Tarih: 14.12.2015 19:19

Kervansaray Restorasyonuna Engel Binalar Yıkılıyor

Facebook Twitter Linked-in

Yüreğir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Roma Antik Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Ulusal Araştırma Merkezi, Pisa Üniversitesi ve Adana Müzesi Başkanlığı ile ortak yürütülen 'Ölümsüzlük Şehri Misis' Projesi kazı çalışmaları çerçevesinde Misis kervansaray restorasyon çalışmalarını engelleyen binalar yıkıldı. Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün mülkiyetinde bulunan işyerleri, Misis kervansaray restorasyonu karşılığında 40 yıllığına Yüreğir Belediyesi'ne devredilen alanlarda bulunan taşınmazlar Yüreğir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmalarına devam edilebilmesi için Belediye Başkanlığınca yıkıldı.

'Ölümsüzlük Şehri Misis' projesine büyük önem verdiklerini ve bu projeyi uluslararası alana taşıdıklarını belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan 'Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi planladığımız şekilde devam etmektedir. Höyükte kazı çalışmaları devam ederken kervansaray restorasyonu ve Misis Lokman Hekim Camii rekonstrüksiyon çalışmaları da bir plan dâhilinde sürmektedir.

Kervansaray restorasyon çalışmalarına engel olan, mülkiyeti Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze ait 3. derece sit alanı sınırları içerisinde bulunan 27 pafta 709,710,711,712,713 nolu taşınmazlar Yüreğir Kaymakamlığı'nın kararı ile tahliye edilerek ekiplerimiz tarafından yıkımı gerçekleştirilmiştir. Böylece Misis Kervansaray Restorasyonu çalışmaları da sorunsuz bir şekilde devam etmektedir.' diyerek restorasyon çalışmalarının kesintisiz bir şekilde devam edeceğini belirtti.

MİSİS ÇOK YÖNLÜ BİR PROJE

'Ölümsüzlük Şehri Misis' projesinin sosyal, turizm ekonomik boyutuyla çok yönlü bir proje olduğunu belirten Başkan Çelikcan 'Dünya kültürel mirasına kazandırılması yönüyle kültürel boyutu, vatandaşların sosyal yaşama kazandırılması yönüyle sosyal boyutu, Çukurova turizmine yeni bir odak kazandırılması yönü ile turizm ve kültür boyutu, tarım-köy mantığıyla ekonomik girdilerin sağlanması yönüyle ekonomik boyutu olan ve özel olduğuna inandığımız bir projedir. Belediyemiz “Ölümsüzlük Şehri Misis” projesi ile adeta bölgemiz ve ülkemiz için model teşkil edecek nitelikli ve çok yönlü bir çalışmaya imza atmaktadır.

Çukurova Üniversitemizle de kazıdan çıkartılacak ürünlerin ilgili kurumlardan alınacak izinlerle birlikte gerek restorasyonu, konservasyonu ve gerekse müze amaçlı imitasyon üretiminin yapılması ilimiz açısından önem arz etmektedir. Ayrıca arkeometrik açıdan laboratuvar çalışmalarının yapılması bilimselliğe önemli katkılar sağlayacaktır. Bu doğrultuda “Ölümsüzlük Şehri Misis” projesi kapsamında Üniversite ile yaptığımız işbirliği protokolü oldukça önemlidir.

KESİNTİSİZ YAŞAM

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan 9 bin yıllık tarihin gün yüzüne çıkacağını belirterek '. Misis Çukurova Kültür Havzasının en önemli kentidir. 9 bin yıldan günümüze kadar kesintisiz kullanılan kent, bu imajıyla diğer antik şehirlerden ayrılmakta ve bu yapısı kenti özel kılmaktadır.' dedi.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —