Roosevelt ve Churchill, Kahire’de Zirve görüşmeleri yapıyorlardı. Kendi aralarında karar verdiler. Türkiye bir iki ay içinde savaşa girmeliydi. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'yü Kahire’ye davet ettiler. İsmet İnönü, derhal daveti reddetti. Devlet adamıydı. Türkiye’nin gıyabında alınan kararlarla ilgili hiçbir toplantıya katılmayacağını söyledi.
Devreye Roosevelt girdi. Teminat veriyordu. Görüşmeler eşit devletler arasında serbest şekilde yapılacaktı. Ve İnönü eşit şartlarda yapılacak Konferansa katılmayı kabul etti.
Churchill’in acelesi vardı. Türkiye'nin 1944 sonbaharında savaşa katılmasını istiyorlardı. Hafif de tehdit savuruyordu. Aksi taktirde, müttefikler Türkiye ile işbirliği umutlarını tamamen yitireceklerdi.
İnönü’nün amacı Türkiye’yi savaştan uzak tutmaktı. Savaşa evet dedi ama iki şartı vardı.
1. Türkiye'nin savaşta yalnızca bir piyon olarak kullanılmasını engelleyecek bir 'ortak askeri plan' yapılacak; Türkiye bu planı hazırlayanlar arasında yer alacak ve Türkiye'nin onaylamadığı hiçbir plan uygulanmayacaktı.
2. Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgenin siyasî geleceği hakkında Türkiye’ye ayrıntılı bilgi verilecek, ayrıca Türkiye’ye yeterli miktarda silah, askerî araç ve gereç yardımı yapılacaktı
Konferansın sonunda, Türkiye'nin tarafsızlığının devam etmesine, ayrıca Müttefik Devletlerin bölgedeki muhtemel hava operasyonları için Adana yakınlarında İncirlik Hava Üssü'nün inşa edilmesine karar verildi. İnşaat II. Dünya Savaşı bittikten sonra başladı.
İncirlik Hava Üssü daha sonra, Soğuk Savaş boyunca, NATO için önemli bir rol oynadı. Bir başka karar ise Japon İmparatorluğu'na karşı Myanmar'da gerçekleştirilecek Anakim Harekâtının ertelenmesiydi.
AKILLI ADAMDI İNÖNÜ… AKILCIYDI… DEVLET ADAMIYDI…SAVAŞ MEYDANLARINDAN GELMİŞTİ…DİPLOMATTI
ROOSEVELT VE CHURCHİLL BAŞBAŞA VERMİŞLER, GÜNLERCE UĞRAŞMIŞLAR, TUZAK KURMUŞLAR AMA BAŞARAMAMIŞLARDI.
BİR TÜRLÜ KANDIRAMADILAR.
TIPKI LOZANDA OLDUĞU GİBİ….