“KAMU GÖREVLİLERİNE MÜNFERİT BİR İYİLEŞTİRME YOK”
EKONOMİ 9.06.2017 13:59:48 0

“KAMU GÖREVLİLERİNE MÜNFERİT BİR İYİLEŞTİRME YOK”

“KAMU GÖREVLİLERİNE MÜNFERİT BİR İYİLEŞTİRME YOK”

Maliye Bakanı Naci Bakanı Naci Ağbal, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, kamu görevlileri ve emekçiler için iyileştirme zammı yapılıp yapılmayacağı yönündeki soru önergesini yanıtladı. İyileştirme için münferit bir çalışmasının olmadığını açıklayan Ağbal, kamu görevlileri ve emeklilerin aylık ve ücretlerinde son 15 yıl içindeki artışların aynı dönemdeki enflasyon oranlarından yüksek olduğunu ileri sürdü.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yanıtlanması istemiyle yönelttiği önergesinde, “Hâkim ve savcıların özlük hakları ile emekliler ve kamu çalışanlarına iyileştirme zammı yapılacak mıdır?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, kamu çalışanlarının ve emeklilerin mali ve sosyal haklarında yapılan artışların, Devletin mali imkânları, memleketin ekonomik gelişmesi, milli gelir düzeyi, genel geçim şartları ve yıllık enflasyon oranları göz önünde bulundurulmak suretiyle tespit edildiğini belirtti
Bakan Ağbal, “5982 sayılı Kanun ile yapılan Anayasa değişikliği sonucunda 2012 yılından itibaren memurlar ve diğer kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılacak artışlar karşılıklı müzakereler ile yürütülen toplu sözleşme süreci sonucunda belirlenmeye başlanmıştır. Bu kapsamda kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında 2016 ve 2017 yıllarında yapılan artışlar 'Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme' ile belirlenmiştir. Diğer taraftan, 506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun ve 2925 sayılı Kanun hükümleri uyarınca ödenen emekli aylıkları ise 5510 sayılı Kanunun 55 inci maddesine göre her yılın Ocak ve Temmuz ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere, bir önceki altı aylık döneme göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yılı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranı kadar artırılarak belirlenmektedir” dedi.
2016 YILI ZAMLARI
2016 yılı Ocak ayından geçerli olmak üzere kamu görevlilerinin ve memur emeklilerinin maaşlarında, bir önceki yılda gerçekleşen TÜFE oranından kaynaklı enflasyon zammı dahil %6,90 oranında artış yapıldığını belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Temmuz ayından geçerli olmak üzere ise %5 oranında artış yapılmıştır. Ayrıca 2016 yılında başta emniyet mensupları olmak üzere bazı kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında ilave artışlar da yapılmıştır. Diğer taraftan, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları ise Ocak ayından geçerli olmak üzere yapılan %3,86 oranındaki artışın dışında ayrıca 2016 yılı Ocak ayından geçerli olmak üzere 100 TL daha artırılmış olup, Temmuz ayından geçerli olmak üzere de %3,63 oranında artırılmıştır” şeklinde açıklamada bulundu.
Bakan Ağbal, “Bu artışlar neticesinde 2016 yılı Aralık ayı itibarıyla aile yardımı dahil en düşük memur maaşı 2015 yılı Aralık ayına göre %13,8 oranında artarak 2.475 TL'ye, ortalama memur maaşı %14,9 oranında artarak 2.979 TL'ye yükselmiştir. Söz konusu dönemde memur emekli aylığı %12,2 oranında artarak 1.699 TL'ye; SSK emekli aylığı %17,1 oranında artarak 1.339 TL'ye; Tarım Bağ-Kur Emekli Aylığı %21,5 oranında artarak 953 TL'ye; Esnaf Bağ-Kur Emekli Aylığı % 18,3 oranında artarak 1.199 TL'ye yükselmiştir. 2016 yılında TÜFE ise %8,53 olarak gerçekleşmiştir” dedi.
