Madencilik ulusların vazgeçilmezi

5.12.2012 13:51:34

Madencilik ulusların vazgeçilmezi

Adana(Ulus)-- TMMOB Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sabahattin Sakatoğlu, madencilik sektörü dün olduğu gibi bugün de uluslar için vazgeçilmez konumunu sürdürdüğünü söyledi.



Sabahattin Sakatoğlu, madencilerin alın terleriyle karanlık maden ocaklarını aydınlattığını, yeraltında madenleri arayıp bulan, işleyen, yeraltı kaynaklarını insanlığın ve ülkemizin hizmetine sunan saygın meslek olduğunu dile getirdi. Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sabahattin Sakatoğlu, Dünya Madenciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“Madencilik, tarih boyunca uygarlıkların gelişmesinde çok önemli yer tutan sektörlerden biri olmuştur. Özellikle, insanlığın gelişim sürecinin son iki yüz yılındaki baş döndürücü ilerlemede yani 18. yüzyılda Avrupa‘da gerçekleştirilen sanayi devriminde, kömür ve demirin önemini yadsımak mümkün değildir. İçinde bulunduğumuz yüzyılda da, bor, endüstriyel hammaddeler, metalik madenler, nadir toprak elementleri, trona, toryum vb. yeraltı kaynakları insanın yaşamını sürdürülebilmesi ve refah düzeyinin yükselmesi bakımından belirleyici olmuş ve gelecekte daha da belirleyici olacaktır. Bu bakımdan, madencilik sektörü dün olduğu gibi bugün de uluslar için vazgeçilmez konumunu sürdürmektedir.

MADENCİLERE TOPLUMUN VEFA BORCU VAR

Bu yeraltı kaynaklarını her türlü tehlike ve zorluk altında doğayla mücadele ederek üreten madencilere, toplumun vefa borcu bulunmaktadır. Yerin metrelerce altında insanlığa hizmet için gerektiğinde canlarını hiçe sayan maden emekçilerine hak ettikleri değerin verilmesi aynı zamanda bir insanlık görevidir. Her vardiya başında 'selametle' diye uğurlanan, maden ocaklarının girişinde 'selametle' ve 'uğur ola' yazan, çıkışta birbirlerine 'geçmiş olsun' diyen, başkalarının da onları 'geçmiş olsun' diye selamladığı başka bir meslek yoktur.

HER 7 DAKİKADA BİR İŞ KAZASI

Her şeyin ama her şeyin; insan, doğa, ekolojik sistem, tüm kavram ve etik değerlerin 'ticarileştirilerek' yıkımının arsızca sürdürüldüğü günümüzde madenlerimiz de sadece ticari bir meta, piyasa malı gibi değerlendirilmiş ve pazara sürülmüştür. Bunun sonucu; her yedi dakikada bir iş kazası yaşanması, ölümler, maden mühendisi meslektaşlarımızın giderek artan işsizlik gerçeği, çalışma koşullarının olumsuzluğu ve yaşam standartlarının sürekli düşüşü ile kaynaklarımızın talanı olmuştur.

Bütün bu sorunlara çözüm üretmek ve uygulamak ülkeyi yönetenlerin ve siyasi iktidarların asli görevidir. Maden Mühendisleri Odası olarak, kamuoyunu bilgilendirmek ve yetkilileri uyarmak görevlerimiz arasındadır ve bu görevimizi yerine getirmeye devam edeceğiz.”

MADENCİLER GÜNÜ ÖYKÜSÜ

Roma İmparatorluğu zamanında babasının gazabından kaçan Santa Barbara‘nın, 4 Aralık günü bir mağaraya sığındığı ve mağarada çalışmakta olan madencileri koruduğuna inanılmış, bu nedenle madencilerin koruyucu azizesi olarak kabul edilmiştir. Santa Barbara‘nın İzmit‘te yaşamış olması ve efsanenin geçtiği mekânların Anadolu olmasından dolayı4 Aralık, önce Anadolu‘da daha sonrada Avrupa ve tüm dünyada 'Dünya Madenciler Günü' olarak kutlanılmaktadır. Bu anlamda, 4 Aralık Maden Mühendisleri Odası öncülüğünde uzun bir süreden beri ülkemizin belli başlı kentlerinde ve çeşitli maden işletmelerinde 'Dünya Madenciler Günü' olarak kutlanılmaktadır.



1

TÜRK'ÜM VE KÖY ENSTİTÜSÜ MEZUNU EMEKLİ BİR ÖĞRETMENİM...

2

Düzgün COŞKUN yazdı/ "ATOM KARINCA" SEN YÜREKLERDE YAŞIYORSUN

3

TGC: GAZETECİLİĞİ KUŞATMAKTAN VAZGEÇİN!

4

YAPI RUHSATI VERİLEN BİNALARIN YÜZÖLÇÜMÜ %18,9 AZALDI

5

TÜRKİYE’DE AİLELERİN %31'İ ÇOCUKLARININ ÇEVRİMİÇİ YAŞAMI NEDENİYLE TARTIŞMA YAŞIYOR