Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer yaz saati uygulamasının devam etmesi ve kış saati uygulamasına geçilmemesinin enerji tüketimini artırdığı ve özellikle öğrencilerin psikolojisini bozduğunu söyledi ve hükümete çağrıda bulunarak “Bir an önce yaz saati uygulamasından vazgeçin ”dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ilk kez 1947 yılında uygulanan sonrasında aralıklarla 1973 yılına kadar uygulaması süren ve süreçten bugüne devam eden kış saati uygulamasının yalnız enerji şirketlerinin kazançlarını katlamalarına yaradığını ifade ederek şöyle dedi.-“ Kış saati uygulamamasına geçilmemesi ve yaz saati uygulaması devamı ile öncelikle okul çağında çocuklarımız mağdur oldu. Gün ağarmadan okula gitmek zorunda kalan çocuklarımız okullarına zamanında ulaşmalarında sorunlar oluştu. Çocukların uyanmalarından hazırlanmalarına ve kimi taşımalı eğitim olan yerlerde ulaşımdaki duruma bakıldığında ciddi sıkıntı var. Okul sevgisini nerede ise kaybettirecek kadar uykulu çocuklara adeta zorla okula gitmek durumu yaratıldı. Hükümet yineplansız bir uygulama ile hem insani hem ticari anlamda yurttaşları mağdur etti. Son beş yılın Kasım ayı ortalaması bu yıl ilk kez geçen yılın aynı ayına göre % 6,5 düzeyinde arttı. Tüketimdeki artış ülkemizde ekonomik durgunluk ve imalat sanayinde kapasite kullanımındaki azalmaya rağmen arttı. Dünya iletişimi açısından da sorun var. Tek kazanan elektrik şirketleri oluyor. ”dedi.
GAZ VERMESİ SORUNLU
CHP Milletvekili ve KİT komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer Enerjide yaşanan sorunları EÜAŞ, TETAŞ, TEİAŞ, BOTAŞ, gibi kuruluşlarının Bütçe komisyon görüşmelerinde de dile getirdiklerini belirterek-“Elektrik üreten santrallere doğal gaz arzında yaşanan dalgalanmalar Kasım ayına göre elektriküretiminde doğal gazın payını düşürdü. Elektriküretiminde doğal gazınönemli bir ağırlığa sahip dışa bağımlılığımızda % 98 oranında. Bu durum ciddi bir arz güvenliği sorunu yaratmaktadır. 28.03.2015 Elektrik Piyasası dengeleme ve uzlaştırma yönetmenliği ile Piyasa katılımcıları tarafındangün öncesi piyasası ve dengeleme güç piyasasında teklifedilecek alış ve satış fiyatları asgari ve azami limitler serbest piyasa koşullarına göre belirlemektedirler. Bu cümleden olarak piyasalar için asgari ve azami fiyat limitlerinde ucu açık iken 0 TL/MWh, azami fiyat 2000 TL/MWh uygulanır olmuştur. 22 Aralık 2016tarihinde saat 17.00 itibariyle 1 megavat saatbaşına 1169.55 lira,23 Aralık 2016 tarihinde saat 14.00’de 1899.99 liraya çıkması piyasa takas fiyatı ve sistemmarjinal fiyatlarınınaşırı yüklenmesiEnerji ve Tabi Kaynakları Bakanlığının gerekli tedbirleri almasının gereğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Elektrik santrallerinin doğal gaz kullanımında azalma konutlardaise artış kış koşulları ile oluşmuştur. TEİAŞ günlük üretim verilerinde 22 Aralık 2016 itibari ile aybaşınagöre doğal gazın payı % 17.4 kadar düştü. Elektrikten sonra doğal gaz arzında yaşanan sıkıntılar önemli bir planlama eksikliğinin varlığını gösteriyor. Yaz saati uygulamasının sürmesi elektrikte olduğu gibi doğal gaz da sorunların oluşumuna neden oldu. Isınma amaçlı doğal gaz tüketimiartması, elektrik tüketiminin konutlarda artması yeni sorunlara neden olacak. Yoğun elektrikiletim hatlarda yarattığı sıkıntılarda dikkate alındığında oluşabilecekelektrik kesintilerinin artışı da ciddi sorunlar yaratabilecektir. Hükümet yaz saati uygulamasını sonlandırmalı, elektrik üretimi ve tüketimi ile doğal gaz alımı ve dağıtımında kamusal bir planlamaya yönelmelidir. Bu sürecin sonunda yine olan vatandaşa olacağı için yaz saati uygulaması hemen sona erdirilmelidir.
Hava koşullarına bağlı ve doğal gaz temini ile ilintili olarak elektrik üreten santrallerde elektrik fiyatlarını faydacı bir anlayışla saptıyorlar daha önceleri üst limit yoktu sonradan üst limit kondu.