MADEN RUHSATI ÇOK ÜRETİM YOK
Manşet Haber 15.11.2017 18:09:56 0

MADEN RUHSATI ÇOK ÜRETİM YOK

MADEN RUHSATI ÇOK ÜRETİM YOK

13 bin maden ruhsatı var, kimlerin neden üretim yok?



Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, üretimin taahhütlerin çok altında kaldığı madencilik sektöründe ruhsat verme kriterleri ile çalışanların hayatını şansa bırakan mevcut güvenlik önlemlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
mevlut_karakaya_adanamhp3213 Sayılı Maden Kanunu'nun 24. maddesinin 12. fıkrasının değiştirilmesiyle ilgili değişiklik tasarısına dair MHP’nin verdiği önerge üzerine TBMM Genel Kurulunda konuşan Mevlüt Karakaya, “13 bin adet maden işletme ruhsatına sahip işletmelerden çoğu ya hiç üretim yapmıyor ya da belirlenen asgari seviyelerin altında üretim yapıyorlar. Yani rezervlerimizin maalesef ekonomiye kazandırılması bu şekilde yavaşlıyor.” dedi.
Verilen üretim taahhütlerinin yerine getirilmediğine vurgu yapan Karakaya şunları söyledi:
“Yıllık üretimin yüzde 10'unu üç yılda istediğimiz hâlde ciddi bir sorun yaşıyoruz. Ya biz ruhsat verme prosedürlerimizi ya da kurallarımızı iyi belirleyip denetleyemiyoruz ya da birileri bizimle dalga geçiyor. İşletme ruhsatı alma kriterlerinin doğru belirlenmesi, ceza vermekten daha çok önem arz etmektedir. Bizim, ülke olarak en önemli sorunumuz da zaten burada. Biz yanlışları, suistimâlleri önleme odaklı değil cezalandırma odaklı çalışan bir anlayışa sahibiz. Maden işletmeciliği yapacakların mali yeterlilikleri, teknik kadrosu, ekipman kapasitesi değerlendirilmeli ve bu kriterlere göre ruhsat verilmelidir.”
Diğer taraftan, çalışma ve iş güvenliği bakımından dünyanın en tehlikeli işlerinden birisinin madencilik olduğuna değinen Mevlüt Karakaya, buna rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 26 Eylül 2017 tarihinde çıkardığı tebliğde, madenciliğin Mesleki Yeterlilik Belgesi gerektiren işlerden sayılmadığını hatırlattı. Karakaya “Mesleki yeterlilikleri olmayan, denetlenmeyen, patronların performans baskısı ve üretim kaygısı yüzünden haddinden fazla çalışmaya zorlanan madencilerin hayatları maalesef şansa bırakılmaktadır. Madenlerin projelendirilmesi aşamasında iş sağlığı ve güvenliği önlemleri, acil durumlarda kurtarma işleri değerlendirilmeli ve bu hususların gerektirdiği mali analizler yapılmalı ve bunun için gerekli ödeneklerin ayrılması da sağlanmalıdır.”
MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, “Bunların hiçbiri de çözülemeyecek sorunlar değil, yeter ki istekli olalım, yeter ki çözmeye çalışalım. Biz, Milliyetçi Hareket Partisi olarak, bu konularda yapılacak her türlü düzenlemeyi, ülke menfaatine ve bu sektörde çalışanlar menfaatine yapılacak her türlü düzenlemeyi destekleyeceğimizi ifade ediyorum.” şeklinde konuştu.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

21.9° / 14.2°