Kalp ve Tansiyon Hastalarına oruç uyarısı
Manşet Haber 12.07.2013 11:04:26 0

Kalp ve Tansiyon Hastalarına oruç uyarısı

Kalp ve Tansiyon Hastalarına oruç uyarısı

Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, son 1 yılda kalp yetmezliği, kalp damar hastalığı ve yüksek tansiyon nedeniyle tedavi görenlerin oruç tutmaması gerektiğini bildirdi.

Batur,  Ramazanda oruç tutacak kalp ve hipertansiyon hastalarına uyarılarda bulunarak, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Batur, oruç tutulmasının, hastalığın zaman zaman kontrolsüz hale gelebileceğinden hayati risk taşıdığını ifade etti. Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji  Uzmanı Prof. Dr. Batur, idrar söktürücü ilaç kullanan kalp yetmezliği sorunu bulunanların da oruç tutmamasında fayda olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Çünkü gün boyu zaten tedavi amacıyla alınan ilaçlar nedeniyle etkilenen vücutta su ve tuz dengesi Ramazan ayının yaz günlerine denk gelmesiyle daha da bozulabilir. Bu durum, idrar söktürücü tansiyon ilacı alan özellikle 65 yaş üzeri hastalar ve sıcak yaz günlerinde terleme ve eforla su kaybetme riski ile karşı karşıya olan hastalar için daha önemli. Gün içinde 2 veya daha fazla tansiyon ilacı alan hastalar, şeker hastaları, güneş altında zaman geçirmek zorunda olan hastalar da oruç tutmamalı. '

Prof. Dr. Batur, doktoru aksi bir şey söylemediği sürece günde tek ilaçla tansiyonu genelde kontrol altında olan hastaların ilaçlarını düzenli kullanmak şartıyla oruç tutabileceğini belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

'Kalp zarar görmeden kalp krizini atlatan ve halihazırda yakınması olmadan günlük işlerini yapan hastalar eğer aradan 6 ay süre geçmişse sabah ilaçlarını sahurda, akşam ilaçlarını ise iftarda alarak oruç tutabilir. Doktoru ağır kalp yetmezliği teşhisi koymamış, yani hafif kalp yetmezliği olanların yine ilaçlarını benzer şekilde kullanarak oruç tutabilir. Koroner stent işlemi yapılmış ve tansiyon hastalarının da kontrollü şekilde oruç tutmasında sakınca yok. Ancak oruç sırasında hastalar, hastalıkları ile ilgili en ufak bir rahatsızlık hissettiklerinde derhal doktorlarını haberdar etmelerini ve sağlıklarını tehlikeye atma pahasına oruç tutmakta ısrar etmemeleri gerekir. '

kalp_kriziKimler Oruç Tutmamalı;

1. Eğer son 1 yılda kalp yetmezliği, kalp damar hastalığı (yani kalp krizi) veya yüksek tansiyon nedeniyle bir şekilde hastaneye yatarak tedavi aldıysanız kesin oruç tutmamalısınız. Bu durum sizin hastalığınızın zaman zaman kontrolsüz hale gelebileceğinin ve hayatınızı tehdit edebileceğinin bir göstergesidir.
2. İdrar söktürücü bir ilaç kullanan kalp yetmezliği hastasıysanız oruç tutmamanızda fayda var. Çünkü gün boyu zaten hastalığınız için aldığınız ilaçlar nedeniyle etkilenen vücudunuzdaki su ve tuz dengesi Ramazan ayının yaz günlerine denk gelmesiyle daha da bozulabilir. Bu durum idrar söktürücü tansiyon ilacı alan özellikle 65 yaş üzeri hastalar ve sıcak yaz günlerinde terleme ve eforla su kaybetme riski ile karşı karşıya olan hastalar için daha önemlidir.

3. Gün içinde 2 veya daha fazla tansiyon ilacı alan hastalar oruç tutmamalıdır. Bu durum tansiyonunuzun önemli boyutta olduğunun göstergesidir ve olası kan basıncı dengesizliklerin yaratacağı ciddi tansiyonun sonuçları da ağır olabilir.
4. Eğer birlikte seker hastalığınız varsa oruç tutmanız sakıncalı olur.
5. Güneş altında zaman geçirmek zorunda olan hastalar da oruç tutmamalıdır.

Kimler Oruç Tutabilir:

1. Eğer doktorunuz aksi bir şey söylemediyse günde tek ilaçla tansiyonu genelde kontrol altında olan hastalar ilaçlarını düzenli kullanmak şartıyla oruç tutabilir.

2. Kalp zarar görmeden kalp krizini atlatan ve halihazırda yakınması olmadan günlük işlerini yapan hastalar eğer aradan 6 ay süre geçmişse sabah ilaçlarını sahurda akşam ilaçlarını ise iftarda alarak oruç tutabilir.

3. Doktorunuz size ağır kalp yetmezliği teşhisi koymamışsa yani hafif kalp yetmezliğiniz var demişse yine ilaçlarını benzer şekilde kullanarak oruç tutabilirsiniz.

4. Eğer koroner stent işlemi yapılmış bir hastaysanız ve birlikte doktorunuz kalp yetmezliği yok diyorsa benzer şekilde ilaçlarını alarak oruç tutabilirsiniz.

5. Eğer tansiyon hastası veya günlük işlerini rahat yapan bir kalp damar hastasıysanız ve birlikte tek ilaçla veya diyet ile kontrol edilebilen bir şeker hastasıysanız yine oruç tutabilirsiniz. İnsülin kullanan hastalar ve daha önce şeker düşmesi sorunları yaşayan hastaların oruç tutmaması uygun olur.

YAZARLAR

15.3° / 7.3°