KARPUZ TARLASINDAN İKTİDARA SESLENDİLER
KARPUZ TARLASINDAN İKTİDARA SESLENDİLER
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Dr. Müzeyyen Şevkin, hasadı başlayan karpuz üreticilerinin feryadına çözüm bulunması için tarlalardan iktidara seslendi. Yüksek üretim maliyeti altında ezilen çiftçilerin dolu felaketinin yanı sıra fiyatların düşmesi ve İran'dan ithal edilen karpuz nedeniyle perişan olduğunu aktaran CHP'li milletvekilleri, 'Karpuz üreticisinin feryadını duyun, bu yangını söndürün' dedi.
CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye'nin en erken karpuz hasadının yapıldığı yerlerin başında gelen Adana'nın Karataş İlçesi'ne bağlı Tuzla Beldesi'nde üreticilerle buluştu. CHP Karataş İlçe Başkanı Cengiz, ilçe yöneticileri ve partililerin de eşlik ettiği Barut ile Şevkin, özellikle dolu afeti nedeniyle büyük zarar gören karpuz tarlalarında incelemelerde bulundu. Karpuz üreticilerinin sorunlarını dinleyerek not alan, çözüm için neler yapılabileceğini konuşan Barut ile Şevkin, her zaman üreticinin yanında olduklarını, tarımsal üretim ve üreticinin sorunlarına çözüm bulmak için mücadele ettiklerini aktardı.
Geçtiğimiz hafta dolu yağışı nedeniyle büyük zarar gören karpuz tarlalarında üreticilerle birlikte durumu değerlendiren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti:
'Karpuzun kilogramı geçen hafta halde 5 lira ve üstünde fiyatlara satılıyordu. Şu an halde 2.5-3 liraya, tarlada ise 1.5 liradan satılıyor. Üreticiler bu fiyatın daha da aşağıya gitmesinden endişeleniyor. Bu nedenle umutla destek bekliyorlar. Kendi bölgemizde hasat başladığı zaman ithalatın durmasını istiyorlar. Ay sonunda hasat başlayınca yetkililer karpuz ithalatının duracağını söylemişlerdi ama hala İran üzerinden TIR'lar dolusu, tonlarca karpuz ithal ediliyor. Bu üreticimize yapılan haksızlıktır. Son derece kaliteli ürün yetiştiren karpuz üreticilerimize destek verilmeli. Tarım ve çiftçi dünyada korunur ama Türkiye'de tam tersi yapılıyor. Çiftçinin üvey evlat olarak görülmesinden vazgeçilmeli. Burada dolu afeti oldu. Bu nedenle de üreticiler mağdur oldu. Karpuzlarını satıp satamayacakları konusunda ciddi biçimde endişe ediyor. Hükümet, Tarım Bakanlığı ve yetkililere sesleniyoruz. Yerli ve milliyseniz üreticileri destekleyin. Aksi takdirde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi üreticinin canını yakacak, ürün ellerinde kalacak. Çiftçinin bu feryatlarını, çığlıklarını görün. Bu feryadı artık duyun ve çözüm üretin.'
Karpuz üreticilerinin feryadına kulak verip çözüm üretilmesini isteyen CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin ise şöyle konuştu:
'Şu anda İran'dan karpuz ithalatıyla yerli üreticinin beli bükülüyor. Hasat başladığı dönemde karpuz ithal edilmesi ne anlama geliyor? Bundan 15 gün sonra karpuz yense ne olur? Yıllık ortalama 50 bin ton ihracat var ama 65 bin ton civarında ithalat var. Tarım Yasası'na göre Gayrisafi Milli Hasıla'nın yüzde 1'ini üreticilere destekleme olarak vermeleri gerekiyor ama bu yasal hakkını vermiyorlar ne hikmetse. Üreticilere yasal haklarını verin. Bugün çiftçinin devletten 135 milyar lira alacağı var ama vermiyorlar. Üreticinin mutlak suretle desteklenmesi gerekiyor. Doludan zarar gören çiftçinin zararı karşılanmalı, mağduriyet giderilmeli, ithalata son verilmelidir.'
Geçen hafta yaşanan dolu afetinden dolayı karpuz tarlalarında büyük zarar oluşan üreticiler ise, 'Karpuz üreticilere olarak zorluk yaşıyoruz. Hem doludan hem yurtdışından getirilen ithal karpuz nedeniyle mağduruz. İran'dan TIR'larla karpuz getirildi. Bir anda karpuz fiyatları yarı yarıya düştü. İthalat olmasaydı fiyatlar dengeli olacaktı ve yerli üretici zarar etmeyecekti. Zaten malımız satılmıyor, üstüne dolu yağdı ve zararımız arttı. Biz çözüm istiyoruz, yetkililerden çözüm için adım atmasını bekliyoruz' diye konuştu.