunan Türkmen şunları söyledi:
POZİTİF AYRIMCILIĞIN ÖNEMİ
“Kadın erkek eşitliğinin hukuki, toplumsal , siyasal ve ekonomik katılım düzeyinde tam anlamıyla sağlanması sürdürülebilir kalkınmanın temel gereksinimlerinden biridir. Kadınların toplumsal ve ekonomik koşullarında yapılacak her türlü iyileştirme ve pozitif ayrımcılık bu nedenle temel öneme sahiptir.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması amacıyla yürüttüğü ‘Girişimcilik Destek Programı’ Özellikle girişimci olmak isteyen kadınlar açısından son derece önemli bir projedir. KOSGEB bu programdan yararlanmak isteyen girişimcilere ücretsiz ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ vermekte bilgi ve deneyim kazanmalarını sağlamaktadır. Ancak, bu eğitim sonrası belgesini alan girişimcilerin, destekten yararlanabilmeleri önce işletmelerini kendi imkanlarıyla kurma şartına bağlanmaktadır.
KADINLARA DESTEK ÖNCEDEN VERİLMELİ
Getirilen bu şart; işletmenin kuruluş giderlerini dahi karşılayamayacak durumda olan özellikle kadın girişimciler için büyük bir zorluk oluşturmakta ve söz konusu destek projesinden faydalanamamalarına neden olmaktadır. Belirlenen desteğin kadın girişimcilere işletmenin kuruluşu aşamasından önceden verilmesi, kadın girişimcilerin önünü açacak ve bu projenin amacına hizmet edecek bir uygulama olacaktır”
Türkmen, KOSGEB’in Girişimcilik Destek Programı ve benzer desteklerinin özellikle kadın girişimciler açısından uygulamadan ve mevzuattan kaynaklı eksiklerinin belirlenmesi, kadın girişimcilerin destek programlarından daha kolay yararlanabilmesi için alınması gereken tedbir ve politikaların tespiti amacıyla Meclis Araştırması açılması gerektiğini sözlerine ekledi.