Tarih: 25.01.2016 10:03

Modern meyveciliğin kilidi bilinçli budama

Facebook Twitter Linked-in

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, lezzetli, iri ve güzel renkli meyvelerin genellikle güneşi gören iyi ve kuvvetli dallar üzerinde olgunlaştığını söyledi.

semih_ozkeGünaydın Adana Gazetesi’nden Mustafa Özke’nin haberine göre, Bu yüzden budamanın ziraat mühendisi eşliğinde ve bilinçli bir kadro tarafından yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Karademir, Oda’ya başvuran çiftçilere ve üreticilere gerekli yardımı yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Budama mevsimi dolayısıyla çiftçilere önemli uyarılarda bulunan Semih Karademir, budamanın meyve ağaçlarını kısa zamanda ürün vermeye başlatmak ve onları uzun süre verim çağında tutmak gibi özelliklerinin de bulunduğunu anlattı.

VERİM VE KALİTE ÖNEMLİ

Meyve yetiştiriciliğinde cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze kadar büyük gelişmeler kaydedildiğini ifade eden Semih Karademir,  “Ziraat fakültelerinin, araştırma enstitülerinin ve ziraat mühendislerinin çalışmaları sayesinde bahçelerde teknik ve kültürel önlemlere daha fazla özen gösterilerek, ülkemizin artan nüfusuna daha çok çeşitli meyveleri sunmak mümkün olmuştur. Meyvecilikte istenen verim ve kalitenin elde edilebilmesi için budama ve terbiye en önemli kültürel işlemlerdir” dedi.

BAZI DALLARIN KESİLMESİ ŞART

Gelişigüzel budama ile bilinçli budama arasında dağlar kadar fark bulunduğunu söyleyen Karademir, iki budama şekli arasındaki farkın verime ve kaliteye de yansıdığını anlattı.

Karademir, “Meyvecilikte lezzetli, iri ve güzel renkli meyveler genellikle güneş gören iyi ve kuvvetli dallar üzerinde oluştuğundan kaliteli ürünler elde etmek için ağaçlarda bazı dalların kesilmeleri ve seyreltilmeleri gereklidir. Modern meyve yetiştiriciliği anlayışının bir sonucu olarak meyve ağaçlarının budanması zorunludur. Ve bu budama iyi bir ekip tarafından yapılmalıdır” diye konuştu.

BUDAMANIN AMAÇLARI

Budamanın bazı amaçları gerçekleştirmek üzere yapıldığını ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, şu açıklamalarda bulundu: “Bu amaçlar meyveciliğin kilididir. O kilidi açmak için de şunların yapılması şarttı: Meyve ağaçlarını kısa zamanda ürün vermeye başlatmak ve onları uzun süre verim çağında tutmak, gövde üzerinde dal sayılarını ve dağılışlarını düzenleyerek meyve ağaçlarının düzenli ve dengeli taç oluşturmasını sağlamak, meyve ağaçlarının bakımını, meyve hasadını, hastalık ve zararlılarla mücadele işlemlerinin kolaylığını sağlamak, kurumuş, hastalıklı, zarar görmüş, kırılmış dallar ile birbiri üzerine binmiş ya da zayıf dalları kesmek, meyve ağaçlarında ışığın iç kısımlara daha iyi girmesini sağlamak, meyve ağaçlarının her yıl düzenli meyve vermesini sağlamak ve meyvelerin kalitesini artırmak”

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —