Narenciye ihracatçısı sıkıntıda
Manşet Haber 3.09.2012 01:34:01 0

Narenciye ihracatçısı sıkıntıda

Narenciye ihracatçısı sıkıntıda

Narenciye hasadına sayılı günler kala, üreticilerin yaşadığı sorunları Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özler gündeme taşıdı. Özler, narenciyede hasadın başlamasına sayılı günler kala, ihracatçının, bir yandan akredite edilmiş laboratuvar sorunu yaşarken, diğer yandan her tır için ayrı ayrı analiz zorunluluğunun bulunması nedeniyle zaman kaybının ve artı bir maliyetle karşı karşıya kaldığını bildirdi.
Özler, ihracatçının ihraç ettiği narenciye için tır başına 400 TL’ye yakın analiz ücreti ödediğini belirterek, ‘’ Narenciyede rekolte ve fiyatlar da biraz düşük olduğu zaman bu ihracatçılar için yük teşkil edebiliyor. İhracatçılar için yük teşkil etmesi tabi üreticiler için de çok iyi bir şey değil. Çünkü neticede üreticiler paralarını ihracatçıdan tahsil ediyorlar’’ dedi.
Maliyetin yanı sıra zaman kaybının da önemli bir sorun olduğunu anlatan Mehmet Özler, ‘’Herhangi bir ihracatçı 10-15 bin ton ürün ihraç ediyorsa bu aşağı yukarı 400-500 tır mal demek. İhracatçı, her çıkan tır için Zirai Karantina, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğün görevlilerinin üründen örnek alarak analize götürmelerini ve akabinde Sağlık Sertifikalarının düzenlenmesini beklemek zorunda. Bu da işi epeyce yavaşlatıyor’’ diye konuştu.
Özler, İhracatçı firmaların analiz sonuçlarını beklemek zorunda oldukları için büyük zaman kayıpları yaşandığını vurgulayarak, şöyle devam etti;
‘’İhracatın yoğun olduğu dönemde akredite laboratuvar sorunu da yaşanıyor. Bununla ilgili zaten çok fazla seçenek de yok. Mesela bizim bölgemizde, Mersin’de, Adana’da ve Antakya’da birer tane var. Bu illerdeki ihracatçı firma sayısının 100-150 tane olduğu dikkate alındığında 2-3 tane laboratuvarla bu işin olması işleri açıkçası çok yavaşlatıyor.’’
Mehmet Özler, sorunun çözümünün laboratuvar sayısının artırılması, tır başına değil de daha büyük tonajlarla analiz zorunluluğu olmalı ya da ürünün bahçede analiz edilmesi gerektiğini belirterek, ‘’Mesela ihracatçı, ‘ben A çiftçisinin ürününü ihraç ediyorum’ dediğinde o üretecinin ürünü bahçede analiz edilmiş olmalı. Yani iş paketleme tesislerine bırakılmamalı’’ dedi.
Özler, yeni narenciye ihracat sezonunun 20 Eylülden itibaren limonla başlayacağını, ardından, mandalina ve greyfurtla devam edeceğini, ihracat başlamadan bu sorunun çözümü konusunda çalışma yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

19.9° / 13.3°