Covid-19 Pandemisi, aşılar ve merak edilenler sunumu ile Ziraat Mühendislerini bilgilendiren Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş, ilk uygulandığı günden bugüne aşının bilimin mucizesi olduğunu söyledi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nde Covid-19 Pandemisi, aşılar ve merak edilenler konulu sunum yapan Dr. Selahattin Menteş, ziraat mühendislerinin halka çok yakın insanlar olduğunu ve aşı konusunda doktorlara yardımcı olmalarını isteyerek, pandemi sona ermemesine rağmen bilimsel olmayan açılma kararlarıyla önlemlerin gevşetildiğine dikkat çekti. Menteş şöyle konuştu: “Biliyoruz ki salgın sona ermedi hâlâ devam ediyor. Bununla birlikte aşılama sürecini hızlandırmazsak pandemi, ortaya çıkan varyantlarla birlikte hem daha da uzun bir dönem sürecek hem de daha yıkıcı sonuçları beraberinde getirecek. Yaşamakta olduğumuz salgının özelliklerine bakacak olursak, konunun ne kadar ciddi ve aşıların ne kadar zorunlu olduğu ortaya çıkacaktır.”
SALGININ DURDURULABİLMESİ İÇİN NÜFUSUN %85’İ AŞILANMALI
Aşılama sürecinin yavaş ilerlediği Hindistan (%7,8) ve Pakistan (%3) gibi ülkelerde vaka ve ölüm sayılarının hâlâ çok yüksek olmasının, pandemiyle mücadelede aşının önemini ortaya koymakta olduğunu ifade eden Menteş; “Ayrıca virüs insanlar arasında yayıldıkça, daha bulaşıcı olan ve doğal bağışıklıktan kaçabilen varyantlar ortaya çıkmaktadır. Hızla ve kritik eşikte bağışıklık geliştirecek aşılama yapmak pandeminin yol açtığı okulsuzluk, açlık, işsizlik gibi ağır hasarlar nedeniyle de zorunludur. Bu salgının durdurulabilmesi için hesaplanan kritik eşik, nüfusun %85’inin aşılanmasıdır.”
AŞI OLMAK SİZİ VE SEVDİKLERİNİZİ KORUMANIN EN GÜVENLİ YOLUDUR!
Gelen sorular üzerine mRNA ve inaktif aşılara da değinen Menteş, COVID-19 için onay almış, Faz-3 çalışmalarını sürdüren hiçbir aşıda virüsün kendisinin bulunmadığını vurgulayarak konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yani aşı ile size hastalık bulaştırılmıyor. İnaktif aşılarda, etkisiz hale getirilmiş virüs kullanılmaktadır. Diğer aşılarda ise virüsün bağışıklığı uyaran hedef yüzey proteini, mRNA gibi sentetik moleküller tarafından veya bir vektöre yüklenmiş DNA tarafından üretilmektedir. Aslında, virüsler için ölü ve canlı kavramları terminolojik olarak yanlış olmakla birlikte, anlaşıldığı üzere tüm aşılar ölüdür.
Her yurttaş başta sevdikleri ve yaşadığı topluma karşı sorumluluğunun bilinciyle iki doz aşısını güvenle olmalıdır. Aşı olmak sizi ve sevdiklerinizi korumanın en güvenli, en etkili ve en az maliyetli yoludur! Yaşamak ve yaşatmak istiyorsan, tedirgin olma aşı ol!”
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut da toplumu ve meslektaşlarını aydınlattığı için Dr. Selahattin Menteş’e teşekkür ederek, plaket takdim etti.