KARAİSALI’YA DEPREM UYARISI
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 3,9 büyüklüğünde depremin yaşandığı Karaisalı-Karsantı Fay Zonu üzerinde 10 ay öncesinde de benzer büyüklükte depremin meydana geldiğini anımsatarak “Yaklaşık 18 km uzunluğundaki fayın, mekanizmasının detaylı araştırılması gerekiyor” dedi.
Cuma Günü (01.04.2022) Karaisalı’nın yaklaşık 15 km kuzeyine rastlayan bölgede yerel saat ile 08.34’de aletsel büyüklüğü (Mw) 3,9 olarak kaydedilen depremin derinliğinin 6,99 km olduğunu anlatan JMO Adana Şube Başkanı Tatar, depremde can ve mal kaybının yaşanmamış olmasının sevindirici olduğunu ifade etti, bölge halkına geçmiş olsun dileklerini aktardı.
10 AY ARAYLA AYNI BÖLGEDE 2. DEPREM
Depremin yaşandığı bölgede 3 Haziran 2021 tarihinde de benzer büyüklükte deprem meydana geldiğini hatırlatanJeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, “18 km uzunluğundaki Karaisalı-Karsantı Fay Zonu üzerinde 10 ay sonra 3,9 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi.Fayların hareket mekanizmasına (fay türüne) bağlı olarak düşeyde veya yatayda meydana gelen deformasyonlar ve sarsıntının etkisi ile yapılar yıkıma uğruyor. Bu nedenle yaklaşık 18 km uzunluğundaki bu fayın üzücü olaylara sebebiyet vermeden, mekanizmasının detaylı şekilde araştırılması gerekiyor.” dedi.
DR MEHMET TATAR’DAN “DUYARLILIK” VE “TEDBİR” VURGUSU
Depremlerin her an yaşanabileceğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar,sözlerini şöyle tamamladı:
“Deprem bir doğa olayıdır. Deprem önlenemez ancak depremlerin afete dönüşmesini önlemek mümkün. Bu nedenle deprem yaşanmadan tedbirlerin alınması gerekiyor. Geçmişte yaşanan acıların yeniden yaşanmaması için depreme karşı duyarlılık düzeyinin de en üst seviyede tutulması önem taşımaktadır. Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak Bilimin yol göstericiliğinde ve Mesleki deneyimlerimizle sorunların aşılmasında çözüm ortağı olmaya hazır olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz”