Katma Değeri Yüksek Karpuz
Manşet Haber 22.06.2014 13:57:56 0

Katma Değeri Yüksek Karpuz

Katma Değeri Yüksek Karpuz

cekirdeksiz_karpuzAvrupa pazarlarında önemli bir yeri var ve önemli ihracat kalemlerinden biri. 2000’li yıllarda deneme ekimlerinin yapıldığı ilk bölge Çukurova’da üreticiler çekirdeksiz karpuzun tanınmamasından şikayetçi.

Karpuz, toksinleri dışarı atması ve içerdiği kanseri önleyici likopen maddesi başta olmak üzere birçok faydası bulunan, yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden. Ekimine 2000’li yıllarda başlanan çekirdeksiz karpuz, tat ve ebat açısından tüketici için daha avantajlı olsa da pek bilinmiyor. Üretici Ali Aydemir “tüketicilerimizin tatlı ve bir seferde tüketebilmesi için biz bu işe girdik. Yani o iri karpuzları kesip yarısını yiyip yarısını dolapta saklayacağına biz böyle tip boy boy çekirdeksiz karpuzlara yöneldik” diyor.

ÇEKİRDEKSİZ KARPUZ YER ARIYOR

Üreticinin 1 dekara masrafı 2 bin TL. Henüz yaygınlaşmaya başlayan çekirdeksiz karpuz pek tanınmıyor. Üreticinin şu andaki ne büyük sıkıntısı da bu. Çekirdeksiz karpuz daha masraflı. Diğer karpuza oranla daha pahalı satılması gerekiyor. Ancak daha ekonomik. Nedeni ise bir aile karpuzu kestiği zaman rahatlıkla tüketecek. Ebat açısından tüketicinin avantajına. Çekirdek ailelerin 8-10 kg. karpuzları tüketemediği ve israf olduğu araştırmalara yansıyan sonuçlar. Karpuzda Avrupa’daki rakibimiz İspanya üretimde Türkiye’den çok geride olmasına karşın ihracatta çok ileride. Bunun nedeni ise üretimin yüzde 80’inin çekirdeksiz karpuz olması.cekirdeksiz_karpuz_1

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Kanal B TV’den Sema Erdoğan’a yaptığı açıklamada ise çekirdeksiz karpuzun Türkiye’de hak ettiği yerde olmadığı görüşünde. “Bundan dolayı 2000’li yıllardan bu yana çekirdeksiz karpuz tarımda bir gelişme yok. Çekirdeksiz karpuzdaki masraf ve kazanç pozisyonları örtüşmediğinden üretici ne yazık ki çekirdeksiz karpuz işine çok fazla girmek istemiyor. Ama son yıllardaki karpuzdaki gelişmeler ve Türkiye’deki aile yapısının değişmesiyle beraber çekirdeksiz karpuz ve çekirdeksiz “personel size” dediğimiz küçük çekirdek ailelere uygun karpuz gelişmeye başladı. Bunun önünün açık olacağını tahmin ediyoruz.”

Bildiğimiz karpuzlara göre ekim oranı yüzde % 5’i geçmese de katma değeri yüksek bir ürün olan çekirdeksiz karpuzun ülke ekonomisi açısından da yaygınlaşmasına ihtiyaç olduğunu belirten Karademir, katma değeri yüksek olan çekirdeksiz karpuzun yaygınlaşması gerektiğini söyledi. “Tarım geliri açısından Adana Türkiye’de 7. sırada bunun 2.-3. sıralara hatta 1. sıraya çıkması gerekiyor. Nasıl? İşte bu gibi ürünlerle katma değeri yüksek ürünlerle bölge ekonomisine daha çok katkı olacağını tahmin ediyoruz. Görsel ve yazılı medyada bunların yeteri kadar yer alması gerekiyor. Bu konu ile ilgili bilim insanlarının açıklama yapması gerekiyor. Çünkü karpuzun sağlık yönünden de çok büyük bir artısı var.(Haber: Sema ERDOĞAN-KANAL B TV)

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

30.1° / 13.8°