Adana(Ulus)--Mimarlar Odası Adana Şube ‘Dünya Mimarlık Günü’ etkinlikleri kapsamında söyleşi düzenledi. Adana Eczacı Odası Toplantı Salonunda gerçekleştirilen söyleşiye Mimar Nevzat Sayın konuşmacı olarak katıldı.
Çukurova Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri ile mimarların yoğun ilgi gösterdiği söyleşinin açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, “Dünya Mimarlık Günü etkinliklerimizi Ekim ayına yaymış bulunmaktayız. Bugün ki söyleşimizde ağırlıklı olarak öğrencileri ve genç meslektaşlarımızı görmek çok güzel. Mimarlar Odası'nın yeni neşeli yüzlere, yeni aktivitelere ihtiyacı var. Bunu da siz genç mimarlardan bekliyor, sizlere güveniyoruz. Bildiğiniz gibi Birleşmiş Milletler - UNESCO tarafından ilan edilen ‘Dünya Mimarlık Günü’ her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü belirlenen bir tema çerçevesinde kutlanıyor. Bu yılın temasını ‘Daha İyi Bir Dünya Tasarla’. Konuğumuz meslektaşımız Nevzat Sayın yaptıklarıyla bize daha iyi bir dünya tasarlama yönünde ışık verecektir. Aramızda olduğu için kendisine, katıldığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum.”
“İZLEMEK BAŞKA BAKIŞ AÇISINI ÖĞRETİR”
Bilgi birikiminize bir şeyler ekleyebilirsem bana iyi gelecek diye sunumuna başlayan Mimar Nevzat Sayın, “Biz genellikle yaptıklarımızı yayınlar ve konuşmalar üzerinden tartışılmasını isteriz. Bu tartışmalar hem başkalarının bizden öğrenmesini hem de bizim başkalarından öğrenmemizi sağlar. Benim ustam Cengiz Bektaş’ın ‘Başkasından öğrenmek’ diye bir lafı vardır. Her şeyi kendi deneyimlerimizden öğrenmeye çalışmak öğreneceğimiz şeylerin niteliğini ya da sayısını azaltmamıza sebep olur. Oysa başkalarını izlemek başka bir bakış açısını da öğrenmemizi sağlar. Bu yüzden deneyim aktarmak, aktaran için de aktarılan için de geliştirici bir durumdur”
4 örnek ölçek ve amaç olarak bütünüyle birbirinden farklı işler ve bu yüzden de gelişme süreçlerinin farklı olduğunu ifade eden Mimar Nevzat Sayın, Mimarın sorumluluk ve yetki sınırlarının nerede olması gerektiğinin ortak özelliklerini oluşturduğunu söyledi.
Sayın, İzmir’in Yahşibey Köyü’nde yapım yöntemleri ve hikayeleri ile türdeş konutlara ek olarak bir yaz okulu, Halkapınar Tekel Fabrika’sının dönüşümü ve şehre yeni metrekarelerle yükselerek yeniden katılmasının süreci ve konunun bizden çıkışı, İzmir sahil şeridinin düzenlenmesinde tasarım ve uygulama sürecindeki aksaklıklar ve İzmir-Yağcılar Köyü’nde mevcut bir yapının ihyası, ona eklemlenen bir göz odayla birlikte köydeki yeni pozisyonu çalışmalarından slayt sunum yaparak örnekler verdi.