KAYALIBAĞ’A MİMAR ELİ DEĞİYOR
KAYALIBAĞ’A MİMAR ELİ DEĞİYOR
SEYHAN’DAN BİLİMSEL ÇALIŞMA
Seyhan Belediyesi, Adana Ticaret Odası, Çukurova Üniversitesi ve TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi’nin ortak çalışması olan Tepebağ Yaz Okulu: “Eski İzlerle Yeni Çizgiler” projesi başladı. Seyhan Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen proje kapsamında “Mimari mirası koruma” adı altında, kente dair 3500 yıllık “İzler” modern “Çizgiler”le yeniden nasıl yorumlanacağı irdelenecek.
Tepebağ Höyüğünde bulunan Kayalıbağ Mahallesinde gerçekleştirilen ve değişik üniversitelerden 35 Mimarlık Bölümü öğrencisi ile 14 proje yürütücüsü Akademisyenin katıldığı 9 günlük atölye çalışmasının ilk gününde Çukurova Üniversitesi, Türkoloji Araştırma ve uygulama Merkezi Kültür evinde sunum gerçekleştirildi.
TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, ÇÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Duygu Saban, Seyhan Belediyesi KUDEB Başkanı Murat Ulaş’ın katıldığı toplantıda konuşan Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, gençlerle birlikte olmanın çok önemli olduğunu kaydetti.
Gençlikle tecrübenin buluşmasının önemine işaret eden Başkan Akay “ Geçtiğimiz süreç içinde tecrübe kavramı öne çıktı. Ciddi değişim var. Yeniden çağı, günü kavrayan şeylerin hayatımıza girmesi gerekiyor. Bu değişimin hızlı olmasından kaynaklanmıyor. Bu kaybedilmiş çok ciddi bir zamanla ilgilidir” dedi.
Mimarlık Mesleğinin içinde birçok olguyu barındırdığını anlatan Başkan Akay şöyle konuştu;
“Mimarlık çok önemli meslek. Bunun içinde sanat var, Bilim, sosyoloji ve insan var. Ancak; mesleğiniz Kent yaşamında bekli de en geri kalan meslek oldu. Her şeyin kazanç noktasında düşünüldüğü, sadece “bir cm büyük inşaat nasıl yaparım”, “Nasıl daha fazla kar ederim” düşüncesi bizleri belli bir noktaya getirdi. Ancak şu anda farklı bir noktadayız. Mesleğinizin verdiği güçle, kaybedilmiş zamanı geri getirmek zorundayız. Ve bunu yapmaya muktediriz. Bu çerçevede yapılan atölye çalışması da bu düşünceye katkı verecek. Şimdiden Tepebağ höyüğünde bulunan Kayalıbağ Mahallesi için yapılacak atölye çalışmasına katkı sunacak Mimarlık Bölümü öğrencilerine, Mimarlar Odasına ve akademisyenlere teşekkür ederim.”
TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün de Mimarlar odası olarak yaz okuluna katkı verirken, hem toplumla ilişkiyi kurmak, hem üyelerle bağı arttırmak hem de öğrencilerle odanın bağını kuvvetlendirmek amacıyla hareket ettiklerini anlattı.
Atölye çalışmasında öğrencilerle birlikte sahada olacaklarını ifade eden Tüzün şöyle konuştu;
“Mimarlık dediğimiz şey aslında kent haklarını sağlayacak enstrümanların, çevrenin oluşturulmasından başlayarak kaynakların değerlendirilmesine kadar varan, sonunda birikimlerimizin değerlendirilmesine ulaşan bir olgudur. Yaz okulunda birikimlerimizi nasıl değerlendirebileceğimiz konusunda çalışmalar gerçekleştireceğiz. Bu çalışmanın kentimize üyelerimize ve öğrencilerimize büyük katkı sunacağına inanıyorum”
TARİHİ KİMLİĞE ZARAR VERMEDEN “YENİ ÇİZGİLER”
ÇÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Duygu Saban ise atölye hakkında bilgi verdi.
Tepebağ Kent Atölyesi’nin Yaz Okulu'nda kente dair 3500 yıllık “İzler”in modern “Çizgiler”le yeniden nasıl yorumlanacağı irdelenecek. Çalışma sonunda Kayalıbağ Mahallesinde, tarihi kimliğe zarar vermeden, nasıl bir ışıklandırma yapılabileceğinden, boş alanların nasıl kullanılabileceğine kadar geniş çaplı bir çalışma gerçekleştirilecek. 7 Eylül’de sona erecek çalışma raporlaştırılarak Seyhan Belediyesine sunulacak.