Mısır Üreticisinin Gözü TMO’da

19.08.2015 12:00:30

Mısır Üreticisinin Gözü TMO’da

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hasadına ilk olarak Akdeniz Bölgesi’nde başlanan mısırda bu yıl ilk kez 6 milyon tonun aşılmasını beklediklerini bildirdi. Artan üretimin, bin bir emekle üretim yapan çiftçilerin refahına da yansımasının en büyük temennileri olduğunu belirten Bayraktar, TMO’nun artan üretim maliyetlerini de dikkate alarak fiyat açıklamasının ve alımlara başlamasının üreticilerin mağdur olmaması için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bayraktar yaptığı açıklamada, 2015 yılı Ağustos ayı itibarıyla dünyada 985 milyon 609 bin ton mısır üretimi beklendiğini; 2014 yılında 1 milyar 6 milyon 244 bin ton olan dünya toplam mısır üretiminde bu yıl yüzde 2 oranında azalma olacağının tahmin edildiğini belirtti.
Mısır üretiminde dünyada önde gelen ülkelerin ABD, Çin, Brezilya, Ukrayna ve Arjantin olduğunu belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“ABD, dünya mısır üretiminden aldığı yüzde 35 oranındaki payla ilk sırada yer almaktadır. ABD toplam mısır üretimi 347 milyon 642 bin tondur. Bu ülkeyi dünya üretiminden yüzde 23 oranında pay alan Çin izlemektedir. Çin’in yıllık mısır üretimi 225 milyon tonu bulurken, Brezilya 79 milyon ton, AB ülkelerinin toplamı 62 milyon 253 bin ton, Ukrayna 27 milyon ton, Arjantin 25 milyon ton üretim gerçekleştirmektedir.
Dünya mısır üretiminin %58’ini karşılayan ABD ve Çin, dünyadaki toplam mısır ekim alanının %40’ını oluşturmaktadır. Özellikle ABD’nin hektara 5,5 ton olan dünya verim ortalamasının iki katı üzerinde verim alması, üretimden yüzde 35 oranında pay almasını sağlamaktadır.”
Türkiye’nin payı 0,6
TÜİK I. Tahmin verilerine göre, Türkiye’nin dünya mısır üretiminden yüzde 0,6 oranında pay aldığını ifade eden Bayraktar, “Bu yıl TÜİK I. Tahmin sonuçlarına göre ülkemiz mısır üretiminde geçtiğimiz yıla göre yüzde 5,8 oranında artış beklenmektedir. Geçtiğimiz yıl 5 milyon 950 bin ton olan üretimin, bu yıl 6 milyon 300 bin tona ulaşması öngörülmektedir” dedi.
Bu yıl hava koşullarının hububat için Türkiye genelinde olumlu gitmesinin mısır üretimini de olumlu etkilediğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bu yıl ülkemiz genelinde hava koşullarının hububat için olumlu gitmesi mısır üretiminde artışa yol açmıştır. 2015 mısır üretim rakamları önümüzdeki günlerde yapılacak TÜİK 2. Tahmin sonuçları ile daha net ortaya çıkacaktır.
İlk kez 6 milyon tonun aşılması bekleniyor
2015 yılı mısır üretim tahminin rakamı ile ülkemizde son iki yıldır 6 milyon tona yaklaşan üretimin, bu yıl ilk kez 6 milyon tonu aşması beklenmektedir.
Son yıllarda ekim alanlarındaki artışın yanında verim miktarlarındaki artış, mısır üretimimizde önemli düzeyde artış sağlamıştır. Son 11 yılda ekim alanları yaklaşık yüzde 20 oranında genişlerken, mısır verimleri de yaklaşık yüzde 65 oranında artış göstermiştir.
Son yıllarda ikinci ürün yetiştiriciliğinin artmasıyla birlikte ekolojik olarak ikinci ürün yetiştiriciliğine uygun olan Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgelerimizde mısır üretimi de artmıştır. Özellikle GAP projesinin sulanabilir tarım alanlarını artırmasıyla birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi mısır üretiminde büyük bir potansiyele sahip olmuştur.
Üretim artışına paralel olarak mısır tüketiminin de hızlı artmasıyla ülkemizde mısır üretiminde halen yaklaşık yüzde 14 oranında üretim açığı bulunmaktadır. Bu açığın giderilmesi için, ülkemizin mısır üretimi için var olan potansiyeli iyi değerlendirilmelidir.
Üretimde önde gelen illerimiz sırasıyla Adana, Şanlıurfa, Mardin, Konya, Manisa, Osmaniye ve Sakarya illerimizdir. Ülkemiz mısır üretiminin yüzde 60,6’sı bu illerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. İlk olarak Akdeniz Bölgesi’nde başlayan hasat, önümüzdeki günlerde diğer bölgelerimizde de yoğunlaşacaktır.”
Üreticinin gözü TMO’da-
Bu yıl mısır rekoltesinin yüksek olması dolayısıyla üretim açığının fazla olmamasının ithalata çok fazla gerek duyulmayacağını gösterdiğini de vurgulayan Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı
“Bu da ülkemiz ihtiyacının daha çok yerli üretimle karşılanması anlamına gelmektedir. Nitekim yüzde 22 olan üretim açığı yüzde 14’lere gerilemiştir. Bu yıl artan üretimle bu oranın daha da aşağı düşmesi beklenmektedir.
Üretimin artması bizler için sevindirici olmakla birlikte, artan üretimin bin bir emekle üretim yapan çiftçilerimizin refahına da yansıması, en büyük temennimizdir.
Ülkemizde ilk mısır hasadının yapıldığı Doğu Akdeniz ve Çukurova’da iklim şartlarının sıcak gitmesi hasadı erkene almıştır.
Diğer taraftan mısır fiyatları Osmaniye-Merkez’de 64-65 kuruş, Osmaniye-Kadirli ‘de 68 kuruş civarında seyrederken, TMO’nun 2014 yılı Müdahale Alım Fiyatı 68 kuruştur.
TMO’nun, artan üretim maliyetleri, üretici karı gibi unsurları dikkate alarak belirleyeceği Müdahale Alım Fiyatını bir an önce açıklaması büyük önem arz etmektedir.
Hasadın da erken başlamasıyla çiftçimizin gözü TMO’ya çevrilmiştir. Hasat edilen ürünlerin beklemesi halinde üründe yaşanacak kalite kayıpları üreticilerimizi mağdur edecektir. Mısır alım fiyatlarının TMO tarafından bir an önce açıklanmasını ve alımlara bir an önce başlamasını bekliyoruz.”



1

TÜRK'ÜM VE KÖY ENSTİTÜSÜ MEZUNU EMEKLİ BİR ÖĞRETMENİM...

2

Düzgün COŞKUN yazdı/ "ATOM KARINCA" SEN YÜREKLERDE YAŞIYORSUN

3

TGC: GAZETECİLİĞİ KUŞATMAKTAN VAZGEÇİN!

4

YAPI RUHSATI VERİLEN BİNALARIN YÜZÖLÇÜMÜ %18,9 AZALDI

5

TÜRKİYE’DE AİLELERİN %31'İ ÇOCUKLARININ ÇEVRİMİÇİ YAŞAMI NEDENİYLE TARTIŞMA YAŞIYOR