KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 1,50 TL OLMALI

10.08.2020 15:21:13

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 1,50 TL OLMALI






TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, mısır hasadının başlaması nedeniyle yaptığı açıklamada üretimin sürdürülebilirliği için mısırın üreticiden 1,50 TL’ye alınması gerektiğini söyledi.





Mısırın binlerce yıldan beri tarımı yapılan ender bitkilerden biri olduğuna vurgu yapan Korkut, anavatanı Amerika kıtası olup buradan Dünya’nın her yerine yayıldığını, yapılan tüm arkeolojik kazılardan elde edilen bulgular, mısır bitkisinin 8.000 ile 10.000 yıllık bir geçmişi olduğunu göstermektedir, diye konuştu.





Yem sanayi başta olmak üzere nişasta bazlı şekerler ile gıda sektöründe ve diğer sektörlerde çeşitli kullanım alanına sahip olan mısırın, son yıllarda alternatif kullanım alanı olarak biyoyakıt üretiminin yanı sıra üretim miktarındaki artış ve ekim alanlarındaki coğrafi değişim ile de gündeme geldiğini belirten Korkut, Türkiye mısır ekim alanlarının 2015 yılında 6,9 milyon dekar iken 2018 yılında 5,9 milyon dekara gerilediğini ifade ederek şöyle konuştu:





“Diğer bir yandan 2015 yılında 6,4 milyon ton olan mısır üretimimiz 2019 yılında 6 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. 2015 yılında 930 kg/da olan verim ortalaması, %4 oranda artarak 2018 yılında 963 kg/da yükselmiştir.”





EN BÜYÜK ÜRETİCİ ADANA





Mısırın, sulama imkanlarının artışı, rakip ürünlere oranla yüksek karlılığı, TMO alımları, destekleme politikası ile yem talebindeki artış gibi faktörlere bağlı olarak çiftçiler arasında tercih edilen ürün konumunda olduğuna dikkat çeken Korkut,





“Akdeniz 2 milyon tonun üzerindeki üretim miktarı ile halen en önemli bölge olma konumunu korumaktadır. Bölgede yüksek üretime sahip illerde verim 1.100 kg ile ülke ortalamasının üzerindedir. 1,1 milyon ton ile en büyük üretici Adana ve 386 bin ton ile komşu ilimiz Osmaniye’dir.”





MISIR FİYATI EN AZ 1,50 TL OLMALI!





Üretim sezonunda sıcaklığa bağlı verim düşüklüğü yaşanacağına da değinen Korkut konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her koşulda üretim yapmaya devam eden üreticimizin korunması için mısır üreticiden 1,50 TL’ye alınmalıdır. Üretici emeğinin karşılığını aldığı zaman ülkemiz ithalat kıskacından kurtulur ve tarımsal faaliyetin devamlılığı sağlanabilir.” 




server yazılım lisansı satın al



1

Düzgün COŞKUN yazdı/ "ATOM KARINCA" SEN YÜREKLERDE YAŞIYORSUN

2

TGC: GAZETECİLİĞİ KUŞATMAKTAN VAZGEÇİN!

3

YAPI RUHSATI VERİLEN BİNALARIN YÜZÖLÇÜMÜ %18,9 AZALDI

4

TÜRKİYE’DE AİLELERİN %31'İ ÇOCUKLARININ ÇEVRİMİÇİ YAŞAMI NEDENİYLE TARTIŞMA YAŞIYOR

5

BAĞIRSAK SAĞLIĞI PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR