Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamına dahil edilen Nisan’da Adana’da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı için on binler Adana’ya geldi…
Bu yıl 12. kez düzenlenen Nisan’da Adana’da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı için gelen yerli ve yabancı turistler Adana sokaklarını doldurdu. Kentin ana sokaklarında yürümek bile zorlaşırken, trafik tıkanma noktasına geldi. Karnaval için havayolu ve otobüs şirketleri ek seferler düzenledi, otellerde yer kalmadı. Sabaha kadar eğlence mekanlarını dolduran turistler gece boyunca da uyumadı. Karnaval için yurt içinden ve yurt dışından 150 bin kişi Adana’ya gelirken, Adanalıların da katılımıyla bu 1,5 milyon kişiye ulaştı ve hep birlikte Karnaval coşkusunu yaşadılar.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamına da dahil edilen Nisan’da Adana’da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda 13 Nisan’dan bu yana yüzlerce etkinlik gerçekleştirildi. Gencinden yaşlısına herkesin kendinden bir şeyler bulduğu etkinliklerde bir arada eğlenen karnaval dostları mükemmel bir hafta sonu yaşadı.
21 Nisan Pazar günü sona erecek Karnaval’da çok sayıda eğlenceli etkinliğin yanı sıra kültürel ve sanatsal aktiviteler ile birlikte ilgi çekici projeler de yer aldı. 20 Nisan Cumartesi günü kortej geçişi ile birlikte Merkez Park ana sahnede Murat Boz konseri coşku ile izlendi. Adana Müzesi “Atatürk’ün Pilot Şehri Adana” Söyleşisi, 01 BURDA PGM Kortej Kostümleri Tasarım Yarışması, İstasyon Meydanı’nda “Gazapizm” Konseri, Adana Müzesi “Ediz Hun” Söyleşisi ve Atatürk Parkı’nda “Ömür Gedik” Konseri başta olmak üzere çok sayıda etkinlik gerçekleştirildi.
21 Nisan Pazar günü de Portakal Çiçeği Karnaval Koşusu, Portakal Çiçeği Su Korteji, Rengarenk Fest, Adana Müzesi’nde “Türkan Şoray ve Şoray Uzun” Söyleşisi ileMerkez Park’ta “KÖFN” Konseri seyirciyle buluşacak.
Bozkurt: “Karnaval, herkese iyi geldi”
Karnaval Komitesi Başkanı ve Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, bu yıl 12’incisini düzenledikleri Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, dostluk ve kardeşlik ortamını sağlamak adına çok önemli bir misyon üstlendiğini belirterek “12’inci yılında yine yüz binlerce insan bu güzel kentte buluştu ve birlikte eğlendi. Buna ihtiyacımız vardı ve Karnaval’ın herkese iyi geldiğini düşünüyorum. Şimdi hedefimiz daha da büyük. Bundan sonraki Karnaval’da dünyanın bütün ülkelerinden çocukların Adana’ya geldiği bir Karnaval hayal ediyoruz. Önümüzdeki süreçte bununla ilgili çalışmalarımız olacak. Nisan’da Adana’da olmanın güzelliğini anlatmaya odaklanacağız. Sadece bir hafta değil Nisan ayının tamamında Adana’nın gezilmeye değer olduğunu anlatacağız” dedi.
Karnaval Pazar gününe kadar sürecek
21 Nisan Pazar gününe kadar sürecek Karnaval; Renkli Dev Karnaval Korteji başta olmak üzere, gelenekselleşen Kortej Kostümleri Yarışması, Portakal Çiçeği Halk Koşusu, Portakal Çiçeği Satranç Turnuvası gibi birçok etkinlikle; Karnaval rekabete açık yarışmalara da sahne olacak.
Lezzetler yarışacak
Karnaval’da 20 Nisan’da “Portakallı Lezzetler Yarışması” da yer alacak. Kentin en önemli tarım ürünlerinden olan narenciyeyi Adana’nın sevilen lezzetleriyle buluşturmanın amaçlandığı yarışmada onlarca lezzet yarışacak.
Devlet Tiyatroları da Karnaval’da
Ramazanoğlu Kültür Merkezi ile 01 Burda PGM, Devlet Tiyatrolarının kapalı gişe eserlerine ev sahipliği yapacak. Bunlar; “Kadınlar, Filler ve Saireler”, “Majestik”. “Radyo-yu Hümayun”, Yüzleşme” ve “Lobotomobilin Üç Seferi” adlı oyunlar olacak.
Çocuklar da unutulmadı
Merkez Park’ta, dokuz gün boyunca içinde birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “çocuk köyü” kurulacak. Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale, TJK Pony Club Aktivitesi ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca yer alacak.
