Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Komisyonu Üyesi Ümit Özgümüş, 2011 yılında gerçekleşen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’nda yaşanan soru skandalını TBMM Genel Kurulu’nda açıkladı.2011 yılının Mart ayında yapılan YGS’nin ardından çıkmış soruları kontrol eden Adana’da ki Piramit Dershanesi’nin yetkililerinin Matematik sorularından birinin doğru cevabının şıklar arasında olmadığını tespit ettiğini ve bunun üzerine sorunun iptali için Bölge İdare Mahkemesine başvurduğunu söyleyen Özgümüş, mahkeme sürecinin 3 yıl sürdüğünü ve Hacettepe Üniversitesi Profesörlerinin bilirkişi olarak atandığı davanın 2014 yılı Nisan ayında sonuçlandığını bildirdi.
Ankara 11.İdare Mahkemesi’nin 17.04.2014 tarih ve 2014/468 nolu kararına göre, 2011 yılında yapılan YGS’deki 7 numaralı Matematik sorusunun doğru cevabının şıklar arasında yer almadığı, dolayısıyla sorunun yanlış olarak kabul edildiğini söyleyen Özgümüş, “Sınav yönetmeliğine göre sorular arasında hatalı soru varsa, bütün öğrencilerin soruyu doğru yaptığı kabul edilir ve puanlar ona göre hesaplanır. Ancak burada ÖSYM en başında sorunun hatalı olduğunu kabul etmediği için öğrencilerin puanı buna göre hesaplandı. Şimdi 3 yıl sonra mahkeme kararıyla o sorunun yanlış olduğu ortaya çıkıyor ve yaklaşık ikiyüzbin öğrenci hak kaybına uğruyor.” dedi.
Özgümüş şöyle devam etti: “Burada soruyu doğru cevaplayan ama seçenekler içinde bulamayan birçok öğrenci baraj sınavı olan YGS’yi kazanamadı, bir yıllık emekleri boşa gitti. Diğer taraftan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)’na girmeye hak kazanan öğrenciler, yanlış soru -dolayısıyla yanlış puan hesaplaması- nedeniyle hak ettiklerinden daha az puan aldılar ve istedikleri bölümlere, üniversitelere giremediler. 2011 yılında YGS’ye giren ve hak kaybına uğrayan bütün öğrencileri haklarını aramaya davet ediyorum.”