'Maden Suyu' Haberi İşinden etti

23.08.2015 21:41:00

'Maden Suyu' Haberi İşinden etti

Habertürk Gazetesi Adana muhabiri Neşet Karadağ,  'maden suyu yüksek tansiyona zararlı'  ifadelerinin yer aldığı haber nedeniyle işinden olduğu bildirildi.

Gazeteciler.com'un haberine göre, olay şöyle gelişti:

Adana'dan bir profesörün maden suyuyla ilgili söyledikleri, 'Fazla maden suyu içmek yüksek tansiyona zararlı' başlığıyla Habertük'ün aile sayfasında bir kutuda yer aldı.

Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli, yazı işlerine gelerek 'Bu haberi kim koydu?' diye bağırınca sayfa editörü Hüseyin Gündoğdu 'sayfayı ben yaptım' dedi.

Selçuk Tepeli bunun üzerine; 'Nasıl böyle haber yaparsın, bu gazetenin parası nereden geliyor bilmiyor musun? Maden suyu satanlara ve şişeyi ve maden suyunu kim satıyor? Topla eşyanı. Bana güvenliği çağırtma' şeklinde sert ifadelerde bulundu.

Deneyimli gazeteci Hüseyin Gündoğdu ile birlikte Adana'da haberi servis eden Neşet Karadağ ve haberi yazan muhabir de kovuldu.

Neşet Karadağ ve Hüseyin Gündoğdu'nun Kovulmasına neden olduğu iddia edilen ve tüm medya kuruluşlarına servis edilen  haber şöyle:

Aşırı sıcaklara ve yüksek neme dikkat!

Normal bireylerin dahi tüm vücut dengesini bozabilecek seviyelere ulaşan yaz sıcaklarının özellikle tansiyon hastalarını olumsuz etkilediği bilinen bir gerçek. Havadaki nemle birlikte şiddeti artan ve hastalıklara sebep olan aşırı sıcaklarda tansiyon hastalarının bir takım tedbirler almalarını tavsiye eden Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doçent Dr. Gülcan Abalı, “Hastaların beklenmedik bir şikâyetleri olduğunda mutlaka kontrole gitmeleri önemli” diyor.

Sıcak havaların özellikle aşırı nemle birleştiği takdirde hipertansiyon hastalarında olumsuz etkilere yol açabildiğine dikkati çeken Doç. Dr. Gülcan Abalı, “Aşırı su ve tuz kaybı, kontrol altında hipertansiyonu olan bir hastanın kan basıncında ani düşmelere yol açabilir. Ayrıca kan basıncını düşürmek için kullanılan ilaçların bazıları da vücuttan su ve elektrolit atımı sağladığı için olumsuz bir tablo meydana gelebilir. Bu nedenle hipertansiyon hastaları mümkün olduğunca bol su ve sıvı almalı, tuzlu gıdaları tüketirken de ölçülü olmalıdırlar” diyor.
Tansiyonun beklenenden fazla düşmesi tehlikeli
Damarların genişlemesi sırasında tansiyonun düştüğünü, büzülmesi sırasında da yükseldiğini ifade eden Doç. Dr. Gülcan Abalı, “Burada bahsettiğimiz büzülme atar damarlardan çok, daha küçük damarlarla alakalı. Bu nedenle sıcak hava damarlar üzerinde gevşetici etki yapıyor. Bu da damarların genişlemesine ve tansiyonun düşmesine neden oluyor. Söz konusu durum sağlıklı insanlar için de yüksek tansiyon hastaları için de geçerlidir. Yüksek tansiyon ilaçları kullanan hastalarda bu tehlike arz eden bir durumdur. Bir de tansiyon hastaları idrar söktürücü etkisi olan ilaçları kullanıyorlarsa bu durum yaz sıcaklarında sorun yaratabilir. Çünkü terlemeyle zaten su kaybedilmekte. Bu ilaçları kullanan kişilerde tansiyon beklenenden çok daha fazla düşebilir” diyor.
Tansiyon düşüklüğünün yorgunluk, halsizlik, oturduğu yerden aniden ayağa kalkıldığında baş dönmesi gibi belirtiler ile ortaya çıkabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Gülcan Abalı, hastanın böyle bir durumda ilacı kesmeden kendisini takip eden doktora başvurarak kullandığı ilaçların dozlarının gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyor.
Maden suyu tüketiminde ölçülü olunmalı
Doç. Dr. Gülcan Abalı, tansiyon hastalarının sıcak havaların etkisi ile terlediklerinde bol miktarda su ve sıvı tüketmeleri gerektiğine işaret ederek, mineraller bakımından zengin olan maden suyunun da tercih edilebileceğini söylüyor. Ancak maden sularının sodyum içeriği nedeniyle ölçülü tüketilmesinde yarar olduğunu belirten Abalı, “Maden sularının içinde kaynağına göre çeşitli oranlarda sodyum bulunmakta. Tansiyon hastaları serinleyeyim derken fazla miktarda maden suyu tüketirlerse tansiyonları yükselebilir” diyor.
Aşırı sıcaklarda güneşten korunun
Yüksek tansiyon hastalarının güneşin dik olarak geldiği saatlerde; sabah 10 ile öğleden sonra 16 arasında güneşin altında uzun süre kalmamalarını ve baş bölgelerini korumaya özen göstermeleri gerektiğini de söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gülcan Abalı şu tavsiyelerde bulundu: “Aşırı sıcaklarda mümkün oldukça dışarı çıkmayın ve iyi havalandırılmış kapalı alanlarda vaktinizi geçirin. Dışarı çıktığınızda ise açık renkli ve pamuklu elbiseler giyinin, şapka takarak başınızı güneşten koruyun.”



1

TÜRK'ÜM VE KÖY ENSTİTÜSÜ MEZUNU EMEKLİ BİR ÖĞRETMENİM...

2

Düzgün COŞKUN yazdı/ "ATOM KARINCA" SEN YÜREKLERDE YAŞIYORSUN

3

TGC: GAZETECİLİĞİ KUŞATMAKTAN VAZGEÇİN!

4

YAPI RUHSATI VERİLEN BİNALARIN YÜZÖLÇÜMÜ %18,9 AZALDI

5

TÜRKİYE’DE AİLELERİN %31'İ ÇOCUKLARININ ÇEVRİMİÇİ YAŞAMI NEDENİYLE TARTIŞMA YAŞIYOR