LAVANTA BALI İÇİN AR-GE ÇALIŞMASI
Manşet Haber 3.11.2020 04:03:20 0

LAVANTA BALI İÇİN AR-GE ÇALIŞMASI

LAVANTA BALI İÇİN AR-GE ÇALIŞMASI

İş Kadınları Derneği (İŞKAD) girişimcilik ruhuyla Araştırma-Geliştirme (AR-GE) çalışmasına başladığı lavanta balı için kolları sıvadı.

Adana’nın görüntü, estetik ve kokusuyla lavanta bahçesine dönüşmesini arzulayan ve bu kapsamda Sarıçam İlçesi Bayramhacılı mahallesinde daha önce kent protokolünün de katılımıyla lavanta hasadı gerçekleştiren İŞKAD, şimdi de lavanta balı üretimi için S.S.745 Sayılı Kozan Bal Tarım Satış Kooperatifi (BİNBOĞA BAL) ve Adana İl Ticaret Müdürlüğü ile birlikte ortak çalışma yürütecek.

Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında katma değeri yüksek lavanta çiçeğinden bal üretiminin kent ekonomisine ve istihdamına katkı sunmasını istediklerini belirten İŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Berman Mantı, lavantanın Adana tarımına kazandırılmasının yanı sıra aromasını çiçekten alan sertifikalı lavanta balı üretiminin kent adına örnek bir girişim olacağına inandığını söyledi.

Sarıçam’daki lavanta bahçesinde İl Ticaret Müdürü Adnan Ekiz ve S.S.745 Sayılı Kozan Bal Tarım Satış Kooperatifi (BİNBOĞA BAL) Başkanı Emrah Zararsız’la lavanta balı üretiminden önce fikir alışverişinde bulunan, üretim aşamalarını detaylarıyla konuşan Mantı, AR-GE çalışmalarına başlanan, ‘Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne uygun üretilmesi planlanan lavanta balının gerek sağlığa gerekse ekonomiye önemli kazanım sunacağını, çok bilinmeyen lavanta balında Adana’yı öne çıkarmak istediklerini vurguladı.

Tüketicilerin damak tadına uygun farklı bir lezzet olarak dikkat çeken lavanta balı üretimini gerçekleştirebildikleri takdirde genç girişimci kadınlara istihdam alanı oluşturmanın yanı sıra Adana’nın ihtiyacı olan alternatif ürün yelpazesini genişletebileceklerini belirten Berman Mantı, lavanta balının Türkiye’de nadir bulunan bir bal çeşidi olduğunu ifade etti.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Kaliforniya Ovası ve İtalya’daki Po Ovası’ndan sonra dünyanın en verimli ve büyük ovası olan Çukurova’daki ürün deseninin daha çok gün yüzüne çıkmasını istediklerini aktaran Mantı, “Görünümü ve kokusuyla Adana’yı estetik bir yapıya büründürecek, üretici için önemli bir gelir kapısı olan lavantanın çiçeğinden üretilen lavanta balının Adana’da yaygınlaşmasını istiyoruz. Dolayısıyla kentimizde daha çok lavanta bahçeleri kurulması gerektiğine inanıyoruz. Girişimciliği elden bırakmayan İŞKAD olarak kentimizi bir adım ileriye taşımanın gayreti içerisindeyiz. Tamamen sosyal sorumluluk ve gönüllülük esasıyla çalışmalarına başladığımız, hiç bir ticari amaç gütmediğimiz lavanta balı AR-GE çalışmalarının tamamlanmasının ardından Adana’ya ve sonrasında Türkiye’ye yeni, sağlıklı, katma değeri yüksek bir ürün kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.

EKİZ: TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ

İŞKAD’ın projesine destek veren İl Ticaret Müdürü Adnan Ekiz ise kadınların iş yaşamında daha çok yer alması için uğraş verdiklerini söyledi. İŞKAD’ın girişimciliğine kayıtsız kalamayacaklarını belirten Ekiz, dünyada çok bilinmeyen lavanta balının Adana için ayrı bir değer olacağına dikkat çekti. Müdürlük olarak Adana’daki iş potansiyelinin ve ticari çeşitliliğin artması için çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Ekiz, “İŞKAD’ın sadece Adana için değil Türkiye için de değerli bulduğumuz lavanta balı üretimine yön verecek AR-GE çalışmalarını destekliyoruz” diye konuştu.

ZARARSIZ, İŞKAD’I KUTLADI

AR-GE çalışmalarının tamamlanmasının ardından üretime başlayacak olan S.S.745 Sayılı Kozan Bal Tarım Satış Kooperatifi (BİNBOĞA BAL) Başkanı Emrah Zararsız da hafifliğiyle karaciğer enzimlerine, stres kaynaklı hastalıklara, uyku problemi çeken insanlara fayda sağlayan, antiseptik etkisi kanıtlanan lavanta balı üretimi için proje geliştiren İŞKAD’ı kutladı.

AR-GE ve üretimin her aşamada yer alacaklarını dile getiren Zararsız, 47 yıllık bir geçmişe sahip olan ve arıcı ailelerin oluşturduğu Binboğa Bal Kooperatifi’nin Türkiye’de bal merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini kaydetti. İŞKAD sayesinde Adana’ya yeni bir ürün kazandırmak istediklerini anlatan Zararsız, arıların yaklaşık 130 bin farklı bitki türünün çoğalmasını sağladığını, yanı sıra insanoğlunun bir çok yaşamsal ihtiyacını karşıladığını belirterek, “Bu açıdan bakıldığında arı üretimiyle tarım, doğa ve insanın devamlılığını sağlayacak, bal üretimiyle de hem sofralara farklı bir lezzet sunacak hem de istihdam alanı oluşturulmasını sağlayacak İŞKAD Başkan ve yönetim kurulu üyelerini kutluyorum. Birlikte güzel bir işe imza atacağımızı düşünüyorum” dedi.

YAZARLAR

17° / 10°