Mungan:
Manşet Haber 17.09.2015 10:22:15 0

Mungan: 'Kömür, görünmez katil'

Mungan: 'Kömür, görünmez katil'

Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H.Neslihan Önenli Mungan, “Yenilenebilir enerji kaynakları yerine sağlığımızı ve geleceğimizi riske atarak yumurtalık ve iskenderun körfezi arasına termik santraller zinciri yapılmasının bedelini halk sağlığını yitirerek  ödediğini savundu. Mungan, “ Adana'yı yaşanamaz bir kent haline getirmek için uğraşanlara daha ne kadar sessiz ve seyirci kalacağız” dedi.

NESLİHAN ÖNENLİ MUNGANTürkiye’de hava kirliliğine yol açan etkenler arasında kömürlü termik santraller en ön sıralarda geldiğini hatırlatan Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H.Neslihan Önenli Mungan,şöyle dedi:

“Avrupa’da, yol açtığı sağlık sorunları ve iklim değişikliği etkileri nedeniyle sınırlandırılmaları ve gelecek on yıllarda kapatılmaları gündemde olan kömürlü termik santraller; ülkemizde, sanki herhangi bir soruna yol açmıyorlarmış gibi bir algı yaratılmaya çalışılarak, bırakın kapatılmalarını ya da sınırlandırılmalarını, giderek sayılarının arttırılması girişimleriyle gündemde kendilerine yer bulmaktadır. Enerjinin verimli kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynaklarını yok sayarak; enerji üretmek için, kirli ve tehlikeli oldukları bilindiği halde kömürlü ve nükleer santral girişimlerini ön plana çıkartılması doğru değildir. Toplumun sağlığının her türlü sanayileşme faaliyetinden, ulusal ve küresel sermayenin çıkarlarından daha önemli olduğu ilkesinin benimsenmesi şarttır”

KÖMÜR-GÖRÜNMEZ KATİL

duman_zehirAraştırmaların kömürlü termik santrallerin yol açtıkları kirlilikler yüzünden, santralde çalışanlar ve çevresinde yaşayanlar başta olmak üzere, toplumun geniş kesimlerinde rahatsızlıklara, hastalanmalara ve ölümlere yol açtığını ortaya koyduğunu da sözlerine ekleyen başkan Prof. Dr. Mungan, “Solunum hastalıkları uzmanları kömürü “görünmez katil” olarak adlandırıyor. Hava kirliliğine maruz kalma ile solunum yolu ve kalp hastalıklarının da içinde olduğu pek çok hastalık arasında doğrudan bir ilişki var. Güncel veriler gösteriyor ki, elektrik üretimi için kömür kullanımının Türkiye’ye sağlık maliyeti; her yıl en az 2.876 erken ölüm, yetişkinlerde 3.823 civarında yeni kronik bronşit vakası, 4.311 hastaneye kabul ve 637.643 kayıp iş günü oluyor. Kömürün sağlık üzerindeki etkilerinin ekonomik maliyetininse yıllık 2,9 ila 3,6 milyar avro arasında olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca çocukların beyin gelişimi üzerinde de olumsuz etkilerini gösteren birçok çalışma vardır.”dedi.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

20.8° / 13.5°