Kırmızı Etiketli Asansörlere Binmeyin
Kırmızı Etiketli Asansörlere Binmeyin
TMMO Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi, asansörlerin de diğer araç ve ekipmanlar gibi bakımlarının ve muayene kuruluşları tarafından kontrolünün yapılmasının zorunlu olduğunu, asansörlerin hem işletmeye açılırken hem de devamında kontrol edilerek eksikliklerin giderilmesi gerektiğini açıkladı. MMO, asansörleri kullanan vatandaşların kırmızı etiketli olan asansörleri ya da kontrolü yapılmamış, etiketsiz asansörleri kesinlikle kullanmamalarını istedi.
Adana’da 2015 yılının ilk gününe asansör kazası ile başlanıldığını, bir mobilya firmasında işletme ruhsatı olmayan asansör görünümündeki kaldırma/indirme liftinin az kalsın 5 kişinin ölümüne yol açtığına dikkat çekilen MMO Adana Şubesi Yönetim Kurulu açıklamasında, asansör kazasının 5 kişinin çeşitli yerlerinden yaralanması ile ucuz atlatıldığı, kontrolsüzlük, denetimsizlik ve ihmalin nelere yol açabileceğini bir kez daha gözler önüne serdiği kaydedildi. Yazılı açıklamada şöyle denildi:
RUHSATSIZ BİNADA HİZMET VERİYOR
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi teknik görevlilerinin ilk tespitlerine göre; kazanın meydana geldiği mobilya firması ruhsatsız bir binada hizmet vermektedir.
Kaldırma/indirme lifti asansör görünümüne getirilmiş. Yani kuyuya bir kabin yerleştirilmiş ve bu kabin sayesinde aşağı ya da yukarı insanların taşınması sağlanmıştır. Bu tür tamburlu liftlerde kesinlikle insanlar taşınmamalıdır.
Asansör görünümünde ki liftin hangi firma tarafından yapıldığına ilişkin hiçbir bilgi yoktur. Asansör görünümünde ki liftin herhangi bir kullanım izni bulunmamaktadır. Kabin içerisinde ve kat kapılarında insanların kullanmalarını engelleyecek herhangi bir etiket bulunmamaktadır. Kuyu yeterli derinlikte değildir.Kuyu içerisinde düşme sırasında enerjiyi emerek çarpma etkisini azaltacak tamponlar bulunmamaktadır.
Asansör görünümünde ki liftin paraşüt sistemi yoktur. Yani aşırı hızlandığında veya halat koptuğunda kuyu dibine çarpmasını önleyecek bir tertibat yoktur. Asansör görünümünde ki liftin aşırı hızlanma tertibatı yani kabin regülatörü bulunmamaktadır. Kabinde aşırı yük uyarı sistemi bulunmamaktadır. Kabin iç kapısı yoktur. Kabin rayları kaynakla birleştirilmiştir.
Asansörler hayatımızın vazgeçilmezi, yüksek katlı binalarda hepimizin hayatını kolaylaştıran önemli araçlardır. Ama asansörlerin de tıpkı diğer araç ve ekipmanlar gibi bakımlarının yapılması ve muayene kuruluşları tarafından kontrolünün yapılması zorunludur. Asansörler hem işletmeye açılırken hem de devamında kontrol edilmeli varsa eksiklikleri giderilmelidir.
Sık yapılan bir yanlış, vatandaşlarımızın gündelik hayat içerisinde kullandıkları asansörlerin bindikleri kabinin dış görüntüsüne göre güvenilir olup olmadığına karar vermeleridir. Oysa kabin güvenilir bir görüntü verse bile can güvenliğini tehdit eden çok sayıda farklı kriter vardır.
Asansörleri kullanan vatandaşlarımız, kırmızı etiketli olan asansörlerin ya da kontrol yapılmamış, etiketsiz asansörleri kesinlikle kullanmamalıdır. Bu tip asansörlerin bina sorumluları tarafından kullanıma açık halde bırakıldığını gördükleri takdirde asansörün bulunduğu ilçe Belediyesine veya İl Sanayi Müdürlüklerine bu konuda şikâyetçi olmalı, asansörlerin bakım ve periyodik kontrollerinin yapılmasını sağlamalıdırlar. Aksi halde asansör kazalarının hayatımızı tehdit edeceği apaçık meydandadır.
Bütün uyarılarımıza, önlem alınması gerektiği yönünde yaptığımız çağrılarımıza karşın asansörlerdeki kazalar sürmektedir. Belediyeler, valilikler, apartman/bina yöneticileri ve kamu kurumu yöneticileri asansörler konusunda gerekli hassasiyeti ne yazık ki göstermemektedir.
Asansör kazaları bir kader değildir. Hem vatandaşlarımızın, hem hukuken ve vicdanen sorumlu olacak olan bina sorumlularının ve yetkililerin gerekli önlemleri alması halinde bu sorun çözülecektir. Asansörlerin fıtratında kazalar yoktur. Önemli olan gerekli bakımları ve kontrolleri zamanında yaptırmaktır ve varsa eksiklikleri en kısa zamanda gidermektir.
MMO Adana Şubesi, tüm vatandaşlarımıza sadece asansörlerin yıllık kontrolünün yapılması aşamasında değil aynı zamanda bu hassas konuda her türlü teknik, mesleki desteği vermeye hazırdır.”
MMO Adana Şubesi yazılı açıklamasında, 18.11.2008 tarih ve 27058 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği” ve 05.11.2011 tarih 28106 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümlerinin 9. maddesi anımsatıldı. :
“Bina sorumlusu; asansörün bu Yönetmelik kurallarına uygun olarak güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla ayda en az bir defa düzenli olarak bakımını yaptırmaktan ve kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarından, gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için ilk yıllık kontrolünü, asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere yaptırmaktan sorumludur.”
Yönetmelik hükmü aynı zamanda bina yöneticileri ve bakım firmaların sorumluluklarını yerine getirmesini amaçlamaktadır. Yönetmelikte belirtilen bu bakım ve kontroller ile asansörler güven içinde kullanılacaktır.”