Tarih: 12.08.2019 13:37

MISIR HASADI BAŞLADI

Facebook Twitter Linked-in


Tarımda sürdürülebilirliğin çok önemli olduğunu belirten Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, 2019 yılında Türkiye genelinde dane mısır üretiminin 5,5 milyon ton civarında olacağının öngörüldüğünü söyledi.
Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, yaptığı yazılı açıklamada “Tarımda sürdürülebilirlik çok önemlidir. Üreticilerimiz ancak bunu sağlayabildiği takdirde ülkeyi besleyebilir.” dedi.
Başkan Bilgiç, “Tarım ve gıdada kendimize yetecek hale gelmemiz Türkiye’nin çok önemli konularından biridir. Kaliteli üretim ve ihracatı artırmak için hepimize büyük görevler düşmektedir. Gerek ilimiz gerekse ülkemiz açısından büyük öneme sahip olan ürünlerden biri de mısırdır. 2018 yılı verilerine göre Çukurova, Türkiye’nin 5,7 milyon ton dane mısır üretiminin yaklaşık %25,’ini karşılamaktadır. Adana’mızın ise mısır üretimindeki payı %14,8 civarındadır.”

LİSANSLI DEPOCULUK KATMADEĞER YARATIYOR
Mısırın depolanması ve ticareti açısından lisanslı depoların büyük öneme sahip olduğununda altını çizen Başkan Bilgiç, “Lisanslı depolarda mısırın dışında buğday, arpa, soya fasulyesi, nohut, zeytin, pamuk, fındık gibi ürünler de depolanmaktadır. Türkiye genelinde lisanslı depo kapasitesi 4.155.352 ton seviyesine ve lisans alan firma sayısı 80’e ulaşmıştır. Lisans alan firmaların 11’i Adana’mızda yer almakta olup Adana’nın toplam lisans kapasitesi 494.830 ton seviyesindedir. Bu durum da göstermektedir ki Adana’nın lisans kapasitesi Türkiye’nin yaklaşık olarak %12’sini oluşturmaktadır.
Üreticilerimiz, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne kayıtlı ürünlerini lisanslı depolara getirerek nakliye, depo kira ve analiz ücreti desteklerinden faydalanmaktadır. Nakliye desteği 25 TL/ton, depo ücreti desteği aylık 6 TL/ton ve analiz ücreti desteği araç başına 25 TL’dir. Lisanslı depolarda saklanan ürünler için ayrıca Stopaj Vergisi ve KDV Muafiyetleri de uygulanmakta ve üretici elindeki ürün senedini kullanarak uygun imkanlarla kredi kullanabilmektedir. Geçen yıl ürünlerini lisanslı depolarda saklayan üreticilerimizin lisanslı depo ile ilgili desteklerin tamamı hesaplarına yatmıştır. Ayrıca, 2018 yılı yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi ile hububat, baklagil ve dane mısır desteği de çiftçilerimizin hesaplarına geçmiştir.
TÜRKİYE ÜRÜN İHTİSAS BORSASI (TÜRİB) FAALİYETE GEÇTİ
Tarım ürünlerinin elektronik ortamda satılmasının yüz güldürdüğünüde anlatan Başkan Bilgiç, “Lisanslı depolara getirilen ürünler Elektronik Ürün Senedi’ne (ELÜS) dönüşmekte ve 26.07.2019 tarihinde faaliyete geçen ve Adana Ticaret Borsamızın da acentelik hizmeti verdiği Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) üzerinden elektronik ortamda satışı gerçekleştirilmektedir. ELÜS sahibi yatırımcılar, TÜRİB üzerinden ürünlerini istedikleri fiyatta ve peşin olarak satma imkanına kavuştular. Devletin vermiş olduğu desteklerle beraber üreticilerimizin ürünü değerini bulmakta, alıcılar da elektronik ortam üzerinden kaliteli ürüne erişim imkanına sahip olmaktadır.” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —