Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Eylül ayında sanayi üretimindeki artışın sevindirici olduğunu belirterek, üretimin önümüzdeki süreçte artarak devam etmesinin ve Türkiye’nin 2013 yılında yüzde 4’ü geçmesinin beklendiğini söyledi.
TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı sanayi üretim rakamlarını değerlendiren ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, sanayi üretiminin bir önceki aya göre yüzde 5,8, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.4 artış gösterdiğini vurguladı ve “Sanayi üretim endeksinde yakın zamanda böyle bir büyüme gerçekleşmemiştir. Rakamlar sanayinin çalıştığına, üretimin arttığına işarettir. Sanayimiz dolu dolu çalışıyor, bu açıkça görülüyor. Üretimin bundan sonra daha çok artacağı inancındayım” dedi.
Avrupa pazarındaki daralma sonucu ihracatımızda Avrupa ülkelerinin payının yüzde 46’dan yüzde 38 - 39 seviyesine gerilediğini, ancak son aylarda Avrupa’nın resesyondan çıkmaya başlamasıyla pazardaki olumlu gelişmelerle yükselme seyrine girdiğini vurgulayan Kıvanç, Avrupa’dan gelen talep arttıkça ihraç ürünlerinin üretilmesinin gerektiğini, buna paralel üretim artışının daha da yükseleceğini belirtti.
“TÜRKİYE EKONOMİSİ YÜZDE 4’ÜN ÜZERİNDE BÜYÜYECEK”ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Orta Vadeli Programda yüzde 3,6, Avrupa Komisyonu’nca yüzde 3,5 olarak öngörülen Türkiye ekonomisindeki büyümenin bugünkü rakamlar dikkate alındığında 2013 sonu itibariyle yüzde 4’ün üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiğini bildirdi.
Kıvanç, “Türkiye büyümezse, üretmezse bir yere gelemez. 2023 hedeflerine ulaşmamız için mutlak surette büyümemiz lazım. Sanayinin çalışması, üretim yapılması, istihdam yaratılması gerekiyor. Türkiye onun için de yüzde 4’ün üzerinde büyümelidir” diye konuştu.
“KORUMA SANAYİYİ ÇALIŞTIRIYOR, ÜRETİMİ ARTIRIYOR”Adana sanayisinde sektör ortalaması yüzde 55 olan kapasite kullanım oranının, tekstil ve konfeksiyon sektöründe yüzde 90-95 civarına ulaştığına dikkat çeken ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, dampingli ithal ürünlere karşı alınan koruma önlemlerinin sanayiyi çalıştırdığını ve üretimi artırdığını vurguladı.
Dampingli ithalatın artması ile 2000’li yıllardan itibaren krize giren tekstil sektöründe haksız rekabete dayanamayan birçok işletmenin kapandığını ve sektörün büyük zarara uğradığını belirten Kıvanç, şöyle konuştu:
“EMEK YOĞUN SEKTÖRLERDE KORUMA TEDBİRLERİ ALINMALI”“Üçüncü dünya ülkelerinden yapılan tekstil ve konfeksiyon ürünleri ithalatına karşı 2011 yılında ilave gümrük vergileri yürürlüğe girdikten sonra sektörde 150 bin kayıtlı istihdam sağlanmış, yeni yatırımlar gerçekleştirilmiş, ilave yatırımlarla kapasite arıtımına gidilmiş ve bugünkü yüksek kapasitelere erişilmiştir. Ayrıca önlemler yürürlüğe girdikten sonra bu ürünlerin ithalatından dolayı hazine 1.2 milyar dolar ek vergi tahsil etmiş, SGK ilave yeni istihdamdan 700 milyon lira civarında gelir elde etmiştir. Bu da, dampingli ithalata karşı yerli üretime yönelik korumalar sayesinde sanayinin çalıştığının en belirgin göstergesi olmuştur. Bu nedenle emek yoğun sektörlerde bu tür tedbirler alınmalıdır.”
“ADANA TEŞVİKLERDEN YARARLANDIRILMALI”Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’da 2012’nin ilk 9 ayında 694 milyon lira tutarında bin 381 istihdam taahhüdü ile 59 teşvik belgesi alındığını, bu yılın aynı döneminde ise 871 milyon lira tutarında 61 teşvik belgesi alındığını, bununla 2 bin 477 kişi istihdam taahhüdünde bulunulduğunu bildirdi.
Teşvik belgesine bağlanmış yatırımlarda önemli bir değişiklik görülmediğini ifade eden Kıvanç, “Adana teşvikten mahrum bir bölge olması, yatırımlarda geride kalmasına neden oluyor. Özel önem taşıyan stratejik sektörlerde ancak yatırım olduğunda istifade edebiliyor, genel teşvikten bir şey alamıyor. İşsizlik oranının en yüksek olduğu illerden biri olması nedeniyle Adana’nın teşviklerden mutlaka yararlanmasını önemsiyor ve talep ediyoruz. Bu konuda hükümet nezdinde gerekli girişimler yaparak Adana’nın teşviklerden daha çok istifade etmesi için gerekli girişimlerde bulunacağız” dedi.