“MÜTEAHHİTLER İFLASIN EŞİĞİNE”

30.09.2018 17:07:27

“MÜTEAHHİTLER İFLASIN EŞİĞİNE”

Adana Müteahhitler Birliği Genel Başkanı Sedat Teoman Gürsesli, ekonominin lokomotifi inşaat sektörünün çok zor durumda olduğunu söyledi. Gürsesli, “Kamu müteahhitleri olarak sektörde kullandığımız tüm girdiler dövize endekslidir. Çünkü bu malzemelerin hammaddeleri ithal maddelerdir. Bu girdilerde oluşan fiyat artışları TÜİK tarafından yayınlanan genel fiyat endeksinin çok üzerindedir. Fiyat farkı ödemesi de TÜİK tarafından yayımlanan genel endeks esas alınmaktadır. Ve endeks artışının da tamamı değil yüzde 90’nı ödenmektedir” dedi.
Kamu Müteahhitlerinin fiyat teklifleri oluştururken öngörmeleri mümkün olmayan bazı olaylar olduğunu, bunların Suriye’deki iç savaş, 15 Temmuz ihanet girişimi ve ABD seçim sonuçları ile ülkemize karşı ekonomik saldırı olarak sıralayan Adana Müteahhitler Birliği Genel Başkanı Sedat Teoman Gürsesli, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu olaylar karşısında dövizdeki öngörülmeyen yükselişler işleri yapılamaz hale getirmekte ve birçok firma yok olma durumuyla yüz yüze gelmekte, buna bağlı olarak ta işlerin tamamlanma imkânı ortadan kalkmaktadır. Bu durumda yarım kalan işler nedeniyle yapılmış işlerde ekonomiye geri dönüşümü olmamakta ve atıl hale gelmektedir.”
“BU FARKLAR BİZLERİ BATIRIR”
Adana Müteahhitler Birliği Genel Başkanı Sedat Teoman Gürsesli, inşaat sektörünün temel girdisi olan demir, çimento ve motorindeki fiyat artışlarını ise şöyle açıkladı:
“2015 yılında inşaat demiri KDV hariç 1 272TL/ton iken 2018 yılında 3 bin 406 TL/ton olurken fiyat artışı yüzde 168 olmuştur. Motorin 3. 18 TL/litre iken, 5.38TL/litre olmuş ve fiyat artışı yüzde 69 olmuştur. Çimentoya baktığımız zaman 160 TL/ton iken, 265 TL/ton olmuş ve fiyat artışı yüzde 65 boru bedellerinde ki artış % 236 olmuştur. Bu şartlarda Kamu Müteahhitleri hiçbir şartlarda iş yapamaz durumdadır. Mevcut şartlar devam ederse büyük bir kaos yaşanır.”
İLAVE FİYAT FARKI VERİLMELİ
Her geçen gün borç batağına sürüklenen Kamu Müteahhitlerinin işlerini tamamlaması, çalışanlarına maaşlarını ve piyasaya olan borçlarını ödeyebilmesi için fiyat farkı verilmesi gerektiğini ifade eden Adana Müteahhitler Birliği Genel Başkanı Sedat Teoman Gürsesli, “Bu hak daha önce verilmişti, yine verilebilir. Şayet fiyat farkı verilmeyecekse 2886 sayılı kanunda yer alan inşaat demiri, motorin ve çimento fiyat farkları verilmeli, diğer imalatlardan TEFE-TÜFE’nin düşürülmesi uygun olacaktır” diye konuştu.
YAPI MÜTEAHHİTLERİ DE ZOR DURUMDA
Fiyat artışlarından Yapı Müteahhitlerinin de etkilendiğini belirten Gürsesli, “İnşaatın metrekaresi 2 bin TL’yi geçti, yapı müteahhidi yüzde 50 kat karşılığı alıyor bu maliyet, satış maliyetine 4 bin 500 TL olarak yansıyor, 150 metrekare daireyi 675 bin liraya satması gerekirken 400 bin liraya razı oluyor, bu durum yapı müteahhitlerinin durumunu gösteren en çarpıcı örnektir” dedi.



1

Düzgün COŞKUN yazdı/ "ATOM KARINCA" SEN YÜREKLERDE YAŞIYORSUN

2

TGC: GAZETECİLİĞİ KUŞATMAKTAN VAZGEÇİN!

3

YAPI RUHSATI VERİLEN BİNALARIN YÜZÖLÇÜMÜ %18,9 AZALDI

4

TÜRKİYE’DE AİLELERİN %31'İ ÇOCUKLARININ ÇEVRİMİÇİ YAŞAMI NEDENİYLE TARTIŞMA YAŞIYOR

5

BAĞIRSAK SAĞLIĞI PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR