Bosna-Hersek gezimizin 3. gününde, savaş sırasında yıkılıp, Türkiye tarafından yeniden aslına uygun restore edilen Mostar Köprüsünü gezdik. İşte Mostar Köprüsü ve kente adını veren UNESKO tarafından tarihi miras listesindeki bölgeden bilgiler:
Mostar Köprüsü, Boşnakça, “
Stari Most” Bosna-Hersek'in Mostar kentinden geçen, Neretva Nehri üzerinde Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullandı. Mostar Köprüsü, çevresindeki kente adını da verdi.
Mostar, Bosna-Hersek'te Hersek bölgesinin en büyük kenti ve Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Hersek-Neretva Kantonu'nun idarî merkezi . Neretva Nehri'nin kıyısında yer alan Mostar’ın nüfusu 105.000 bin civarında.
Bosna-Hersek'teki iç savaş sırasında büyük zarar gördü. Şehre ismini veren ünlü Mostar Köprüsü Hırvatlar tarafından yıkıldı. Savaş sırasında şehrin etnik yapısı değişti.Müslümanlar Mostar'ın doğusunda, Hırvatlar batısında yaşamaya başladı. Sırpların çoğu ise şehirden ayrıldı. Savaştan sonra şehirde zarar gören binalar tamir, tarihi eserler restore edildi. Avrupa Birliği restorasyon çalışmaları için 15 milyon dolar harcadı.
Mostar Köprüsü Türkiye tarafından restore edildi. Restorasyon çalışmalarına ABD, Hollanda, İtalya ve Hırvatistan dakatkı koydu. Türk şirketi tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. 2005 tarihinde eski Mostar şehri, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine alındı.
(Fotoğraflar: İsmail BAŞKAN-Mostar)