2017 yılı Ocak ayından geçerli olmak üzere kamu görevlilerinin ve memur emeklilerinin maaşlarında %3 oranında artış yapıldığını anlatan Bakan Ağbal, Temmuz ayından geçerli olmak üzere ise %4 oranında artış yapılacağını ayrıca ilgili dönemlerde gerçekleşen TÜFE oranlarının söz konusu zammı oranlarının üzerinde gerçekleşmesi halinde aradaki farkın enflasyon zammı olarak kamu görevlilerinin ve memur emeklilerinin maaşlarına yansıtılacağını belirtti. Ağbal, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarının Ocak ayından geçerli olmak üzere yapılan %4,73 oranında arttığını, Temmuz ayında geçerli olmak üzere de bir önceki altı aylık dönemde gerçekleşecek enflasyon oranı nispetinde artırılacağını açıkladı.
BAKAN AĞBAL’A GÖRE HERŞEY TOZ BEMBE
Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Bu artışlar neticesinde 2002 Aralık-2017 Mayıs döneminde de kamu personelinin ve emeklilerinin mali ve sosyal haklarında önemli ölçüde artışlar sağlanmıştır. Bu dönemde aile yardımı ödeneği dâhil en düşük memur maaşı %552,6 oranında artarak 2.558 TL'ye, ortalama memur maaşı ise %432,4 oranında artarak 3.077 TL'ye yükselmiştir. Söz konusu dönemde memur emekli aylığı %364,8 oranında artarak 1.750 TL'ye; SSK emekli aylığı %445,5 oranında artarak 1.402 TL'ye; Tarım BAĞ-KUR Emekli Aylığı %1.416,7 oranında artarak 998 TL'ye ve Esnaf BAĞ-KUR Emekli Aylığı ise %744,5 oranında artarak 1.256 TL'ye yükselmiştir. Aynı dönemde TÜFE'deki artış ise %251,5 oranında gerçekleşmiştir. Sonuç olarak, kamu görevlilerinin ve emeklilerinin aylık ve ücretlerine ilişkin söz konusu artışlar karşılaştırıldığında, aylık ve ücretlerdeki artışların, enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleştiği ve kamu görevlilerinin satın alma güçlerinin arttığı görülmektedir” dedi.
İYİLEŞTİRME YOK
Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin 2018 ve 2019 yıllarında yararlanacakları mali ve sosyal haklarının belirlenmesine ilişkin toplu sözleşme görüşmelerine 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu uyarınca Ağustos ayında başlanacağını yineleyen Bakan Ağbal, “Bunun dışında, hakim ve savcılar dahil memurlar ve diğer kamu görevlileri ile bunların emeklilerinin mali ve sosyal haklarına yönelik olarak Bakanlığımızca yürütülen münferit herhangi bir çalışma bulunmamaktadır” ifadesini kullandı.
İŞTE GERÇEK RAKAMLAR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise AKP hükümetlerinin, kaşıkla verip kepçeyle aldığını belirterek, çalışan tüm kesimlerin mağdur edildiğini belirtti. 2002 yılından bu yana memur maaşlarında 1085 TL, en düşük memur maaşlarında ise 515 TL düşüş olduğunu vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, memur maaşlarının 2002 yılından bu yana ekonomik büyüme ve enflasyona orantılı artmadığının verilerle görülebileceğini kaydetti.
“RANTÇILAR VARLIKLARINA VARLIK KATTI”
Memur maaşlarının dört ayda 76 TL eridiğini, döviz kuru düşmesine rağmen, enflasyonun yükselmeye devam ettiğini ve bu tablonun Türkiye ekonomisinin kırılganlığını net bir şekilde gösterdiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çalışanların geliri düşerken, rant ile geçinenlerin varlıklarına varlık kattığını ifade etti.
AKP, RAKAMLARLA OYNUYOR
Türkiye ‘de ekonomik tablonun ortada olduğunu, emeklinin, işsizin, gençlerin, çalışanların, kadınların yaşam sıkıntısının giderek arttığına değinin Ömer Fethi Gürer, hal böyleyken, hükümetin rakamlarla oynayarak, ekonomide pembe bir tablo çizmeye çalışmasının aldatmaca olduğunu belirtti. Ömer Fethi Gürer, “Çarşı Pazar yangın yeridir. AKP hükümeti ranta değil, emekçilere, işsizlere, emeklilere gereken desteği sağlamadığı için sorular artmıştır. Çözümün adresi CHP’dir” dedi.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

30.8° / 20.2°