TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün Koza TV'de Derin Manşet programına katıldı. Gazeteci Murat Yonat ve Mehlika Bilen'in sorularını yanıtlayan Tüzün, Mimarlar Odası Adana Şubesi'nin çalışmalarını, Adana'da Kentsel Dönüşüm faaliyetleri ve trafikte yaşanan sorunlarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, “Kent sorunlarıyla, trafik sorunlarıyla, yönetmenlikle ilgili tabiki sıkıntılarımız var. Evet biz bir meslek odasıyız. Sorumluluklarımız olmalıdır ama yetkilerimizde olmalıdır. Bizlere bir türlü yetkiyi vermeyip, sürekli sorumluluklara ortak etmek isteyen, bazen hükümetle, bazen de belediyelerle karşılaşabiliyoruz. Bu kentte yaşıyorsak, bu kentte olup bitenle ilgili söz sahibi olmamız gerekiyor. Sorumluluğumuz, yetkimiz yok diye sorumluluklarımızdan da kaçacak bir halimizde yok”
METRONUN ÇÖZÜM OLMADIĞINI ADANALI GÖRDÜ
Tüzün, “Adana'da yaşayanlar bilir, işte çözüm diye yapılmış projeler var mesela bunlardan biri Hafif Raylı Sistem (metro). Bu metronun çözüm olmadığını Adanalı gördü. Metronun nasıl yapıldığını hepimiz biliyoruz. Güzarğahından, maliyetinden haberdarız. Ama üzerinden kaç yıl geçti, hala metronun gerekli gücü üstlenmediğini görüyoruz. Bu Adana için çözümsüzlüktür, kaynakları kötüye kullanmaktır, çarçur edilmesidir”
KENTİN EN BÜYÜK SORUNLARIN BİRİ DE TRAFİK
Şehiriçi trafiğinin rahatlaması için kent merkezine dolmuş ve otobüslerin girmemesinin altını çizen Tüzün, “Belirli saatlerde trafiğin kilitlendiği bu bölgelerde toplu taşım araçları belirli bir bölgeye geldikten sonra geri dönmeli, şehir merkezinde ücretsiz ring seferleri ile ulaşım sağlanmalıdır. Ayrıca kentte alternatif yollar açılmalıdır. Çünkü trafik Kuzeyden akıyor, merkez tıkanıyor. Toplu taşım hizmetinin düzenlenmesi konusunda en önem unsur ulaşım master planının yapılmasıdır”
KENTE KASABIN ETE BAKTIĞI GİBİ BAKMAMAK LAZIM
Kentsel dönüşümle ilgili bir komisyon kurduklarını ve üyelerimizinde bu komisyonun içinde olmalarına çok önem verdiklerine de söyleyen Tüzün, “İnsanlar Kentsel dönüşümü eskiyi yıkıp yerine daha yüksek kat bina yapmak olarak algılıyor. Aslında kentler canlı organizmalardır. Kültürel tarafları var, sosyal tarafı var, ekonomi tarafı var. Bütün bunları kentsel dönüşüm bünyesi altında düşünmek lazım. Hani şöyle bir laf var ‘Kente Kasabın Ete Baktığı Gibi Bakmamak Lazım’ diye. Kente galiba böyle bir bakış var”. diye konuştu.