MEB FAKİR ÇOCUKLARI OKULDAN SİLİP ANGARYA İŞÇİ OLARAK İŞLETMEYE Mİ KAYDEDİYOR?

19.01.2022 23:36:27

MEB FAKİR ÇOCUKLARI OKULDAN SİLİP ANGARYA İŞÇİ OLARAK İŞLETMEYE Mİ KAYDEDİYOR?


Yıl 2022 mi, ileriye doğru mu işliyor, yılın eksiye doğru olanı, geriye doğru olanı var mı? Kronolojik zaman geriye doğru gitmiyor ama insan gençliğinden yaşlılığa ve ölüme doğru gidebiliyor. Sosyal olaylar da olumludan olumsuza doğru gidebiliyor. Mevcuttan çöküşe doğru gidebiliyor.





Yıl 2022 ama yılın yeni olması yaşananların ileriye doğru olduğu anlamına gelmiyor. Yaşananlar çok farklı bir düzeyde.





Neden söz ediyoruz? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 Ocak 2022 tarihindeki “organize sanayi bölgeleri mesleki eğitim merkezleri açılış programı”ndan, birkaç yıldır büyük bir keşifmiş gibi sunulan “ortaokul mezunlarının” yani 14 yaşından başlayarak zorunlu ortaöğretim yerine “meslek kazandırma”, doğru adıyla “çıraklık” projesinden söz ediyoruz. Bakan Özer: “Artık yeni paradigmada sektör temsilcileri mezunları beklemiyor, mezunlar, eğitim sürecine aktif bir şekilde katılıyor.”





Bugün bundan yani MEB’in fakirlerin çocuklarını okuldan uzaklaştırıp fakirden fakir işçi üretme projesinden söz edeceğiz.





‘1-2 GÜN OKUL 4-5 GÜN İŞLETME’: MEB’DEN DEVLET KATKILI ASGARİ ÜCRETİN 1/3’ÜNE ANGARYA ÇOCUK İŞÇİ





Cumhurbaşkanı Erdoğan, organize sanayi bölgeleri mesleki eğitim merkezleri açılış programında yaptığı konuşmada, “Milletimizin, küresel ölçekte iddia ve imkan sahibi bir konuma gelmesinin yolu eğitimden geçiyor. Bu anlayışla ülkemiz ekonomisinin güçlenmesi ve istihdamın artırılması için mesleki eğitime özel önem veriyoruz” diyor.” “Çırak, kalfa ve usta yetiştiren mesleki eğitim merkezlerimiz ecdadımızın ahilik kültürünün bir mirasıdır. Hükümet olarak özgün, modern ve yenilikçi projelerle bu güzel mirasımızı korumaya ve zenginleştirmeye gayret ediyoruz”.





Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesleki eğitim merkezlerindeki çırak öğrencilere asgari ücretin yüzde 30’u kadar (1276 lira) ücret ödenmesini sağlayan kanun değişikliğinin tamamlandığını bildirdi.” “Aynı şekilde kalfalık yeterliliğini kazanan 12. sınıf öğrencilerine ise asgari ücretin yarısı kadar, yani 2 bin 126 lira ödeme yapılacak. İşletmelerce üstlenilecek bu ücretlerin tamamı devlet katkısı olarak karşılanacak. Ayrıca, öğrencilerimizin iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı sigortasını da yapacağız.”





MEB YOKSUL ÇOCUKLARI ÇIRAKLIĞA MI,’SONDERSCHULE’YE Mİ YÖNLENDİRİYOR?





“Sondernschule” adının sahibi Eğitimci Eduard Spranger. Özel desteğe veya yardıma muhtaç olanlara yönelik bir eğitim veya okul formu gibi düşünülse de dezavantajlı, fakire denk düşen işçi üretme mekanizmasının adını oluşturuyor.





Almanya’da Avusturya’da “Sondernschule”ler (eğitim yoksunu çocuklara özgü okullar) yani yandan dikişli marjinal okullar bizim Gastarbeiter’ların (üçüncü dünyalı işçilerin) korkulu rüyası idi. Artık üzülmelerine gerek yok, Türkiye’de parıltılı tanıtımlarla fakire reva görülüyor.





MEB YÖNLENDİRMELİ MİLYONLARCA FAKİR ÇOCUK LİSEDEN, MESLEK LİSELERİNDEN KAYDINI MI ALDIRIYOR?





