NARENCİYE ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM İSTEDİ
Manşet Haber 20.11.2018 10:51:52 0

NARENCİYE ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM İSTEDİ

NARENCİYE ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM İSTEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, narenciye üreticilerinin sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.
Türkiye turunçgil üretiminin yüzde 75'inin Çukurova Bölgesinde üretildiğine dikkat çeken Ayhan Barut, 'Portakal, mandalina, limon ve greyfurtta tükettiğimizden fazla ürettiğimiz için ihracata bağımlıyız. Ürettiğimizin fazlasını ihraç etmemiz gerekirken ne yazık ki komşu ülkelerde yaşanan iç karışıklıklar ve tutarsız dış politika nedeniyle ilişkilerimiz bozulduğu için ihracatımız da kısıtlanıyor' dedi.
Narenciye üreticilerinin faiz ve dövizdeki artışın yanı sıra gübre, zirai ilaç, mazot ve elektrik maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle çok büyük zorluklar yaşadığına dikkat çeken CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, 'Bir de bu sene üreticiler Akdeniz Meyve Sineği (AMS) zararlısı nedeniyle normalden 5-6 kat daha çok ilaçlama yapmak zorunda kaldı. Bu da üretim maliyetini kat be kat arttırdı. Ancak üretim girdileri bu kadar artmasına rağmen narenciye ürünlerinin dal fiyatları neredeyse geçen yılın fiyatlarıyla aynı düzeyde. Bunu anlamak mümkün değil' diye konuştu.
Türkiye'nin yıllık yaklaşık 1.7 milyon ton narenciye ihraç ederek 900 milyon dolar civarında gelir elde ettiğine vurgu yapan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
'Bu yıl yükselen kurlarla ihracat şansı artan narenciyede, ihracatımızın yüzde 60’ının yapıldığı Rusya tarafından uygulanan engellemeler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle ihracatımız yavaşlamakta ve üreticimizin dal fiyatları her geçen gün düşerek çiftçimize olumsuz yansımaktadır. Adana Çiftçiler Birliği Başkanımız Mutlu Doğru'nun da dile getirdiği gibi bölge ekonomisinin etkilenmemesi için narenciye ihracatının önünü açacak önlemlere acil ihtiyaç vardır. Uzun yıllardır verilen DFİF (Destekleme Fiyat İstikrar Fonu) kaynaklı ihracat desteği 120 liradan 50 liraya düşürülmüştü. Bu yıl ise henüz açıklanmamıştır. Bu ihracat desteğinin bir an önce açıklanması ihracatçımızın rekabet gücünü arttıracaktır. Narenciye ihracatına zorluk çıkaran Rusya'ya Tarım Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyet gönderilerek soruna çözüm aranmalı, analiz yaptırma bahanesiyle bekletilen veya geri gönderilen narenciyenin önü açılmalıdır. Finansman maliyetinin yüksek olması nedeniyle çiftçimizden kısıtlı mal alan narenciye ihracatçılarına yıllık ihracat miktarlarına göre Eximbank veya kamu bankaları kanalıyla uygun döviz kredisi imkanı tanınmalı ve sektördeki finansman problemi çözülmelidir.'


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

20.8° / 13.5°