MISIRDA MANİPÜLASYON KUŞKUSU!

25.08.2016 00:22:10

MISIRDA MANİPÜLASYON KUŞKUSU!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, TMO’nun müdahale fiyatını açıklamayarak geçen yılın altında mısır satmak zorunda bırakılan üreticilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

MHP; Türkiye’nin en önemli sektörü olma özelliğini koruyan, milyonlarca insanın ekmek kapısı tarımla ilgili sorunları yakından ve ısrarla takibe devam ediyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, bir kez daha mısır üreticilerinin Meclis’teki sesi oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Karakaya, başta Adana olmak üzere tüm Çukurova’da birinci ürün mısır hasadının başlamış olmasına rağmen TMO’nun hâlâ fiyat açıklamadığını hatırlattı.

Karakaya “TMO geçen yıl 725 lira fiyat açıklarken bugün üreticilerimiz 650-660 liraya ürün satmaktadır. Bir ay öncesine kadar tonu 800 liraya alıcı bulan mısır üreticileri, borçlarını ödeyebilmek için maliyetinin altına satmak zorunda kalmışlardır. Bu durum, mısır piyasasının üretici aleyhine bir yönlendirme (Manipülasyon) hareketine maruz kaldığı kuşkusunu güçlendirmektedir. Mısır piyasasında yegane fiyat ayarlayıcı-düzenleyici kurum olan TMO’nun normal şartlarda geçen yılın fiyatını, girdi maliyetlerindeki artışı, enflasyon oranını, üretici refah payını ve benzeri etkenleri dikkate alarak taban fiyatı çok önceden belirleyip piyasanın gelişmesine göre müdahale etmesi gerekirdi.” dedi.

MÜDAHALE ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN?

“Bugün piyasada oluşan fiyatların geçen yılın çok gerisinde olduğu göz önüne alındığında TMO’nun henüz bir fiyat belirleyip piyasada alıcı konumuna geçmemiş olmasının izahı olamaz” diyen Karakaya “Fiyatlar yüksek iken düşürmek için müdahale eden TMO’nun bu günlerde üreticileri zarar ettiren

piyasa şartlarından korumak için inisiyatif kullanması gerekmektedir. TMO, şimdi değil ise ne zaman müdahale edecektir?” ifadesini kullandı.

RUTUBET DERECESİ, DESTEK PRİMİ

Diğer taraftan, TMO’nun alım yaparken aradığı rutubet derecesinin yüzde 14’den 15’e çıkarılmasını olumlu gördüklerini belirten Karakaya “Ancak; kurutma maliyetinin üreticiye yüklenmesi, durumu ve sonucu değiştirmemektedir. Ayrıca destek priminin 40 kuruştan 20 kuruşa düşürülmesi, mısır üreticileri için ayrı bir hayal kırıklığı olmuştur. Bu yıl Temmuz-Ağustos ayında hasat edilen ürünün destek priminin gelecek yıl Haziran ayında ödenmesi ise çiftçilerimize önemli bir avantaj sağlamamaktadır. Binbir emekle, borçlanarak, kredi çekerek ekim yapan mısır üreticileri acilen fiyatın açıklanmasını, rutubetle ilgili sorunun çözülmesini ve TMO’nun piyasa yapıcı bir aktör olarak alımlara başlamasını beklemektedir” çağrısı yaptı.

ÖNERGEDE YER ALAN SORULAR

MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Bakın Faruk Çelik’e şu soruları yöneltti:

“TMO mısır müdahale alım fiyatını ne zaman açıklayacaktır? Rutubet konusundaki sorunun çözümü konusunda nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz? Destek priminin düşürülmesindeki temel maksadınız nedir? Çiftçinin uğradığı zararı telafi edecek bir girişiminiz olacak mıdır? Destek primlerinin ödenmesini daha erkene almayı düşünüyor musunuz?”

 



1

Düzgün COŞKUN yazdı/ "ATOM KARINCA" SEN YÜREKLERDE YAŞIYORSUN

2

TGC: GAZETECİLİĞİ KUŞATMAKTAN VAZGEÇİN!

3

YAPI RUHSATI VERİLEN BİNALARIN YÜZÖLÇÜMÜ %18,9 AZALDI

4

TÜRKİYE’DE AİLELERİN %31'İ ÇOCUKLARININ ÇEVRİMİÇİ YAŞAMI NEDENİYLE TARTIŞMA YAŞIYOR

5

BAĞIRSAK SAĞLIĞI PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR