KİM DÖNEMİNDE HANGİ GEREKÇE İLE İŞE ALINDILAR?
Manşet Haber 12.03.2023 14:36:42 0

KİM DÖNEMİNDE HANGİ GEREKÇE İLE İŞE ALINDILAR?

KİM DÖNEMİNDE HANGİ GEREKÇE İLE İŞE ALINDILAR?






Adana Büyükşehir Belediyesine partilisini ve yakınlarını işe almak istediklerinde bir yolunu bulup işe almışlar





Çukurova Barış Gazetesi’nin haberine göre, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak ayı meclis oturumunda gündeme gelen bir maddenin görüşülmesi bazı gerçeklerin ortaya çıkmasına yol açtı. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde mezun oldukları okul ile kendilerine verilen sözleşme kadrosu arasında hiçbir alaka olmayan kişiler, belediye başkanının tasarrufu ile işe alınmışlar. Bugün bu işe alınanlar son Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kadro aldılar mı? Bu sorunun yanıtı aslında ‘Kitabına uydurmanın niçin gerekli olduğunu’ bir kez daha ortaya koyuyor.





Büyükşehir Belediyesi yönetimi 9 sözleşmeli personelin belediye bünyesinde görev yapmasının iş ortamı olmaması nedeniyle iptal edilerek sözleşmelerinin sonlandırılması talebinde bulundu. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın yönetimi, daha önce alınan ve sözleşmeli olarak görev yapan 9 kişinin sözleşmesinin fesih edilmesini istedi. Meclis üyelerinden oluşan komisyon, bu öneriyi reddetti. Redetme gerekçeleri ise kişilerin işlerinden olmamaları olarak gösterilip bu sözleşmelilerin başka birimlerde görev yaparak işlerine devam etmelerinin daha doğru olacağını düşündüler.





Peki, bu sözleşmeliler hangi belediye başkanı döneminde sözleşmeli yapıldılar? Hüseyin Sözlü dönemine sözleşmeli olarak işe alındıkları belirlenen bu personellerin sözleşmelerinin fesih edilmesini Zeydan Karalar iptal etmek istedi. Cumhur İttifakı’nın çoğunlukta olduğu komisyon ve meclis ise olaya siyasi açıdan yaklaşarak Zeydan Karalar’ın yöneticilerinin talebini reddettiler. Bu sözleşmeliler 5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesinin 3. fıkrasında 'Belediye ve bağlı kuruluşlarında, normkadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, plânlama, araştırma vegeliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plâncısı, çözümleyici ve programcı,tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşmeile çalıştırılabilir” hükmüne dayanılarak işe alındılar.





BELEDİYEDE OLMAYAN BİRİMLERE KİMLER ALINDI?





Mecliste görüşülen maddeye göre işe alınan 9 sözleşmeli isimler şöyle oluştu. “ Dokuma Teknolojisi Eğitimi ve Alman Dili Bölümünü mezunlarının işgal etmiş olduğu 2 Eğitmen, Tekstil Mühendisliği bölümü mezununun işgal etmiş olduğu 1 Mühendis, Diş Protez Teknolojisi bölümü mezunun işgal etmiş olduğu 1 Sağlık Teknikeri, Matbaa Bölümü mezunun işgal etmiş olduğu 1 Teknisyen, Kimya Teknolojisi bölümü mezunun işgal etmiş olduğu 3 Teknisyen, Hazır Giyim bölümü mezunun işgal etmiş olduğu 1 Teknisyen ile sözleşme imzalandı”





KARALAR KENDİ DÖNEMİNDE KAÇ SÖZLEŞMELİYE İMZA ATTIRDI?





Zeydan Karalar’ın yönetimi bu sözleşmelerin fesih edilmesi kararını meclisten çıkaramadı. Çünkü çoğunluk Cumhur İttifakı’na mensup meclis üyelerinden oluşuyordu. Zeydan Karalar’ın 4 yıllık görev süresinde sözleşmeli personel olarak yeni isimler alındı mı? Alındı ise kimler ile sözleşme imzalanarak iş imkânı sağlandı? Bu soruların da yanıtı bilinmiyor ama belediyeleri yakınlarına, partililerine iş imkânı sağlanan birimler haline getiren siyasi anlayışın nasıl şekillendiğine dair bu haberi kamuoyu ile paylaşıyoruz. Başkan Zeydan Karalar’ın da sözleşmeli personeller konusunda kamuoyunu aydınlatarak önceki dönemdeki yanlışları ve kendi dönemindeki uygulamaları hakkında kamuoyuna, seçmenine bilgi vermesini bekliyoruz.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

38.7° / 24.7°