“KOVİD-19 ÜLKE EKONOMİSİNİ SIKINTIYA SOKUYOR”
Manşet Haber 1.10.2020 12:05:13 0

“KOVİD-19 ÜLKE EKONOMİSİNİ SIKINTIYA SOKUYOR”

“KOVİD-19 ÜLKE EKONOMİSİNİ SIKINTIYA SOKUYOR”

Kovid-19 pandemisinin verdiği tahribatın ülke ekonomisini sıkıntıya soktuğunu ifade eden Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, “Ekonomide sıkıntı yaşandığı gibi sağlık sektörü de tıkanma noktasına geliyor. Pandemi sürecini en kısa sürede atlatmayı ümit ediyoruz” dedi.

Ticaret Borsası Eylül ayı olağan Meclis toplantısı video konferansla gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Osman Bağış, tarımın ekonomik faaliyetler içindeki ağırlığını giderek arttığını  belirterek, “Tarıma milli bir mesele olarak bakmalıyız. Türkiye, tarımsal büyümede Avrupa da bir çok ülkeyi geride bırakarak en fazla büyüyen ikinci ülke olmuştur. Hedefimiz Tarımda Dünya da lider ülkeler arasında yer almak olmalıdır. Sulanmayan tarım arazilerinin biran önce suya kavuşması sağlanmalıdır. Bu topraklarda yetişecek olan bütün ürünlerin ekiminin arttırılması için çalışmalar yapılmalıdır.” dedi.

Pandeminin ülke ekonomisine verdiği tahribatın telafisinin kolay olmayacağını söyleyen Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, Açıklanan Yeni Ekonomi Pogramın tarımla ilgili kısmının çok uygun olduğunu düşünüyorum. Bu ülke çok salgın gördü ve üstesinden gelmeyi bildi. Ümit ediyorum ki bu pandemi sürecini de en kısa sürede atlatırız. Bu pandemi gıda ve tarım ürünlerinin olmazsa olmaz olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Tarımın stratejik önemini bütün dünya gördü. Tarımla alakalı atılacak her adımın ne kadar önemli olduğunu gördük. İlgili bakanlıklarımızın hem üretimin sürekliliği devam ettirecek tarzda hem de bu ürünleri tüketecek olanları enflasyon karşısında ayakta tutacak hayat standardı oluşması kararlarının arkasında sıkı durmaları gerekir.”

İlimizde pamuk ve soya hasadının başladığını ve halen devam ettiğini belirten Başkan Bilgiç, “Pamuk ve soyada ki verim kaybı ve ekim alanlarındaki ciddi daralmalar bizim daha önce yaptığımız tespitlerin altında kalmıştır. Üyelerimiz ile yaptığımız bilgi paylaşımlarında bu ürünlerin henüz piyasaya ciddi manada arz olmadığını duyuyoruz. Pamuk ve soyada destekleme primlerinin tekrar gözden geçirilip, pamukta primin bir buçuk liraya, soya’da ise bir lira düzeyine çıkarılmasıdır. Aksi takdirde dışa bağımlılığımız daha da artacaktır. Zaten Soya ürünün yüzde doksanını ithal ediyoruz. Döviz kurları son günlerde yükselişe geçti. Bu yükseliş yarın pamuğa da yansıyacaktır. Üreticilerimizin bu ürünleri üretmeleri için girdi maliyetleri düşürülerek üretici ve tüketicilerin memnun olacağı düzeye gelmelidir.”

NARENCİYE ÜRETİCİSİNİ RAHATLATMALIYIZ

Başkan Bilgiç, “Narenciye bölgemizin önemli ürünlerinden biri haline gelmiştir. Borsamız kotasyonundaki ilk sıralarda yer almaya başlamıştır. Adana Ticaret Borsası olarak narenciye alım satımlarını tescil ederek kayıt altına alıyoruz. Ancak belediyelerimize bağlı sebze hallerinde üyelerimizden borsada tescil edilmiş ürünlerden tekrar kesintiler yapılarak üretici ve üyelerimiz zor duruma sokulmaktadır. Bu kesintilerin kaldırılması noktasında önümüzdeki günlerde bu konuyu yetkili birimlerle görüşerek halletme yoluna gideceğiz. Borsamıza kayıtlı farklı iştigal konularında ticaret yapan üyelerimizin, üreticilerimizin seslerine kulak vermek zorundayız. Ticaretin önündeki olumsuzlukların kaldırılması bu zor dönemde konunun paydaşlarına fayda sağlar. 09-11 Ekim tarihlerinde düzenleyeceğimiz Lezzet Festivali bu yıl dijital ortamda yapılacaktır. Adanamızın kültürel mirası olan damak tadlarımız bir kez daha vitrinlere çıkacak ve şehrimizin tanıtımına katkı sağlayacaktır. Şimdiden başta Sayın Valimiz Süleyman Elban olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından borsa gündem maddelerine geçildi.

 

 

YAZARLAR

15.5° / 9.3°