Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, üreticilere destek olunacağını, destekleri de sadeleştireceklerini söyledi. Kirişçi, “Bizim il, ilçe müdürlüklerimizdeki o üniversiteden mezun edip oralara istihdam olsunlar, teknik destek sağlasınlar diye yerleştirdiğimiz kardeşlerimiz maalesef evrak memurluğu yapıyor. Bizim bu manada bu üreticilerimize destek olmamız ve bu desteklemeleri de sadeleştirmemiz gerekiyor.” eleştirisinde bulundu.
Tarım ve Orman Bakanı Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci, Adana’ya gerçekleştirdiği ziyarette Valilik ziyareti sonrasında Tarım Sektör Temsilcileri Buluşması programına katıldı.
Adana’da Çukurova Kalkınma Ajansında Vali Dr. Süleyman Elban’ın da katıldığı tarım sektör temsilcileri toplantısında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, 2022 yılının mazot ve gübre desteğini 6 ay öne çekeceklerini, dünyanın gündeminde tarım, gıda ve enerji olmak üzere üç kritik konunun olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin artık Tarım Kanununun olduğunu belirten Bakan Kirişci, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) uygulamalarında eksiklik, aksaklık olabileceğine değinerek eksiklik ve aksaklıkların zaman içerisinde telafi edileceğini belirtti.
Tohumculukta dışa bağımlılığımızdan kurtulma noktasına gelindiğine değinen Bakan Kirişci, lisanslı depoculukla ilgili yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi verdi.
Tarım koruma, arazi kullanımı gibi 12 kanunun tarım mevzuatına kazandırıldığını aktaran Kirişci, tarım kanunu ve diğer kanunların dışında birkaç eksiklerinin olduğunu, özellikle su kanunun mutlaka çıkarılması gerektiğini anlattı.
Kirişci, tarımsal destekler konusunda da özeleleştiride bulundu ve şöyle konuştu:
“Tarımsal destekler konusu karmaşık, 65 başlıktan oluşuyor, 130 tane alt başlık var. Bizim il, ilçe müdürlüklerimizdeki o üniversiteden mezun edip oralara istihdam olsunlar, teknik destek sağlasınlar diye yerleştirdiğimiz kardeşlerimiz maalesef evrak memurluğu yapıyor. Bizim bu manada bu üreticilerimize destek olmamız ve bu desteklemeleri de sadeleştirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla desteklerin sadeleştirilmesi, çok çok önemli. Bizim şu anki yeni vizyonumuzda bu var. Bu desteklerin sadeleştirilmesi kadar desteklerin de dayandığı verilerin dijitalleştirilmesi, sayısallaştırılması da çok çok önemli. Buna ilişkin olarak da yine üreticilerimizin zaman kaybetmeden çok kendilerini yormadan rahatlıkla bu desteklerle olan ilişkileri konusundaki prosedürü de bizim yine sadeleştirmemiz gerekiyor. 1 Ekim itibarıyla çiftçilerimiz Çiftçi Kayıt Sistemlerine girişlerini e-Devlet üzerinden yapacaktır. Hayırlı uğurlu olsun. Bilgilerinin güncellenmesi gibi konular da yine bu çerçevede yürütülüyor olacak.'
Tarımda sürdürülebilirliğin önemini anlatan Kirişci, 'Arz tarafıyla talep tarafını birbirlerine yaklaştırmak ve birbirleriyle hemhal kılmak durumundayız. Bunun adı sözleşmeli üretim. Bu şeker pancarında başarılı bir şekilde yıllardan beri uygulanıyor. Biz bu şeker pancarının ötesine geçerek bu konuda bizim daha tarafların hukukunu gözeten, ben özellikle Adana'da karpuz üreticisinin yaşadıklarını bilen birisiyim. Buradaki tecrübelerimizi de dikkate alarak bilhassa üreticilerimizin ama genelde iki tarafın da hukukunu gözeten bir çalışmayı inşallah bu sözleşmeli tarım mevzuatıyla Meclis'imizin açılışıyla Meclis'imize ilgili milletvekillerimiz tarafından sunulmuş olacak. Bunu da kendi çiftçilerimize kazandırmış olacağız.' ifadelerini kullandı.
MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ ÖNE ÇEKİLDİ
Tarım kenti Adana'dan müjde vermek istediğini belirten Bakan Kirişci, 'Bizim üreticilerimizin 2022 mazot ve gübre destekleri var. Biz, normal şartlarda bu destekleri olabildiğince hızlandırdık, yılın ilk 3 ayında tamamına yakınını öder hale geldik. Biz, 2022 yılının mazot ve gübre desteğini 2023'ün Mart'ına bırakmayacağız, 6 ay öne çekeceğiz.” diyerek Ziraat Bankası aracılığıyla üreticilere verilen kredinin limitinin de arttırılacağını kaydetti.
http://www.adana.gov.tr/ms-3453658