Etkinlikler tüm Adana’ya yayılacak
Nisan’da Adana’da-Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda “Portakal Çiçeği Kamp Alanı Etkinlikleri, Su Korteji, Rengarenk Fest, Lezzet Etkinlikleri, Adana Hediyelikleri Stant Alanları gibi bir çok etkinlik de Adana’da karnaval ziyaretçilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.
Hem eğlence hem kültür-sanat
Karnaval’da “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri” kapsamında 13-21 Nisan arasında 9 gün boyunca Adana’da 30’dan fazla noktada birbirinden renkli etkinlikler gerçekleştirilecek. Uluslararası platformlarda eserleriyle büyük başarılara imza atan Refik Anadol’un “Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları” veri heykeli Anıt Müze’de sergilenecek.
Atatürk Kültür Yolu’nda eseri Tren Garı’nda
Yapay zeka algoritması kullanarak üretilen “Atatürk Kültür Yolunda” adlı eser Tren Garı’nda olacak. Eserde, festival rotasındaki 16 şehrin ikonik mimari yapıları, Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliğinin önemli birer sembolü olarak karşımıza çıkacak. Atatürk'ün bu şehirlerde ziyaret ettiği önemli yapılar, yapay zeka destekli dijital sanatla yeniden hayat bulacak. Restore edilerek müzeye dönüştürülen Milli Mensucat Fabrikası, sanatla renklenecek. Festivale özel olarak hazırlanan birçok sergi asırlık fabrika binasında yer alacak.
Anadolu Edition Sergisi büyüleyecek
“Eskizden Piksele Dijital Sanat: Anadolu Edition” sergisi Adana Müze Kompleksi’nde görülebilecek. Gelenek ile gelecek arasında kurulan bir köprüyü temsil eden sergi, sanatın zenginliğini ve evrensel etkisini vurguluyor. Sergi, Anadolu'nun derinliklerinde dijital sanatın yeni ve heyecan verici ifadeleriyle birleşerek, sanatseverleri benzersiz bir keşfe çıkaracak.
Matrakçı Nasuh’un eserlerinden oluşan sergi Adana Müzesi’nde
Adana Müze Kompleksi’nde ayrıca özel olarak hazırlanan “Matraki: Bir Osmanlı Yıldızı’’ sergisine de ev sahipliği yapacak. Matrakçı Nasuh’un "Beyân-ı Menâzil-i Sefer-i Irâkeyn-i Sultân Süleymân Hân" eserindeki menzil rotası ile Türkiye Kültür Yolları Festivali’nin benzer noktalarından yola çıkarak hazırlanan bu özel sergi Kent Müzesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Fulya Alışır’ın “Arayış” sergisi Tarım Müzesi’nde
Sanatını organik kavramı üzerine kurgulayan Fulya Alışır’ın “Arayış” adını verdiği sergisi, Tarım Müzesi’nde sanatseverlere sunulacak. Sergi, pamuğun işlenebilir, şekillendirilebilir, yumuşak ve organik yapısı nedeniyle, bu organik malzemenin organik formlarla ve bu forma eşlik eden köklerle her türlü kaynağıyla tekrar bağlanma yolculuğunda olan insanı ele alacak.
18 metrelik dijital heykel
Müze Kompleksi bahçesine kurulan sahnede ayrıca konserler ve söyleşiler düzenlenecek. Güvenç Özel’in 18 metrelik “Holoflux” adlı dijital heykeli, Merkez Park’ta sergilenecek. Sürekli değişen formların, efektlerin ve deneyimlerin mimari bir dijital operası olarak yorumlanan eser, herkese eşsiz bir deneyim sunacak.
Lezzet Atölyeleri
Adana Şefler Kulübü tarafından düzenlenecek atölyelerde herkes ilgi duyduğu programa katılabilecek.
Kamp Alanı Etkinlikleri
Kamp tutkunları da rota oluşturdu: Portakal Çiçeği Karnavalı… Kamp, karavan ve doğa sporları tutkunları, karnaval süresince Merkez Park’taki özel yerleşkede bir araya gelecek.
Portakal Çiçeği Karnavalı Uluslararası Fotoğraf Yarışması
Amatör ve profesyonel tüm fotoğrafçıların “Festivaller ve Karnavallar” temalı fotoğrafları ile katılabileceği bir yarışma düzenleniyor. Böylece dünya üzerinde beş kıtada düzenlenen festival ve karnavallardan usta sanatçıların fotoğrafları Adana'ya geliyor.