“Kadınsız hiçbir mücadele başarılı olmamıştır”
“Kadınsız hiçbir mücadele başarılı olmamıştır”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Yılmaz, kadının ayak seslerinin duyulmadığı, kadının eliyle yoğurmadığı hiçbir mücadelenin başarıya ulaşmadığını belirterek, “Kadının gördüğü şiddetle, uğradığı haksızlıklarla, çileli koşullarla değil, toplum içindeki başarısıyla, fedakâr duruşuyla, yeni nesillerin yetişmesindeki olmazsa olmazlığıyla anılacağı bir Türkiye için çalışıyoruz. Bizim eşit, özgür, mutlu, barış içerisinde kardeşçe ve insanca yaşamak hakkımızdır. Kadınlar için özgürlük ve adalet Cumhuriyet Halk Partisi ile gelecek” dedi.
KADINLARA KARANFİL VERDİ
CHP Adana İl Kadın Kolları’nın Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Atatürk Parkı’nda düzenlediği etkinliğe, CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ilçe başkanları, il yönetim kurulu, ilçe kadın kolları başkanları ve yöneticileri ile partililer katıldı. Etkinlik öncesinde İl Başkanı Barut, Seyhan Belediye Başkanı Karalar ve il yöneticileri kadınlara kırmızı karanfil vererek günlerini kutladı.
ANMA GÜNÜ
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Yılmaz yaptığı basın açıklamasında 8 Mart’ı dünyanın “Kadınlar Günü” olarak kutladığına dikkati çekerek, “8 Mart bizim siyasal duruşumuzla yoğurarak ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ olarak andığımız ve kutladığımız gün” diye konuştu.
EMEKÇİ KADINLARA SELAM VE ANMA
8 Mart’ın kökenine atıfta bulunarak 1857 yılının 8 Mart’ında daha iyi çalışma koşulları isteyerek greve başlayan, sayıları kırk bini bulan emekçi kadınları selamlayarak sözlerini sürdüren Yılmaz, grev sırasında çıkan yangında yaşamını yitiren 129 kadını da andı.
KADININ YERİ BAKIMINDAN MART AYININ ÖNEMİ
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kadınların yeri bakımından mart ayının önemli olduğuna dikkati çeken Yılmaz, Ülkemizde kadının çağdaş ve özgür bir birey olması konusunda önce olan Kurucu Genel Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923 yılının 1 Mart’ında Latife Hanım’ı yasama dönemi açılışı nedeniyle yapılan oturumu izlemesi için TBMM’ye getirerek o dönemin koşullarında bir çığır açtığını hatırlıyoruz. Yine 1935 yılının 1 Mart’ında TBMM 5. Dönem çalışmalarına başlarken ilk kez 18 kadının milletvekili olarak Meclis sıralarında yer aldığını belirtiyor, bu dev adımları atan Ulu Önderimizi şükranla ve minnetle anıyoruz” şeklinde konuştu.
Kadının gördüğü şiddetle, uğradığı haksızlıklarla, çileli koşullarla değil, toplum içindeki başarısıyla, fedakar duruşuyla, yeni nesillerin yetişmesindeki olmazsa olmazlığıyla anılacağı bir Türkiye için çalıştıklarının altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti:
“Tüm çabamız kadınların insan hakları temelinde siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesi, toplumun bu gelişimi benimsemesi ve içselleştirmesi, bu değişim ve gelişimin de kadının ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarıyla taçlandırılması içindir. Kadının ayak seslerinin duyulmadığı, kadının eliyle yoğurmadığı hiçbir mücadele başarıya oluşmamıştır. Bu nedenledir ki kadın, omuzlarındaki yükün farkında olarak tüm anaç tavrıyla sorunlu tüm kesimlerin sorumluluğunu kucaklamaktadır.”
“İNSANCA YAŞAMAK HAKKIMIZ”
Kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddet olaylarına da değinen Yılmaz, Özgecan yasasının bir an önce TBMM’den çıkmasını istediklerini ifade etti. Yılmaz, “Bizim eşit, özgür, mutlu, barış içerisinde kardeşçe ve insanca yaşamak hakkımızdır. Hak ettiklerimiz için mücadeleye devam edeceğiz. Çağdaşlık ve demokrasi bizim vazgeçilmezimizdir. Kadınlar için özgürlük ve adalet Cumhuriyet Halk Partisi ile gelecek. Bu düşüncelerle, omzumuzdaki yük, yüreğimizdeki sevgi ve zihin dünyamızın tüm berraklığıyla, kadınlarımızın direnç ve emek kokan kadınlar gününü kutluyoruz” ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasının ardından 80 yaşındaki Fevziye Özdemir kendi yazdığı “Kadınlar Günü” şiirini okudu.