Psikolog Gürdal Görhan, aslında sınav kaygısı kavramının gittikçe popüler olması nedeniyle öğrencileri bu kavramı gereğinden çok yaşadıklarını söyledi.
LGS sınavına günler kala hem çocuklar hem ebeveynlerde sınav heyecanı gözlendiğine dikkat çeken Psikolog Gürdal Görhan, “Sınava girecek çocuklar bir an önce sınava girip çıkarak rahatlamak isterken, anne babalar çocukları için okuyabilecekleri en iyi liseleri kafalarında belirlemiş olarak beklemektedir. “ dedi.
Görhan, LGS sınavı öncesi öğrenci ve velilere önerilerini şöyle sıraladı:
“Hem çocuklar hem ebeveynler için ‘’sınav kaygısı’’ olabileceği fikri rahatsız edicidir. Sınav kaygısı bedensel belirtilerle ortaya çıkan bilişsel süreçleri olumsuz etkileyen bir durumdur. Sınava hazırlana çocuklarda kaygıyı tetikleyen en önemli etkenlerden birisi; anne babanın, çevrenin çocukla ilgili yüksek başarı beklentisini karşılayamayacağı fikridir. Özellikle başarı odaklı ebeveynlerin çocuklarında kaygı düzeyi daha fazla olabilir. Bu ebeveynler çoğu zaman çocuklarına bu yaklaşımlarını söylemeseler de hissettirebilirler. Bir diğer etken sınavın sadece çocuğun okuyacağı liseyi belirleyeceği gerçeğinin unutularak ‘’yaşamsal öneme sahip’’ bir süreç olarak algılanmasıdır. Çocuk ileride istediği bir üniversitede okumasının ön koşulu olarak LGS sınavını görürse sınav esnasında performans kaygısı yaşayabilir. Bu da sınavda istediği sonucu almasını engelleyebilir. Ayrıca bu tür bir deneyim maalesef çocuğun sonraki gireceği sınavlarda da aklına gelebilir ve bu sınavlarda da benzer sıkıntılarla karşılaşabilir.
Aslında sınav kaygısı kavramının gittikçe popüler olması nedeniyle öğrenciler bu kavramı gereğinden çok yaşarlar. Her sınavda mutlaka rahatsız edici düzeyde bir kaygı duyma ihtimaliniz yoktur. Aksine kişiyi motive edecek bir uyarılmışlık hali onun performansını daha da arttırabilir. Sınav günü de dahil sıra dışı bir hazırlık yapmayın ve doğal akışında çocuğunuz sınava girsin. Ebeveyn olarak siz ne kadar sakinseniz çocuğunuza o kadar olumlu yansımaları olacaktır. Sınav gününe özel bir anlam yüklemeyin ve tüm aile sınava birlikte gitmeyin. Bunun yerine sınav sonrasında ailecek keyifli bir etkinlik yapmanız çok daha etkili bir paylaşım olacaktır.”