Fakir bir ekmeğe muhtaç duruma düşmüş, bundan kim utanç duymalı.





Fakir çocuklar asgari ücretin 1/3’ü için okulundan vazgeçip çıraklığa gidiyor. Fakir semt okulları ve meslek liselerinden çocukların kaydını aldırdığı söyleniyor.





Ocak ayı itibariyle, liselerden, özellikle meslek liselerinden öğrencilerin beşer onar kaydını aldırdığı söyleniyor.  MEB kaç çocuğun kaydını sildirdiğini açıklarsa, işin boyutunu anlamış olacağız. Cumhurbaşkanı 1 milyon çocuk diye hedef koyuyor: “Kanun değişikliği öncesinde 159 bin olan mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısının 250 bine ulaştığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’deki 255 sanayi bölgesinin tamamında mesleki eğitim merkezleri faaliyete geçti.” “Yıl sonuna kadar 1 milyon gencimizi mesleki eğitim merkezlerimize dahil ederek istihdamlarını sağlamayı hedefliyoruz”.





Ortaokul, lise ve meslek liselerinde öğretmen ve idarecilerin de özellikle başarısız veya devamsız gördükleri öğrencileri bu sisteme yönlendirdiği görülüyor. Hatta okullar bunun için özel tanıtım yapıyor. Meslek liseleri içinde bu projenin tanıtımları çok yaldızlı bir şekilde yapılıyor: Okulu bırakın ucuz işçi olarak “çıraklığa” başvurun.





Fakirlik MEB zorlamalı ucuz çocuk işçiliğine dönüştürülüyor.





Okullar da “uyumsuz” “sorunlu” öğrencilerden kurtarılmış oluyor, bir taşla pek çok kuş vurulup ülke çoraklaştırılıyor.





FAKİR OKULA UYGUN DEĞİL SONDERSCHULE’YE, ÇIRAKLIĞA MI UYGUN?





Yıl 2022. Fakir maalesef uyum sorunlu, okula uyumsuz, okula uyum sağlayamıyor.





Bu uyumsuz çocuklar işe gelince çok uyumlu hale mi geliyor? İş okuldan daha zor bir yer değil mi, okula uyumsuz çocuklar nasıl işe uyumlu hale geliyor?





FAKİR ÇOCUKLARIN ‘EĞİTİM YOKSUNU’ OLMASINDAN MEB SORUMLU DEĞİL Mİ?





MEB’e soruyorum. Çıraklık okullarına gidenler hangi kökenden, aralarında aile geliri aylık 20 bin TL’nin üstünde olan herhangi bir çocuk var mı? Oranları nedir?





Bu fakir çocukların okul ve eğitim yoksunu olmalarından, “uyumsuz” olmalarından, devamsız olmalarından doğrudan birincil sorumlu kamu veya devlet, bizzat MEB değil mi?





Şimdi de bu yoksunluğu emek pazarına mı yönlendiriyor, bununla mı övünüyor?





YETİŞKİNLER GÖNÜLLÜ OLABİLİR AMA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE FAKİRLİK ÇOK FARKLI DURUM





Yetişkin yaşta farklı ilgileri olanlar için meslek edindirme veya ustalık eğitimleri olumlu olabilir ama lise çağındakiler için, 14-17 yaş grubu için hiçbir şekilde zorunlu eğitimin yerine bu tür uygulamalar geçirilemez, bu fakiri yoksulluğa işçiliğe mahkum etmek, fakir işçinin çocuklarından yeniden fakir ucuz işçi üretme projesidir.





Hiç kimse zorunlu kaldığı için, fakirlikten dolayı meslek edinmek durumunda kalmasın.





Ne diyeyim, 14 yaşında çıraklığa üzülecek vicdan kalmış mı ki sızlasın.




1

Düzgün COŞKUN yazdı/ "ATOM KARINCA" SEN YÜREKLERDE YAŞIYORSUN

2

TGC: GAZETECİLİĞİ KUŞATMAKTAN VAZGEÇİN!

3

YAPI RUHSATI VERİLEN BİNALARIN YÜZÖLÇÜMÜ %18,9 AZALDI

4

TÜRKİYE’DE AİLELERİN %31'İ ÇOCUKLARININ ÇEVRİMİÇİ YAŞAMI NEDENİYLE TARTIŞMA YAŞIYOR

5

BAĞIRSAK SAĞLIĞI PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR