MMO’DAN ASANSÖR KAZASI AÇIKLAMASI
YAŞAM 12.06.2024 13:11:00 0

MMO’DAN ASANSÖR KAZASI AÇIKLAMASI

MMO Seyhan İlçesi Kocavezir Mahallesindeki Asansör kazası, “Asansörün emniyet güvenlik tertibatlarında en ufak bir arıza olduğunda devre dışı bırakılması değil asansörün kapatılması gerekmektedir.” ifadelerine yer verildi.

 

 

 

 

 Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Seyhan İlçesi Kocavezir Mahallesinde 11 yaşında Suriye Uyruklu bir çocuğun hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan “Asansör Kazası” ile ilgili açıklama yaptı.

MMO Adana Şubesi açıklamasında, “Asansörün emniyet güvenlik tertibatlarında en ufak bir arıza olduğunda devre dışı bırakılması değil asansörün kapatılması gerekmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Adana Şubesi tarafından asansör kazasıyla ilgili ve asansörlerde alınması gereken önlemler konusundaki açıklama şöyle:

“11.06.2024 tarihinde Adana İli Seyhan ilçesi Kocavezir Mahallesi 32007 sok no:1 de sabah saatlerinde asansör kazası meydana gelmiştir.

Kabin kapısının aktif olmadığı düşünülen asansörün kabini ile kuyu duvarı arasına sıkışan Suriye uyruklu 11 yaşındaki Ahmet Avan isimli çocuk olay yerinde hayatını kaybetmiştir. 

Kazanın gerçekleştiği asansörün 1996 yılında piyasaya arz edildiği tespit edilmiştir. Asansörün 2023 yılında yapılan periyodik kontrolü sonucunda mavi etiket aldığı ve 2024 yılında yapılacak olan kontrolüne 1 ay kaldığı da ayrıca tespit edilmiştir. 

Kazanın oluş nedeni hakkında henüz net bilgiler tespit edilememiştir. Fakat görünen o ki kaza asansörün emniyet güvenlik tertibatlarının devre dışı bırakılması sonucunda oluştuğu ve hayatını kaybeden çocuğun o sırada bu durumdan haberdar olmayıp asansörü kullanması ile meydana geldiği düşünülmektedir. 

“DEVRE DIŞI BIRAKILMASI DEĞİL ASANSÖRÜN KAPATILMASI GEREKMEKTEDİR”

Asansörün emniyet güvenlik tertibatlarında en ufak bir arıza olduğunda devre dışı bırakılması değil asansörün kapatılması gerekmektedir. Bu tür durumlar çok tehlikeli olup yaşanılan kazada olduğu gibi ölümle sonuçlanmaktadır. 

Asansörler hayatımızı kolaylaştıran ünitelerdir. İlgili standartlara ve yönetmeliklere göre montajı ve imalatı yapılmalı, yönetmeliklerde belirtildiği gibi aylık bakımlarının ve yıllık periyodik kontrollerinin yapılması gerekmektedir. 

Asansörlerde bakım adı altında güvenlik donanımlarının devre dışı bırakılması, yetkisiz kişilerce bakım ve müdahale çalışmaları sonucu asansör kazaları meydana gelmektedir. 

ASANSÖR YÖNETMELİKLERİNE UYULMALI

Ülkemizde yakın geçmişte olan kazalara bakıldığında; hizmet yeterlilik belgesine sahip olan yetkili servislerle bakım sözleşmesinin yapılmaması, ilgili idare ile protokol yapmış A tipi muayene kuruluşlarına periyodik kontrollerinin yaptırılmaması ya da periyodik kontroller sonrasında asansöre kırmızı etiket iliştirilmesine rağmen bu asansörlerin kullanılması kazalara davetiye çıkarıldığını gözler önüne sermiştir. 

İlgili asansör yönetmeliklerine uyulmadığı takdirde kazalar maalesef devam edecektir. Bakım ve Periyodik Kontroller Şart 06.04.2019 tarihinde 30737 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği çerçevesinde; bina sorumlusunun, asansörün güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak üzere ayda en az bir defa hizmet yeterlilik belgesine sahip yetkili bir servis tarafından bakımının yapılmasını sağlaması gerekmektedir. 

04.05.2018 tarihinde 30411 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği çerçevesinde; bina sorumlusunun, asansörün güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak üzere yılda en az bir defa periyodik kontrolünü yaptırması gerekmektedir. Asansör periyodik kontrolleri kamusal denetim faaliyetidir. 

Bu denetim faaliyetinin esas sorumlusu ilgili kamu idaresi olan belediyelerdir. Belediyeler bu denetimleri öncelikli olarak kendi bünyesinde yapmalı ya da kamu kurumu niteliğinde olan kurumlardan destek almalıdır. Kamusal anlayış gereği piyasalaştırılmamalı, özel şirketlere devredilmemelidir. Mevcut iktidarın senelerdir yürüttüğü kamusal alanların piyasalaştırılması ve özelleştirilmesi yoluyla daraltılması ve esasen insan can ve mal emniyetini ilgilendiren hizmetlerin kar amacı güden şirketlere devredilmesinin sonuçlarını birçok alanda yaşamaktayız. 

Makina Mühendisleri Odası, asansör yıllık kontrollerini, kamusal denetim ve kamusal fayda anlayışını benimseyerek gerçekleştirerek Güvenli Asansör oranlarının artması yönünde çalışmalarını ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde sürdürecektir.”


Anahtar Kelimeler: ASANSÖR KAZASI AÇIKLAMASI

YAZARLAR

37.2° / 23.9°