Kanserden Korkma Geç Kalmaktan Kork

1.04.2016 19:16:38

Kanserden Korkma Geç Kalmaktan Kork

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde artış gösteren, önemli bir halk sağlığı sorunu olan kansere yönelik oluşturulan mücadele politikasının etkin bir şekilde yürütüldüğü, özellikle meme, kolorektal ve serviks kanserlerinde Ulusal Tarama Standartları çerçevesinde tarama faaliyetleri ile kanseri önleme çalışmalarının hız kazandığı bildirildi.

kanser_hucresi_hedefliAdana İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya gore, Dünya Sağlık Örgütü’nün hedefi bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranlarını 2025 yılına kadar yüzde 25 oranında azaltmaktır. Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken teşhis edilebilir kanserlerdir. Toplum tabanlı taramalardan olan ve erken teşhis edilebilen  meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanserlerinde ölümler önemli ölçülerde azaltılabilmektedir. Kanser %90 oranında çevresel, %10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır.

Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Ulusal Kanser Haftası, halkı bilgilendirme-bilinçlendirme etkinlikleri ile kanserle savaşta oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

Sağlığın korunması ve kanserle mücadele edilebilmesi için, Toplum Sağlığı Merkezleri, KETEM, AÇSAP, Aile Sağlığı Merkezleri tarafından halkımıza gerekli danışmanlık hizmeti verilerek tarama programlarına yönlendirme yapılmaktadır. Bu kapsamda, meme kanseri taramalarında 40-69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri, rahim ağzı kanseri taramalarında 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir HPV-smear testi yaptırmaları ve kalın bağırsak kanseri taramalarında 50-70 yaş grubundaki kadın ve erkeklerin 2 yılda bir gaitada gizli kan baktırmaları gerekmektedir.”

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü açıklamasında, Adana’da Toplum Sağlığı Merkezleri, KETEM, AÇSAP, Aile Sağlığı Merkezleri tarafından 2015 yılında, 31 bin 749 kişiye rahim ağzı kanser tarama testi, 9 bin 819 kişiye mamografi çekimi ve 51 bin 981 kişiye gaitada gizli kan testi yapıldığı, bildirildidi. Açıklamada, “Kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Tüm halkımızı bilgi almak ve ücretsiz taramalarını yaptırmak üzere, KETEM’lere, Toplum Sağlığı Merkezlerine, AÇSAP’lara ve Aile Sağlığı Merkezlerine bekliyoruz.” denildi.



1

Düzgün COŞKUN yazdı/ "ATOM KARINCA" SEN YÜREKLERDE YAŞIYORSUN

2

TGC: GAZETECİLİĞİ KUŞATMAKTAN VAZGEÇİN!

3

YAPI RUHSATI VERİLEN BİNALARIN YÜZÖLÇÜMÜ %18,9 AZALDI

4

TÜRKİYE’DE AİLELERİN %31'İ ÇOCUKLARININ ÇEVRİMİÇİ YAŞAMI NEDENİYLE TARTIŞMA YAŞIYOR

5

BAĞIRSAK SAĞLIĞI PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR