Tarih: 08.03.2017 09:36

MEMUR MAAŞI 15 YILDA YÜZDE 552.6 ORANINDA ARTMIŞ!

Facebook Twitter Linked-in


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Maliye Bakanı Naci Ağbal’a dövizdeki artış nedeniyle maddi kayba uğrayan memurların mağduriyetinin giderilip giderilmeyeceğini ve kamuda fazla çalışma ücretlerinin ILO standartlarına uygun hale getirilip getirilmeyeceğini sordu. Bakan Ağbal’ın cevabı ise memuru adeta borçlu çıkardı.
Efektif Dolar ve Euro satış kurlarındaki yükselişi 2002 ve 2017 yıllarına göre hesaplayan Bakan Ağbal, 15 yıl önce 238 dolar olan en düşük memur maaşının bugün 670 dolara çıktığını açıkladı. Bakan Ağbal, fazla çalışma ücretlerinde ise Kamu İşveren Heyeti ile Memur Sendikaları arasında imzalanan Toplu Sözleşmelerde yer alan hükümleri adres gösterdi.
MEMUR MAAŞI YÜZDE 14 ERİDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına, Maliye Bakanı Neci Ağbal tarafından cevaplanması istemiyle iki ayrı soru önergesi verdi. CHP Milletvekili Gürer, soru önergesinde dövizdeki dalgalanma nedeniyle memur maaşlarında önemli ölçüde erimenin kaydedildiğini ve maaşlarda yüzde 14 oranında geriye gidişin söz konusu olduğunu vurguladı. Gürer, Maliye Bakanlığınca memurların mağduriyetinin giderilmesi yönünde bir çalışma olup olmadığını sordu. CHP Milletvekili Gürer ayrıca Bakan Ağbal tarafından yanıtlanması istemiyle kamuda fazla çalışma ücretlerinin ILO standartlarına uygun hale getirilip getirilmeyeceği yönünde bir soru yöneltti.
MEMUR MAAŞI 15 YILDA YÜZDE 552.6 ORANINDA ARTMIŞ
Dolar ve Euro’da son bir yıl içindeki artışla yüzde 14 oranında kayba uğrayan memurların maaşlarına bir düzenleme yapılmayacağını ima eden Maliye Bakanı Ağbal, 2002 yılının aralık ayından bu yana kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarına önemli ölçüde artışlar sağlandığını ileri sürdü. Söz konusu dönem içinde en düşük memur maaşının yüzde 552.6 oranında artarak 2 bin 558 liraya yükseldiğini açıklayan Bakan Ağbal, bu dönemdeki TÜFE artışının ise yüzde 232.5 olduğunu belirtti.
Ağbal, efektif dolar satış kuru dikkate alınarak yapılan hesaplamada 2002 Aralık ayı sonu itibariyle en düşük memur maaşının 238 dolardan 675 dolara çıktığını, Euro üzerinden yapılan hesaplamada ise 227 Euro’dan 632 Euro’ya yükseldiğini savundu. Ağbal, “Kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerine ilişkin söz konusu artışlar karşılaştırıldığından aylık ve ücretlerdeki artışların enflasyonun üzerinde gerçekleştiği ve döviz cinsinden de aylıkların reel olarak yükseldiği görülmektedir” ifadesine yer verdi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamuda fazla çalışma ücretlerinin ILO standartlarına uygun hale getirilip getirilmeyeceği yönündeki soruya ise belirli sürede bitirilmesi gereken zorunlu ve istisnai işlerde görev yapan 657 sayılı Kanuna tali personele Bakanlar Kurulu Kararı ile fazla çalışma ücreti ödenebileceğini belirterek, Kamu İşveren Heyeti ve Memur Sendikaları arasında imzalanan Toplu Sözleşme hükümlerine göre de ilgili personele fazla çalışma ücreti ödenebildiğini kaydetti.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —