Tarih: 29.09.2018 09:53
“MAKİNİSTLERİN HAKKINI ‘MEVZUAT MI’ YİYOR?”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, demiryollarında ‘memur’ yerine ‘işçi’ sıfatıyla çalıştırılan ve önemli oranda hak kaybına uğrayan makinistlerin mağduriyetini, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Önergeye yanıt veren Bakan Cahit Turhan, “Mevzuat böyle” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, demiryollarında 2012 yılından önce memur sıfatıyla görev yaptırılan ancak bu tarihten sonraki alımlarda ‘işçi’ statüsünde çalıştırılan makinistlerin yaşadığı soruna dikkat çekmek amacıyla, TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yanıtlanması istemiyle verdiği önergesinde Demiryolu işçiliğini sağlayan makinistlerin 2012 yılından sonra memur olma sıfatı yerine 'işçi' statüsüyle işe alındıklarını, bunun kurum içinde bölünmelere neden olduğunu ifade etti.
İlgili kanun gereği haftalık çalışma saatinin 45, günlük çalışma saatinin ise 7.5 saat olmasına rağmen makinistlerin günlük 15 saat çalıştırıldıkları ve mesai ücreti alamadıkları yönünde şikâyetler aldıklarını belirten Gürer, ülkemizde bu şekilde çalışan 3 binin üzerinde makinist bulunduğuna vurgu yaptı.
Gürer, “ Makinistlerin memur sayılması, fazla mesailerinin ödenmesi, yıpranma haklarının verilmesi için bir düzenleme düşünülmekte midir? Demiryolu çalışanlarının fiili hizmet süresi zammı ve yıpranma payı alamamaları çalışma verimliliğini etkilemez mi?” şeklindeki sorulara da yanıt istedi.
Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Cahit Turhan, makinistlerin yaşadığı sorun için ilgili mevzuatı adres gösterdi. Bakan Turhan, “TCDD Taşımacılık A.Ş. bünyesinde istihdam edilen makinistler dâhil bütün çalışanların özlük hakları yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre belirlenmekte ve verilmektedir” açılamasında bulundu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mevzuatlarda çalışanların aleyhine bir düzenleme getirilemeyeceğini belirterek, “Demiryollarında, aynı işi yapanlar arasında, sosyal haklar ve statü bakımından ayırıma neden olabilecek bir düzenleme var ise bunun düzeltilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —