Adana Kuyumcular Esnaf Odası Başkanı Oğuz Başman, esnaf olarak yaşamın devam ettiği ülkede, krizlerden de fırsat yaratmayı bilmeleri gerektiğini söyledi.
Kuyumcular Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nın Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) işbirliğiyle düzenlediği 'TEB Altın Bulaşması''nın ikincisi Adana'da yapıldı.
Hiltonsa Adana'da yapılan toplantıya TEB Altın Bankacılığı Satış Direktörü Selami Erten, Bölge Direktörü Halil Vurarak, TEB Adana Çarşı Şube Müdürü ilhan Topal ile çok sayıda şube müdürleri ile Adana Kuyumcular Esnaf Odası Başkanı Oğuz Başman, Başkan Yardımcısı Berkan Bugay ve kuyumcu esnafları katıldı.
Oda Başkanı Başman, ülkemizin son 7 ayda yaşadıkları olumsuzlukların ekonomiyi de negatif olarak etkilediğini, ancak esnaf olarak yaşamın devam ettiği ülkede, krizlerden de fırsat yaratmayı bilmeleri gerektiğini, bunun da ancak bilinçli bir çalışmayla gerçekleşebileceğini söyledi. Başman, şöyle konuştu:
'Devletler vatandaşı için, vatandaş devleti için bu döngüyü devam ettirebilmek durumundadır. Ekonominin en önemli özelliği ticaret, alım ve satımdır. Bunu gerçekleştirebilmek için yeterli olmayan durumlarda ya da iş hacmi firmanın bünyesini aştığında dışarıdan temin edilecek bir satımdır. Bu satım günümüzde ve geçmişte bankalar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. İhracat, ithalat ve kredilendirme bankalar aracılığıyla gerçekleşir. Bunlar için de insanların da muhatap olacağı kuruma ihtiyacı vardır. “
Ülkemizin, özellikle son 7 ayda, hatta iki yıldır ekonomik sosyal ve siyasi gelişmelerden ötürü ticari ve sosyal yaşamda bir takım olumsuzluklara muhatap olduğuna da dikkat çeken Başman, konuşmasını şöyle tamamladı:
'Bu bizden kaynaklı değil genel olarak dünya konjektöründe oluşun gelişmelerin ışığında oldu. Şüphesiz ayakta kalmamızı sağlayan sektörel bazda hala geçmişten gelen özellikleri ile güvene dayalı, şahsın sözüne dayalı esnaflığın geçmişiyle doğru orantılı ticari ilişkilerin devam etmesiyle gelişmektedir. Bunun yanısıra son zamanlarda yaptığımız işin olmazsa da olur gibi bir lüks tüketim haline dönüşmesi bizlerin müşteri kaybına uğramasına ve istediğimiz gibi ticaret geliştirmemize engel olmaktadır. Herşeyde bir hayır vardır, her krizden bir fırsat yaratmak gerekir. Bunu yapmak zorundayız. Bizi bu bugünlere getiren bu vatandaşlara ve bu vatan toprağına borçluyuz. Oturduğumuz yerden tevekkülle bunu gerçekleştirmeye çalışmak yanlıştır. Yapabileceğimiz bir şey varsa danışacağımız resmi özel kurumlar ve duayenler bizlere ışık tutacaktır. Bu kanaatteyim. Bölgemizde Adana ticari anlamda boynu bükük bölgedir. Etrafımızda Kahramanmaraş, Osmaniye gibi illerin ekonomik teşvik alması, sanayimizin ciddi anlamda gerilemesine, ticaretimizi olumsuz etkilemesene yol açmıştır. Hepimizin bir sıkıntı içinde olduğu muhakkak. Bunu aşabiliriz. “
TEB Altın Bankacılığı Satış Direktörü Selami Erten de, Türkiye'de ve dünyada altın piyasasındaki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Dünya'da bugüne kadar üretilen 178 bin ton altının büyük bölümünün kuyumculuk sektöründe kullanıldığına da dikkat çeken Erten, Türkiye'nin altın takı imalatında 695 tonla birinci olan Hindistan'dan sonra 300 ton ile ikinci sırada bulunduğunu, sektördeki firma sayısının 40 bin, çalışan sayısının da 250 bin olduğunu da ifade etti. TEB'in Değişken Altın Kredisi ve Taksitli Altın Kredisi verdiğini de hatırlatan Erten, 415 şubede 4 bin 800 aktif kuyumcu müşterilerine bugüne kadar 1.6 milyar lira değerinde 11.3 ton altın kredisi verdiklerini, pazardaki paylarının da yüzde 39 olduğunu kaydetti. Serten, toplantının son bölümünde toptancı kuyumcu ile perakendeci kuyumcu arasında kapalı devre çalışan Milyem Kart'ı da tanıttı.